Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ISTEK ANEKSA

Ako im ukinu povišicu vozači Liburnije idu u štrajk

Autor: Marina Vlakić

21.03.2023. 09:26
Ako im ukinu povišicu vozači Liburnije idu u štrajk

Foto: Luka JeličićIako su gradskoj vlasti još prošloga tjedna poslali dopis kojim traže sastanak s njima i direktorom Liburnije, Sindikat prometa i veza RH još uvijek nije dobio odgovor na ovaj zahtjev. No, od svojih zahtjeva neće odustati, naprotiv – spremni su na štrajk!


Izjavio nam je to jučer predsjednik Sindikata, Stjepan Lisičak, napominjući da neće ići u prosvjed, već upravo u štrajk, s obzirom da vozači Liburnije zaslužuju daljnju isplatu plaća povećanih za deset posto.


Naime, aneksom ugovora iz lipnja prošle godine radnici Liburnije postigli su dogovor s gradonačelnikom Brankom Dukićem o povećanju osobnih dohodaka za 10 posto te povećanju koeficijenta na 1,9 za vozače autobusa.
Aneks ugovora produljen je do kraja godine, potom i na prvo tromjesečje u ovoj, međutim sadašnji aneks ističe sa zadnjim danom ožujka te se vozači plaše da će se plaće vratiti na staro. Problem je izvor financiranja iz kojeg bi uprava Liburnije pronašla sredstva za daljnju isplatu uvećanih osobnih dohodaka, s obzirom da je gradski proračun u blokadi.


Iniciramo nastavak pregovora


– Iniciramo nastavak pregovora za obnovu Kolektivnog ugovora koje su socijalni partneri vodili tijekom 2022. godine. Svakako pozdravljamo dosadašnje napore svih strana koje su sudjelovale u pregovorima prethodne godine, a koji su rezultirali potpisivanjem Sporazuma o materijalnim pravima u lipnju 2022. godine te njegovog pripadajućeg dodatka.


Temeljem navedenih akata je utvrđena vrijednost boda te pripadajući koeficijent za radno mjesto vozač, a što je omogućilo isplatu plaća te ostalih materijalnih prava, u dinamici kakva je postojala od dana potpisivanja, pa nadalje, stoji u dopisu Sindikata čiji se čelnici pozivaju na Zakon o minimalnoj plaći te Vladinu uredbu o visini minimalne plaće za ovu godinu u bruto iznosu od 700 eura ili 5.274,15 kuna.


– Navedeni rast minimalne plaće u odnosu na 2022. godinu iznosi 77,86 eura (586,65 kuna) odnosno cca 12,5 posto. Nadalje, ako se uzme u obzir porast troškova života zbog inflacije od barem 15 posto, ako ne i više, neminovno dolazimo do zaključka da vrijednost plaće koja se isplaćuje po obračunskoj osnovici te pripadajućem koeficijentu, po aktu sistematizacije poslodavca odnosno Tarifnog priloga prethodnog Kolektivnog ugovora, uvažavajući pritom i odredbe potpisanog Sporazuma, te njegovih dodataka, kontinuirano pada iz mjeseca u mjesec, te predstavlja udar na materijalnu egzistenciju radnika društva Liburnija d.o.o. Zadar, navodi Sindikat u dopisu Gradu Zadru.


Dali smo im 15 dana za očitovanje


Predsjednik Sindikata, Stjepan Lisičak, kaže kako će najprije sačekati odgovor na njihov zahtjev, no dojadila su im stalna opravdanja o blokadi proračuna.


– Imamo naznaka da će proračun biti prihvaćen, ali još ništa ne znamo. Dali smo im 15 dana da se očituju i da počnemo razgovarati o našim prijedlozima. Ako ništa drugo, neka barem potpišu sporazum s obzirom da su ga i dosad poštivali.


Ali ukoliko nas odbiju i ne prihvate baš ništa, spremni smo za mirenje, a ako ne uspije, idemo u pripremu za štrajk na koji, kao i na ostale sindikalne akcije, imamo pravo po kolektivnom ugovoru. Ljudi su spremni na obustavu, ali se nadam da do toga neće doći jer smo i dosad s Gradom i Liburnijom imali korektne odnose, poručuje čelnik nacionalnog Sindikata prometa i veza.


Što, pak, na sve ovo kažu u Liburniji?


Direktor Edvin Šimunov nedavno se sastao s predstavnicima Sindikata radi dogovora oko daljnje isplate plaća vozačima, s obzirom da je u prosincu prošle godine prestao važiti aneks ugovora o plaćama povećanim za deset posto. Međutim, novi aneks ugovora s povišicom od 80 eura (600 kuna) vozačima autobusa u siječnju ipak nije potpisan, a razlog je, naravno, blokada proračuna.


No, no bez obzira na istek aneksa, Šimunov je najavio kako će nastaviti primjenjivati plaće iz aneksa od prošle godine dokle god okolnosti to budu dozvoljavale. Novog proračuna ipak još nema, pa direktor kaže da i on mora čekati što će biti s kolektivnim ugovorom.


Šimunov: Pristali bismo na sporazum


– Ostajem na zaključku da ću, bez obzira na sve, nastaviti s dosegnutim standardom dokle god to mogu, a ako proračun bude izglasan prema planu, spreman sam to i potpisati.


Sindikat nam je poslao dopis kojim traže sastanak u gradskoj upravi i mi bismo sada pristali na sporazum, s obzirom da mi je lakše potpisivati ga iz mjeseca u mjesec, nego se obvezati na neko buduće razdoblje kada ne mogu jamčiti da ću ga ispuniti.


A dokle ću izdržati s isplatom većih plaća ovisi o okolnostima poslovanja, prije svega cijenama goriva i priljevu novca iz Grada, poručuje Šimunov, napominjući kako je 2022. godina u povijesti Liburnije u financijskom smislu bila najteža godina te da bi bilo bi iracionalno očekivati da se sada obveže na bilo što što ne može ispuniti.


Na pitanje hoće li ih Grad odgovoriti na dopis Sindikata prometa i veza RH te primiti njegove čelnike, u Uredu gradonačelnika odgovaraju potvrdno.


– Naravno da ćemo dogovoriti sastanak s njima i što prije dogovoriti termin kako bismo razgovarali o njihovim zahtjevima, kaže pročelnik Ante Ćurković.