ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Predstavljanje kandidata

HDZ predstavio program u Zadarskoj županiji: Naša kampanja je ona budućnosti i rješenja za sve izazove

Autor: Nikolina Lucić

02.04.2024. 17:51
HDZ predstavio program u Zadarskoj županiji: Naša kampanja je ona budućnosti i rješenja za sve izazove

Foto: Luka JeličićNakon blagdanske su se stanke političke stranke vratile borbi za glasove uoči skorašnjim parlamentarnih izbora. Postblagdansku sezonu s predstavljanjem svojih kandidata za IX. izbornu jedinicu otvorio je tako HDZ u Providurovoj palači.


Na listi su Željko Burić, gradonačelnik Šibenika; Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta; Jure Brižić, načelnik Općine Preko; Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje; Nikolina Baradić, saborska zastupnica; Jakov Vetma, načelnik Općine Klis; Ante Babić, zamjenik gradonačelnika Zadra; Hrvoje Zekanović iz HDS-a; Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja; Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture; Branka Juričev Martinčev, bivša gradonačelnica Vodica i saborska zastupnica; Ante Sanader, dopredsjednik Hrvatskog sabora; Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU te kao nositelj Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.


Sam je Sanader u svom govoru istaknuo dvije poruke.


Pronatalitetna politika
– Prva je poruka da se držimo svojih tradicionalnih vrijednosti. Pronatalitetna politika jedan je od naših najvažnijih stupova, jer djeca su budućnost našeg društva. Pred još jednim smo izborima, reflektor je ponovno uperen u nas, a sada je red na onima koji su u kontaktu sa svojom lokalnom zajednicom da učine svoj dio posla, poručio je Sanader, koji očekuje pobjedu u IX. izbornoj jedinici.– Prošli smo kroz brojne socijalne i gospodarske probleme i stoički ih podnijeli. Za daljnji nam rad treba stabilnost, sigurnost i pametni ljudi, dodao je Sanader.


Okupljenima je svoju poruku poslao i aktualni ministar Šime Erlić, naglasivši kako su najvažnije odrednice programa već predstavljene, no na lokalnoj se razini trebaju dodatno istaknuti.


– Svi su naši kandidati javnosti već poznata lica. Dokazani su to i odgovorni ljudi koji poznaju potrebe svojih zajednica i regije. Prepoznaju potrebe žitelja grada i županije. Nisu tu samo kada su izbori da bi ušićarili na glasovima. Povjerenje za novi reizbor tražimo jer je stvoren okvir u kojem Hrvatska egzistira kao moderna i otvorena država s brojim postignućima, naglasio je Erlić, dodavši kako je nakon perioda stagnacije društvo ponovno ostvarilo svoje strateške ciljeve.


– Naša je prednost danas visok BDP i povoljna makroekonomska slika gospodarstva. Od novog mandata zato tražimo daljnji rast i razvoj. Gledajući Zadar i regiju, sva su naša traženja i interesi realizirani. To su prvenstveno višegodišnji kapitalni projekti kojima smo godinama težili, kao što je CGO u Biljanama Donjim, vodno-komunalna infrastruktura u gradu i okolici; novi studentski dom, moderne škole, vrtići, luke. U funkciji je Centar Mocire i Poliklinika, a veliki je iskorak napravljen i na području poslovne infrastrukture, a modernizirana su i četiri zaštićena područja prirode, Kneževa i Providurova palača, naveo je Erlić.Zajedno sa stotinama drugih manjih projekata dodaje, interesi zadarske regije prepoznati su na nacionalnoj razini.


Značajna ulaganja


– Istaknimo i ulaganja u zaleđe, otoke i ribarstvo. Svi krajevi županije bili su pokriveni razvojnim prilikama i mogućnostima, što potkrepljuju i gospodarski pokazatelji. Zadarska je županija po indeksu razvijenosti u najvišoj kategoriji. Povjerenje tražimo jer smatramo da smo u tekućem mandatu dokazali kako smo brinuli o potrebama i interesima ove regije, poručio je ministar Erlić, najavivši izgradnju veteranskog centra na biogradskom području i novog zadarskog nogometnog igrališta.


– Uz nastavak pametnih prometnih rješenja, imperativ je i izgradnja javne gradske garaže i vodovodizacija svih krajeva županije.


Na kraju, čelnik liste, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica poručio je kako su u stranci uvjereni kako će Plenković ostati novim – starim čelnikom Vlade.


– Svi su se naši kandidati istaknuli u svojim sredinama. Naša će kampanja biti ona budućnosti i rješenja za sve izazove. Smatramo kako smo to već pokazali odlukama koje smo donijeli, a sljedeća će dva tjedna pokazati zašto su važne suverenost i stabilnost. Plaće nismo smanjivali niti mladima nudili eksperimente. Rezultat naših politika je i rekordan broj osiguranika i visoka stopa zaposlenosti, uz rast prosječne neto plaće, podsjetio je Malenica, podsjetivši na rast plaća u državnoj i javnoj upravi.– Obitelj je za nas ostala temeljem društva. Utrostručili smo roditeljske naknade i povećali doplatak za djecu. Čvrsto stojimo uz one koji su zaslužni što živimo i radimo u slobodi. Politička stabilnost nikada nije bila važnija, što vidimo na primjerima naših susjeda, čija opstojnost pati zbog političke nestabilnosti. Osim u Zadarsku, ulaže se i u Šibensko-kninsku županiju, gdje također pripremamo odvodnju i dogradnju šibenske rive. Pratimo kontinuitet ulaganja u lokalne zajednice, a 17. travnja ponovno idemo po povjerenje naših sugrađana, zaključio je Malenica.