Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zaiskrilo na Skupštini

HDZ i SDP se svađali zbog nagrade Eriku Pavinu za životno djelo

Autor: Marina Šaponja

30.03.2023. 16:28
HDZ i SDP se svađali zbog nagrade Eriku Pavinu za životno djelo

Foto: Luka JeličićPrve dvije točke dnevnog reda Županijske skupštine odnosile su se na prijedloge za dodjelu javnih priznanja za godišnje nagrade Zadarske županije te nagradu za životno djelo.


– Za ostvarena postignuća u 2022. za godišnju nagradu Zadarske županije nominirani su Petar Logar (područje vatrogastva),


Gimnazija Vladimira Nazora – Školsko sportsko društvo Vladimir Nazor (područje športa), Matej Nevešćanin i Šime Perić (područje športa), OLIMP d.o.o za proizvodnju i trgovinu (područje gospodarstva), Udruga “A cappella” pjevanja A.K.A. Crescendo (područje kulture i umjetnosti), Sveučilište u Zadru (područje znanosti i obrazovanja), Josip Pulja (područje športa, tjelesne kulture i ostala područja društvenog života), Anamarija Botica Miljanović (područje kulturno prosvjetnog rada, društvenog i humanitarnog rada), Nogometni športski klub Sveti Mihovil (područje sporta i odgoja djece i mladih), Šime Fantela i Mihovil Fantela, (područje sporta), nabrojio je sve laureate Antonio Vučetić, nezavisni vijećnik i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije, rekavši kako je Odbor jednoglasno prihvatio kandidate.
Također, Odbor je jednoglasno je prihvatio zadarskog ugostitelja Erika Pavina za Nagradu Zadarske županije za životno djelo od ukupno sedam predloženih kandidata. Ova je odluka izazvala svađe, čak i uvrede za govornicom među vijećnicima.


– SDP neće glasati za Pavina kao što smo već i najavili. Lani sam pitala kako je moguće da odlučujemo o nagradama, a ne znamo tko su kandidati pa mi je tada rečeno da se štiti dostojanstvo kandidata, međutim svi kandidati su već objavljeni u medijima, a mi vijećnici nismo ni znali tko su. Kada je riječ o Eriku Pavinu kojeg predlažete za nagradu za životno djelo razočarani smo izborom kandidata. Umjesto da se promiče znanost, kultura, umjetnost, vi promičete klijentelizam. Možda dogodine nagradu dobije neka pečenjara, izjavila je Mišković.


Na izjave Mišković reagirao je vijećnik Antonio Vučetić naglasivši kako nitko nema pravo govoriti da li netko više ili manje zaslužuje nagradu.


– Ugostiteljstvo je težak posao, ja to znam jer sam ugostitelj i svako jutro se budim u 6 i idem spavati u 23 sata i znam što znači biti ugostitelj. Zbog toga nemate pravo govoriti da netko više ili manje zaslužuje nagradu, obratio se Vučetić vijećnici SDP-a.


Vijećnik HDZ-a Davor Lončar pomalo se uvredljivim tonom obratio vijećnici Mišković pa je dobio i upozorenje da se suzdrži od uvreda.


– Gdje vi živite? Vi diskreditirate ovaj Dom, odbor, radno tijelo za kojeg ste i vi digli ruku. Ja sam za nagradu predložio tvrtku Aluflexpack, velikog gospodarskog subjekta i nisu prošli jer netko drugi je. Što bi ja sad trebao, rušiti odbor? Kud to vodi? Zlobni ste, rekao je vijećnici Mišković pa ga je predsjednik Skupštine upozorio zbog uvreda.


Replicirao je i vijećnik Zubčić.


– Sva tijela Skupštine smo izabrali, ali je naše pravo da ih u svakom trenutku možemo preispitati. Ovo je sada politička odluka, gdje vi sada živite, mi imamo pravo glasati po svojoj savjesti, rekao je Zubčić.


U raspravu se uključila i Vesna Sabolić, vijećnica Reformista, iznijevši inicijativu kako bi ubuduće trebalo navesti sve predložene kandidate za nagrade jer bi to svima bila počast.


Laureati su prihvaćeni s 25 glasova za, četiri protiv i tri suzdržana.Izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije, osme po redu, nakon duže rasprave usvojene su sa samo jednim glasom protiv.


Prezentaciju prostornog plana održao je Stjepan Gverić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, a županijski pročelnik Olivio Meštrović kazao je kako je Plan u skladu je s propisima Europske unije pa je obuhvatio i procjene utjecaja na okoliš te je stiglo 600 zahtjeva vezanih za njegovu izradu.


– Ovim Planom imamo nove mogućnosti u vezi energetike, prometa, turizma, dodao je pročelnik.


U predstavljanju Plana Gverić je istaknuo kako su se turističke zone povećavale ili smanjivale po prijedlogu gradova i općina, a generalno su u odnosu na prošli Plan manje za 81 hektar. Istovremeno je 40 posto turističkih zona izmijenjeno. Imamo 11 nautičkih luka manje, tu je izgradnja vjetroelektrana fotonaponskih solarnih elektrana u posebnim uvjetima, obrazložio je Gverić.


Vijećnica SDP-a Vedrana Mišković nije bila zadovoljna što se izmjene uglavnom odnose na energetiku i turistički sektor.


– Male hidroelektrane velik su problem u krškim područjima pa me zanima zbog čega to nije obuhvaćeno studijom. Također, povećanje kapaciteta turističkih mjesta, primjerice u Selinama, je dio velike apartmanizacije na malom prostoru. Ponovno se potiče strategija masovnog turizma, rekla je Mišković.


O elektranama pozitivno mišljenje nije imao ni vijećnik MOST-a Ivan Matić koji je naglasio kako je u Planu ostavljen prostor za izgradnju hidroelektrane na izvoru Krupe te kamenolomu na kanjonu Zrmanje i kamenolomu ispod Tulovih greda, što je osobno njemu neprihvatljivo.


– Umjesto da ograničimo mi na atraktivnom području ostavljamo prostor za zagađivače, istaknuo je Matić.


Vijećnik HDZ-a Davor Lončar pohvalio je Plan istaknuvši kako on predviđa mogućnost razvoja općina i gradova u Zadarskoj županiji.