Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Više od godinu dana

Potopljena brodica uz Trpimirovu obalu prijeti drugim brodicama. Tko je odgovoran?

Autor: Marina Šaponja

30.03.2023. 11:51
Potopljena brodica uz Trpimirovu obalu prijeti drugim brodicama. Tko je odgovoran?

Foto: Snimio čitateljViše od godinu dana brodica plave boje bez kabine i bez ikakve registracije i poznatog vlasnika puna je vode te je potonula pored mola. Nalazi se ispod drugih brodica pa kod nevremena prijeti opasnost da se o nju razbiju druge brodice. Brodica se nalazi pored mola na Obali Kneza Trpimira. Obraćali smo se više puta lanjske godine Lučkoj kapetaniji, Lučkoj upravi, Županijskoj lučkoj upravi, Lučkoj inspekciji i drugima. Lani su obećali da će dignuti brodicu, da su dali nalog za njeno dizanje, ali od tada do danas nitko ništa nije poduzeo. S obzirom da je nevrijeme ponovno potopilo brodicu u petak 24. ožujka ujutro, još jednom sam zvao sve navedene, ali se svi ograđuju. Čak mi je inspektor rekao da to nije njihov posao, da nađemo par ljudi i da brod negdje bacimo, što sam ja naravno odbio, navodi se u pismu koje je Giorgio Pinto poslao redakciji Zadarskog lista.


Trpimirova obala u nadležnosti Grada


Sa Županijskom lučkom upravom (ŽLU) provjerili smo je li slučaj potopljene brodice u njihovoj nadležnosti te na koji način se postupa u ovakvim slučajevima.


– Obala kneza Trpimira u nadležnosti je Grada Zadra, ne ŽLU-a. Međutim, u ovakvim slučajevima, kada su u našoj nadležnosti, najprije obavijestimo vlasnika da sam ukloni brodicu. Ako on to ne učini, mi uklonimo brod o trošku vlasnika. Ukoliko je vlasnik nepoznat i brod nije registriran, mi ga uklonimo, objasnio je Davor Škibola, ravnatelj ŽLU-a, dodavši kako su u posljednjih sedam godina izvadili 10-ak brodica, a posljednji slučaj imali su prošle godine kada su izvadili brod u Brguljama na otoku Molatu.
Dodatne informacije o uklanjanju brodice zatražili smo i od pročelnika UO-a za komunalne djelatnosti Grada Zadra, Robertina Dujele, koji je upoznat s ovim slučajem.


Komunalni redari nisu nadležni


– Dobili smo ovaj dopis i izvršen je nadzor područja Trpimirove obale. S obzirom da je riječ o potopljenoj brodici (stvari) ili podrtini koja je vidljiva na priloženoj fotografiji, komunalni redari nisu nadležni za provođenje inspekcijskog nadzora. Pomorskim zakonikom, s obzirom da ste utvrdili kako je vlasnik potopljene brodice nepoznat, člankom 849. d, stavkom 1., propisano je sljedeće: »Ako je ovlaštena osoba nepoznata ili je poznata, ali se utvrdi da ona ne namjerava vaditi potonulu stvar ili podrtinu, ili kad bez opravdanog razloga prekine ili napusti započeto vađenje, vađenje potonule stvari ili podrtine smiju poduzeti nadležna lučka kapetanija i pošteni nalaznik.« Zakonom o plovidbi i lukama unutarnjih voda, po članku 287. propisano je ako je vlasnik potonule stvari nepoznat sredstva za uklanjanje i troškovi njenog čuvanja osiguravaju se iz državnog proračuna, stoji u priopćenju pročelnika Dujele.


Na ovu prijavu komunalno redarstvo reagiralo je isti dan, no u njihovoj nadležnosti takva brodica bila bi da se nalazi na kopnu.


– Sličnu, ali ne i identičnu situaciju imali smo nedavno na otoku Ižu gdje smo temeljem rješenja Lučke kapetanije aplicirali na sredstva resornog Ministarstva mora prometa i infrastrukture u iznosu od 9.000 eura za uklanjanje plovila i podrtina, ali s kopnenog dijela pomorskog dobra, dodaje Dujela.