ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

POTPREDSJEDNIK VLADE I MINISTAR

Bačić u Gospiću o novom zakonu o raspolaganju državnom imovinom

Autor: Hina

26.06.2023. 15:44
Bačić u Gospiću o novom zakonu o raspolaganju državnom imovinom

Foto: Davor KovačevićPotpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u ponedjeljak je u Gospiću prestavio ciljeve novog Zakona o raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske a u Ličkom Osiku obišao zgrade koje se obnavljaju. Zakon, kojime se želi postići funkcionalna i financijska dcentralizacija raspolaganja i upravljanja nekretninama, na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja i trebao bi omogućiti ubrzavanje investiranja, jer će u narednoj godini državnim nekrtninama raspolagati županije, gradovi sjedišta županija i ostali veliki gradovi, rekao je Bačić.


Umjesto da se na jednom mjestu, tj. u Ministarstvu, rješava godišnje deset tisuća zahtjeva, nakon usvajanja novog zakona taj će posao raditi 46 institucija u županijiama i u većim gradovima, najavio je Bačić. To će ubrzati rješavanje postupaka i pojednostaviti procedure te omogućiti decentralizirano financiranje, pri čemu će se 20 posto troška po nekretnini preusmjeriti loklanim jedinicama. Bačić se na sastanku u Gospiću upoznao sa imovinsko-pravnim problemima investitora na terenu koje je potrebrno riješiti da bi se ubrzali postupci vezani uz komunalne, gospodarske i prometne projekte u Ličko senjskoj županiji.


Ministar je obišao i Lički Osik gdje traje cjelovita te energetska obnova 10 zgrada u vrijednosti od 2,9 milijuna eura.


Cjelovita i energetska obnova ukupno 387 stambenih zgrada 
Kazao je kako se obnova, koja se financira iz fondova EU i državnog proračuna, radi po pravilima struke pa se ne bi smjelo dogoditi da “nakon vrlo kratkog vremena padaju fasade i slično”. Nazvavši plan hvalevrijednim Bačić je najavio da će se do kraja 2025. godine obnoviti 387 zgrada koje su bile u javnim, državnom ili društvenom vlasništvu, a sada su u mješovitom vlasništvu, države i bivših korisnika stanova.


Obnavljaju se po programu stambenog zbrinjavanja sukladno Programu suzbijanja energetskog siromaštva na područjima posebne državne skrbi, u Kninu, Drnišu, Bekovcu, Obrovcu, Slunju, Udbini, Lapcu, Korenici, Staroj Gradiški, Iloku i na drugim ratom devastiranim područjima. “U Hrvatskoj je Programom suzbijanja energetskog siromaštva predviđena cjelovita i energetska obnova ukupno 387 stambenih zgrada u vrijednosti od 47 milijuna eura, što će se financirati europskim sredstvima po Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, te iz državnog proračuna” rekao je Bačić. Pojasnio je da će nakon obnove stanovanje biti jeftinije, odnosno trebalo bi se izbjeći energetsko siromaštvo, u kojem kućanstva na energiju troše više od deset posto svih svojih primanja. Na području Ličko-senjske županije Programom je ukupno obuhvaćeno 56 stambenih zgrada, u Ličkom Osiku 32, u Korenici 13, Udbino šest, Donjem Lapcu četiri i u Otočcu jedna.


Ministar je u pratnji župana Ernesta Petryja obišao i gradilišta poticane stanogradnje (POS) u Perušiću u naselju Kunjača, za što je država darovala građevinsko zemljište. Država je predvidjela i darovanje građevinskog materijala za izgradnju obiteljske kuće sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Od postojećih 46 formiranih građevinskih čestica, 14 je slobodno za dodjelu novim korisnicima stambenog zbrinjavanja.