Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Novosti iz Čistoće

Gradske ulice počela čistiti tri autosmećara na struju

Autor:

24.01.2023. 21:33
Gradske ulice počela čistiti tri autosmećara na struju

Foto: Čistoća ZadarU Čistoći Zadar nabavili su tri mala kamiona za skupljanje smeća na struju koji se ovih dana mogu vidjeti na ulicama stare gradske jezgre. U cilju očuvanja okoliša u Čistoću su krenuli s nabavom vozila na struju.


– Kada govorimo o očuvanju okoliša, osim pravilne selekcije i odvajanja otpada, vrlo bitnu ulogu imaju i ostali faktori koji doprinose zagađenju. Prošle godine nabavljena su tri mala autosmećara koji imaju pogon isključivo na struju. Radi se o vozilu kapaciteta četiri m3 koji ima autonomni rad za prelazak od 80-100 km. Za dva vozila dobili smo sufinanciranje od Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u iznosu od 140 tisuća kuna, odnosno 18,59 tisuća eura. Vozila su namijenjena za održavanje komunalnih usluga na Poluotoku, izjavio je John Ivan Krstičević, direktor Čistoće.


Osim smanjenja potrošnje goriva, smanjuje se emisija CO2 i ostalih štetnih plinova. Sva tri vozila su koštala ukupno 270 tisuća eura, odnosno dva milijuna kuna.
Važno je naglasiti da će se korištenjem kamiona za skupljanje otpada koji ima pogon na struju smanjiti i količina buke prilikom obavljanja svakodnevnih zadaća.


– Svjedoci smo važnosti stare gradske jezgre tijekom sezone i zato je naš rad potrebno maksimalno učiniti efikasnim i što je moguće diskretnijim, dodao je Krstičević i nastavio.


– Ove godine u planu je nabava elektročistilice, za koju već imamo potpisani ugovor s Fondom zaštite okoliša i energetske učinkovitosti o sufinaciranju u iznosu od 445 tisuća kuna ili 59 tisuće eura.


Cijena čistilice još se ne zna, budući da još uvijek nije provedena javna nabava.