Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

MJESNI ODBORI

Gradonačelnik Dukić predložit će da se izbori za mjesne odbore održe najesen

Autor: Goran Šimunov

24.07.2023. 09:48
Gradonačelnik Dukić predložit će da se izbori za mjesne odbore održe najesen

Foto: Arhiva ZLIako je vijećnicima svih 37 Vijeća mjesnih odbora (VMO) Grada Zadra mandat istekao još početkom ove godine, točno četiri godine od njihova konstituiranja, još nisu održani redoviti izbori za nova vijeća. Održavanje kvartovskih izbora pritom se nije preskočilo jer gradonačelnik Zadra Branko Dukić nije tu točku dnevnog reda predložio za sjednicu Gradskog vijeća, već dapače, njegov prijedlog o raspisivanju ovih izbora dvaput je odbijen.


Skidanje s dnevnog reda


– Gradonačelnik Zadra je već u dva navrata predložio Gradskom vijeću donošenje Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora, a s obzirom na to da sukladno članku 61.a. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i člankom 4. Odluke o pravilima za izbor vijeća mjesnih odbora, o tome odlučuje Gradsko vijeće. Kako je dosadašnjim članovima vijeća istekao mandat prvi prijedlog za raspisivanje izbora gradonačelnik je uputio Gradskom vijeću 14. prosinca 2022. godine, međutim, većinom glasova članova Vijeća iz SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića na 16. sjednici održanoj 22. prosinca 2022. prijedlog je skinut s dnevnog reda, pojašnjava Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika.


Nakon toga je izbio problem s nezakonitim amandmanima na proračun Grada Zadra za 2023., koji je okončan tek dogovorom postignutim krajem travnja s Klubom vijećnika Enija Meštrovića, da bi bio i službeno usvojen na sjednici Gradskog vijeća održanoj 10. svibnja 2023. godine. Ovaj pročelnik otkriva kako je baš za spomenutu sjednicu Gradskog vijeća gradonačelnik ponovno uputio prijedlog o redovitim izborima za vijeća MO-a, no i na toj sjednici ovaj prijedlog je ponovno i to većinom glasova vijećnika iz stranke SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića, skinut s dnevnog reda.


Foto: Arhiva ZL


Slab odaziv
– Gradonačelnik Dukić će ponovno uputiti novi prijedlog oko spomenutih izbora i to na prvu jesensku sjednicu Gradskog vijeća, najavljuje pročelnik Ćurković.


Izbori za vijeća mjesnih odbora Grada Zadra nemaju neku veliku političku važnost, no u razdoblju između dvaju drugih važnijih izbora znaju biti zgodan pokazatelj političkog rejtinga stranaka. No, s obzirom na slab odaziv birača na ove izbore koji u ukupnom broju rijetko prijeđe 10 posto, rezultati ostvareni na njima nerijetko mogu i zavarati. Na zadnjim izborima za vijeća MO-a tako se u tri gusto naseljena kvarta odazvao doista neznatan broj upisanih birača, na Voštarnici samo 4,35 posto, na Višnjiku 5,97 posto, a na Smiljevcu 6,75 posto. Od četvrti s većim brojem birača najviše ih se tada, 22,90 posto, odazvalo na Bokanjcu.


U nekim, osobito otočnim sredinama, odaziv zna biti vrlo pristojan. Tako je u Brguljama koje imaju ukupno 81 birača glasovalo njih 70,37 posto, a u Maloj Ravi koja ima ukupno 44 birača glasovalo ih je 54,55 posto.


Foto: Luka Jeličić