Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

GLAZBENA POSLASTICA

Zadarski komorni orkestar otvara Dvořákov simfonijski ciklus

Autor: Portal ZL

24.07.2023. 08:22
Zadarski komorni orkestar otvara Dvořákov simfonijski ciklus

Foto: Luka JeličićZbog bolesti jednog od izvođača neće se održati najavljeni program Bach + Bolling, pa će se zadarska orguljašica Tea Kulaš na ovogodišnjim Glazbenim večerima u Sv. Donatu u istome terminu predstaviti recitalom sa sopranisticom Nelom Šarić. Osim bogatim koncertnim karijerama, obje se glazbenice ističu i organizacijskim sposobnostima – Tea Kulaš kao osnivačica i umjetnička voditeljica Zadar Organ Festivala, a Nela Šarić kao umjetnička voditeljica Glazbeno-scenskog studija Arija gdje, pored redovite nastave, organizira seminare i koncerte. Na programu su djela Albe Vidakovića, Giulija Caccinija, Johanna Sebastiana Bacha, Pietra Mascagnija, Césara Francka, Franza von Suppèa, Krste Odaka i Maxa Regera. Koncert se održava u utorak, 25. 7. u s početkom u 21 sat u crkvi sv. Donata.


Hommage à Valter Dešpalj


26. 7., 21 h, Crkva sv. Krševana, 27. 7., 21 h, Crkva sv. Krševana


Središnji događaj Glazbenih večeri već niz godina čini koncert Zadarskoga komornog orkestra pod ravnanjem najvećega zadarskog dirigenta i u sve većoj mjeri najvećega sadašnjeg hrvatskog dirigenta Ivana Repušića. Neizostavan gost na ljetnim koncertima Zadarskoga komornog orkestra i maestra Repušića već je dugo violinist Roman Simović, glazbenik ukrajinskih i crnogorskih korijena s londonskom adresom i laskavom titulom koncertnoga majstora Londonskoga simfonijskog orkestra. Ovogodišnjim će koncertom Zadarski komorni orkestar pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića odati počast nedavno preminulom iznimnom umjetniku, međunarodno istaknutom violončelistu, komornom glazbeniku, pedagogu i glazbenom redaktoru Valteru Dešpalju. Od sviranja na prvim Glazbenim večerima u Sv. Donatu i 25. obljetnici zadarske Muzičke škole, preko dobrotvornih koncerata u Domovinskom ratu i nastupa uz Zadarski komorni orkestar do odgoja mladih gudača u renomirane glazbenike kroz festival Strings Only! i fenomen Cellomania, Dešpalj je osiguravao najvišu razinu umjetničkog doživljaja koju su Zadrani itekako prepoznavali.
Na programu je Violinski koncert u D-duru, op. 61 Ludwiga van Beethovena uz Romana Simovića kao solista, te Deveta simfonija u e-molu, op. 95, “Iz Novoga svijeta” Antonína Dvořáka, kojom Zadarski komorni orkestar započinje novi važan simfonijski opus nakon integralno izvedenih ciklusa simfonija Beethovena i Brahmsa.


Koncert se održava u srijedu, 26. 7. u 21 sat u crkvi sv. Krševana, a zbog tradicionalno velikog interesa publike organizira se dodatni termin koncerta dan poslije u isto vrijeme.


Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr. Fizička prodaja na info-pultu Providurove palače odvija se radnim danom od 11-13 i 19-21 te subotom od 11-13. Na dane koncerta blagajna od 20 sati seli na koncertnu lokaciju. Popust u iznosu od 50% po ulaznici ostvaruju umirovljenici, studenti, učenici, osobe s invaliditetom i djeca mlađa od 12 godina.