Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

UOČI KOLEGIJA

Gradonačelnik Zadra obrazlaže povišice direktorima gradskih tvrtki

Autor: Marina Vlakić

22.05.2023. 11:57
Gradonačelnik Zadra obrazlaže povišice direktorima gradskih tvrtki

Foto: Luka JeličićGradonačelnik Zadra Branko Dukić početkom tjedna održat će kolegij na kojemu će obrazložiti povećanje plaća direktorima gradskih tvrtki. Njih čak 11 odsad će imati 2.390 eura bruto plaću, što je za 432 eura više od dosadašnje. Odluku o povišicama u trgovačkim društvima Dukić je donio prije čak tri mjeseca, no plaće se ne mogu isplaćivati sve do njegove objave »Odluke o utvrđivanju najviše mjesečne bruto plaće direktorima trgovačkih društava«, odnosno njenog usvajanja na skupštinama gradskih tvrtki.


Uoči kolegija gradonačelnika, Dukić stoga obrazlaže ovaj potez kojega će tek sada i javno objaviti iako je odluku potpisao još 21. veljače ove godine. No, u njenu se realizaciju nije išlo zbog blokade proračuna koja je onemogućila isplatu povećanih plaća gradskih direktora čiji je dosadašnji maksimalni dohodak iznosio 1.957,66 eura. Dio gradskih direktora smatrao je kako su im primanja mala jer su se približila i plaćama nekih djelatnika tvrtke, no odluka o povišicama svejedno je izazvala negativne reakcije u dijelu javnosti. Gradonačelnik za naš list pojašnjava zašto je morao ići na ovo povećanje.


Pregovori sa sindikatima


– Već dvije, pa i više godina bilježimo kontinuirani odljev kadrova iz javne uprave, ustanova i trgovačkih društava. Razlog je uvijek isti – te plaće već dugo nisu konkurentne na tržištu rada. U jeku inflacije i poskupljenja koji nas sve pogađaju, a posebno s dinamikom potreba za djelatnicima u realnom sektoru, taj problem sve više dolazi do izražaja. Kako sam i najavio, u proračunu za 2023. godinu je planirano povećanje plaća za sve proračunske korisnike. Od Javne vatrogasne postrojbe do gradskih ustanova, kao što su Gradska i Znanstvena knjižnica te Hrvatsko narodno kazalište Zadar. U posljednjih nekoliko mjeseci vodili smo razgovore i kolektivno pregovaranje s predstavnicima sindikata svih trgovačkih društava. Na tim sastancima glavni fokus su plaće i ostala materijalna prava i uvjeti rada zaposlenika naših trgovačkih društava, kaže Dukić, pojašnjavajući kako i dalje traju pregovori s predstavnicima sindikata komunalnih društava Liburnije, Nasada i Čistoće.
– Vodovod je pred potpisivanjem novog kolektivnog ugovora. Pojedina trgovačka društva već su u prošloj godini ili početkom ove podigla plaće zaposlenicima, ovisno o svojim mogućnostima, te sada razgovaramo i ispitujemo sve opcije za novo povećanje do kraja godine. Vjerujem da ćemo kroz mjesec dana imati zaključke svih tih sastanaka i da ćemo uspjeti osigurati dodatna sredstva za daljnji rast plaća. Dakle, naš glavni fokus su plaće zaposlenika i ostala materijalna prava kao i uvjeti rada, ističe Dukić.


Čekaju se skupštine


Napominje da ovako planirano povećanje plaća zaposlenika i rukovodećeg kadra u pojedinim trgovačkim društvima dovodi do nerazmjera u plaćama između direktora trgovačkih društava i djelatnika, čak i do situacije u kojoj bi plaća mjesta direktora bila manja od pojedinih radnih mjesta u istoj tvrtki.


– To uvjetuje i razgovore o plaćama direktora trgovačkih društava i ravnatelja ustanova. Maksimalni iznos bruto plaće direktora trgovačkih društava i ravnatelja ustanova nije se mijenjao i povećavao već dugi niz godina, dok su se plaće zaposlenika kroz godine povećale. Zbog toga smo u ovoj godini donijeli nove odluke kojima se utvrđuje i dopušta veći iznos maksimalne bruto plaće direktora trgovačkih društava i ravnatelja ustanova. Povećanjem bruto iznosa kroz nove odluke cilj je da se trgovačkim društvima omogući daljnji porast plaća svih ostalih zaposlenika do kraja ove godine. Donošenje te odluke o maksimalnom iznosu bruto plaće za direktore trgovačkih društava ne znači da je već došlo do povećanja plaće. Da bi došlo do toga skupštine trgovačkih društava tek trebaju donijeti nove odluke o plaćama direktora, a one su tek u pripremi, zaključuje Dukić.