Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog malih plaća

Gradonačelnik u četvrtak prima radnike Liburnije

Autor: Marina Vlakić

11.04.2023. 09:46
Gradonačelnik u četvrtak prima radnike Liburnije

Foto: Luka JeličićSindikat prometa i veza RH nedavno je gradonačelniku Zadra, Branku Dukiću, poslao dopis kojim traži sastanak s njim i direktorom Liburnije kako bi poboljšali materijalni status vozača gradske tvrtke. Plaće vozača su male, upozorava predsjednik Sindikata Stjepan Lisičak te ukoliko se barem ne nastavi s aneksom ugovora kojim su prošle godine dobili povišicu od deset posto, bit će prisiljeni ići u štrajk.


– Ako ništa drugo, neka barem potpišu sporazum s obzirom da su ga i dosad poštivali. Ali ukoliko nas odbiju i ne prihvate baš ništa, spremni smo za mirenje, a ako ne uspije, idemo u pripremu za štrajk na koji, kao i na ostale sindikalne akcije, imamo pravo po kolektivnom ugovoru. Ljudi su spremni na obustavu rada, ali se nadam da do toga neće doći jer smo i dosad s Gradom i Liburnijom imali korektne odnose, kazao je čelnik nacionalnog Sindikata prometa i veza.


Nadamo se povoljnom rješenju


Gradonačelnik je pristao na sastanak s rukovodstvom Sindikata u Zagrebu i predstavnicima sindikalnih podružnica u Zadru zakazujući sastanak za ovaj četvrtak. Predsjednik Sindikata Stjepan Lisičak uoči razgovora ističe kako se nada da će postići dogovor s gradonačelnikom i upravom Liburnije.
– Po zadnjim razgovorima koje sam vodio s predstavnicima Grada i s direktorom Liburnije, zaključio sam da imaju volju pomoći nam kako bi se povećala plaća vozačima. A kako po novom zakonu imamo pravo za članove našeg sindikata zatražiti dodatna materijalna prava, na sastanku u Zadru razgovarat ćemo i o tome. I u Gradu i u Liburniji rekli su nam da konačno postoji mogućnost usvajanja proračuna pa se nadamo da ćemo na sastanku s gradonačelnikom postići dogovor i njegove zaključke uvrstiti u kolektivni ugovor. Doista se idućeg četvrtka nadamo povoljnom rješenju, najavljuje Lisičak.


Čeka se proračun


Naime, i direktor Edvin Šimunov nedavno se sastao s predstavnicima Sindikata radi dogovora oko daljnje isplate plaća vozačima s obzirom da je u prosincu prošle godine prestao važiti aneks ugovora o plaćama povećanim za deset posto. Međutim, novi aneks ugovora s povišicom od 79,63 eura (600 kuna) vozačima autobusa u siječnju ipak nije potpisan, a razlog je blokada proračuna. No, bez obzira na istek aneksa, Šimunov najavljuje kako će nastaviti primjenjivati plaće iz aneksa od prošle godine dokle god okolnosti to budu dozvoljavale. Dok se čeka novi proračun, direktor kaže da i on mora čekati što će biti s kolektivnim ugovorom.


– Ostajem na zaključku da ću, bez obzira na sve, nastaviti s dosegnutim standardom dokle god to mogu, a ako proračun bude izglasan prema planu, spreman sam to i potpisati. Sindikat nam je poslao dopis kojim traže sastanak u Gradskoj upravi i mi bismo sada pristali na sporazum s obzirom da mi je lakše potpisivati ga iz mjeseca u mjesec, nego se obvezati na neko buduće razdoblje kada ne mogu jamčiti da ću ga ispuniti. A dokle ću izdržati, ovisi o okolnostima poslovanja, prije svega cijenama goriva i priljevu novca iz Grada, kazao nam je Šimunov, napominjući kako je 2022. godina u povijesti Liburnije u financijskom smislu bila najteža godina te da bi bilo bi iracionalno očekivati da se sada obveže na bilo što što ne može ispuniti.