Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

TRINAEST UMJETNIKA

Otvorena izložba ususret 30. obljetnici VRO Maslenica u Općini Jasenice

Autor: Toni Perinić

12.12.2022. 20:01
Otvorena izložba ususret 30. obljetnici VRO Maslenica u Općini Jasenice

Foto: Toni PerinićUsusret 30. obljetnici Vojno redarstvene operacije Maslenica, koja se obilježava u siječnju,  večeras je u velikoj vijećnici Općine Jasenice otvorena izložba trinaest umjetnika “Operacija Maslenica”.


Većina izloženih djela nastala je uglavnom 2022. godine, a kako navode autori, namjera im nije bila prenaglašavati dokumentarnu stranu događaja, već u djelima pokazati umjetničku zbilju potaknutu sjajno provedenom akcijom. Pozdravni govor na početku programa uputio je domaćin izložbe, načelnik Stipe Vulić, kazavši kako je izložba uvertira u obilježavanje velikog događaja za njihovu općinu te cijelu Hrvatsku.


S najvažnijim činjenicama o Operaciji Maslenica, kojom je oslobođeno područje Novskog ždrila, posjetitelje je upoznao doc.dr.sc. Zlatko Begonja, pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Ivan Maruna, inicijator izložbe te koordinator izrade monografije o jaseničkom kraju i VRO Maslenica, koja će svijetlo dana ugledati 22. siječnja, ističe predanost autora koji su sudjelovali u ovom projektu.

– Slike koje su prezentirane javnosti, pronaći će svoje mjesto u monografiji više autora koju smo pripremili u protekloj godini i u kojoj smo detaljno opisali ovaj kraj od prapovijesti, Rimskog carstva, Drugog svjetskog rata te u konačnici i Operaciju Maslenica. Imali smo jako puno posla, ali smo predano radili i danas imamo prekrasne slike te iznimno vrijednu monografiju, naglasio je Maruna, koji korijene vuče iz Jasenica, ali je rođen i odrastao u Zagrebu.


Putokaz ka ozračju domoljublja


Uvodnik izložbenog kataloga priredio je prof. umjetnosti Slavko Špoljarić, koji je istaknuo kako umjetnici navedenim djelima brane dobro i ljepotu života i prirode.


– Razumljivo da su svi umjetnici posebnim zanosom pristupali likovnoj realizaciji odabrane teme, jer sama ideja bila im je putokaz ka stvorenom ozračju domoljublja u likovnoj logici uprizorenja s njegovanjem hrvatskog identiteta i bez doslovnog citiranja nacionalne ikonografije. Na ovaj zadatak odgovorili su na uvjerljiv način, poštovanjem, snagom sjećanja te slikarskom i kiparskom predanošću na hrabrost sudionika u akciji Maslenica. Svaki iz svoga rukavca i puteljka, stvarajući simboličnu rijeku, odnosno most, stoji u uvodnom slovu kataloga.Među trinaest umjetnika, svoja dva rada izložila je i Ivka Nekić, jasenička nevjesta koja je zagrebački Maksimir prije dva desetljeća zamijenila Maslenicom. Slikanjem se, kako nam priča, nije bavila prije preseljenja, a upravo je prekrasan krajolik i spoj Velebita i mora “natjerao” da zasuče rukave te uzme kist u ruke.


– Na ovoj izložbi predstavljam svoja dva rada – staru crkvu svetog Jeronima koja je srušena za vrijeme Domovinskog rata te crkvu svetog Frane u Podpragu s pogledom na Tulove grede. Dosad sam priredila deset samostalnih izložbi i članica sam likovne udruge Art Forum Zadar, ističe ova samouka umjetnica, pokazujući na svoja prekrasna djela.