Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

SDP-ov Forum mladih

Cijene studentskih pokaza porasle su za gotovo 25 posto!

Autor: Marina Vlakić

01.03.2023. 11:58
Cijene studentskih pokaza porasle su za gotovo 25 posto!

Foto: Luka JeličićSDP-ov Forum mladih Zadarske županije održao je novinsku konferenciju na kojoj su upozorili na nebrigu oko prijevoza studenata koji žive u prigradskim naseljima i studiraju na Sveučilištu Zadar. Predsjednik Foruma, Sandro Lovrinović, istaknuo je kao je ovo tema koju su pokrenuli još prije godinu i pol dana šaljući upit gradskoj prijevozničkoj firmi Liburnija kako bi saznali koje sve općine financiraju studentski pokaz za prigradska naselja.


Iznoseći niz podataka o cijenama prijevoza iz pojedinih općina, Lovrinović i njegovi kolege Iva Barešić i Marko Topić upozorili su kako su cijene studentskih pokaza porasle za gotovo 25 posto.


– Odgovor iz Liburnije glasio je da niti jedna općina u Zadarskoj općini, a tu ću izuzeti otoke, ne financira takav pokaz osim općine Vrsi. Otad je prošla godina dana i htjeli smo ponovno vidjeti je li se išta promijenilo, međutim, jedino što se promijenilo su cijene. Liburniji smo opet poslali isti upit, a ovoga je puta odgovor bio drugačiji, malo začuđujući, jer su rekli da niti jedna općina više ne sufinancira takve pokaze, što nam je bilo dosta zanimljivo s obzirom da su Vrsi rekli da financiraju, a u Liburniji kažu da više nitko ne financira. Poslali smo mailove brojnim općinama da vidimo je li to zaista tako, općina Vrsi tvrdi da i dalje stopostotno financira prigradske studentske pokaze te da potpisuju ugovor s Liburnijom, pa se postavlja pitanje kako je moguće da dvije institucije koje međusobno surađuju daju oprečne odgovore, upozorio je Lovrinović, napominjući kako i općina Starigrad tvrdi da sufinancira pokaze s državom i Županijom.
– Međutim, kada smo analizirali dio proračuna općine Starigrad vezan za stipendije ovu godine, toga nema nigdje, kao ni poziva studentima da se uključe u sufinanciranje takvih pokaza. Kako je moguće da imamo tri institucije koje sve daju različite odgovore? To, međutim, nije sve i evo zašto je ova tema bitna. Prema podacima Sveučilišta Zadar, gotovo 500 studenata Zadarske županije redovni su studenti te moramo znati da nemaju svi studenti mogućnost najma stana u Zadru, ne samo zbog financijskih problema, već i zato što vas u Zadru već 1. svibnja radi sezone tjeraju van. Stoga je prigradski prijevoz jedino što studentima omogućuje obavljanje njihovih akademskih dužnosti, naglasio je čelnik županijskog Foruma mladih, iznoseći na kraju i prijedlog Foruma mladih SDP-a Zadarske županije.


– A taj je da se svi prigradski pokazi studenata Zadarske županije koji studiraju na Sveučilištu u Zadru financiraju u potpunosti od strane općina ili u suradnji sa županijom. Međutim, pozdravljamo i bilo koji drugi vid sufinanciranja tih pokaza koji bi smanjio financijsko opterećenje studenata i njihovih roditelja, poručuju iz Foruma mladih.