Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Gradske firme

Grad Zadar, Županija te većina tvrtki i ustanova isplatit će božićnicu

Autor:

06.12.2022. 11:09
Grad Zadar, Županija te većina tvrtki i ustanova isplatit će božićnicu

Foto: Emica Elvedji/PIXSELLMnogi zaposleni očekuju isplate božićnice, pa i darova za djecu kako bi predstojeće blagdane proslavili ugodnije. S obzirom na inflaciju te poskupljenja svih artikala mnogi od njih božićnice, ukoliko ih dobiju te ovisno o njihovu iznosu, gotovo da neće ni osjetiti. No kaže se, svaka kuna dobro dođe…


Sukladno tome odlučili smo provjeriti kakvo je stanje u gradu i županiji te pojedinim gradskim tvrtkama. Hoće li isplaćivati božićnice, darove za djecu ili će pak djelatnici ostati »kratkih rukava«.


Zadarska županija svojim djelatnicima isplatit će božićnice u iznosu od tisuću kuna, što je u skladu s kolektivnim ugovorom.


Ne mora se platiti porez
Sukladno odredbama kolektivnog ugovora za službenike i namještenike upravnih tijela, saznajemo iz Županije, svakom djelatniku, roditelju djeteta mlađeg od 15 godina i koje je navršilo 15 godina u tekućoj godini u kojoj se isplaćuje dar, pripada pravo na dar do najvišeg iznosa na koji se prema posebnim propisima ne plaća porez.


I Grad Zadar će, kako saznajemo od Ante Ćurkovića, pročelnika Ureda gradonačelnika, isplatiti svojim djelatnicima božićnice u iznosu od 1000 kuna, te darove za djecu i iznosu od 600 kuna za svako dijete.


Od Tomislava Mateka, direktora Vodovoda, saznajemo kako će se djelatnicima isplatiti darovi za djecu.


– Dar za djecu iznosi 600 kuna po djetetu, a o iznosu božićnica još ne mogu govoriti, vidjet ćemo. Vjerojatno ćemo ih isplatiti, nastojat ćemo to učiniti. Mi direktori nemamo pravo na božićnicu niti na isplatu dara za dijete jer smo ušli u sustav državnih službenika, rekao je Matek.


I djelatnici Čistoće će imati razloga za zadovoljstvo jer prema riječima direktora Ivana Johna Krstičevića, isplatit će se božićnice, kao i darovi za djecu.


– Ne znam još koliki će biti iznos, moramo se usuglasiti s Gradom Zadrom, dodao je direktor Čistoće.


Zaključak Grada Zadra


– Zaključkom Grada Zadra, dana 30. studenog 2022. godine, trgovačka društva u vlasništvu i većinskom vlasništvu Grada Zadra mogu isplatiti naknadu za dar djeci povodom božićnih blagdana 2022. godine, iz vlastitih sredstava, u vrijednosti do 600 kuna, saznajemo iz tvrtke Nasadi.


– Sukladno navedenom Zaključku Nasadi d.o.o. su svojim radnicima isplatili 600 kuna za dar djeci. Glede isplate božićnice, također čekamo Zaključak Grada Zadra, koji još nismo dobili, stoji u službenom priopćenju.


U tvrtki Odvodnja, v. d. direktora Grgo Peronja nije se odazvao na naše pozive pa smo ostali uskraćeni za ovu informaciju.


Podsjetimo, ranijih godina službenici gradskih tvrtki, gradova i županija nisu imali pravo na isplatu božićnica, dok su tek pojedini imali isplatu darova za djecu. Ove godine kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama ugovoreno je pravo zaposlenika na božićnicu. Sindikat i Vlada potpisale su Dodatak TKU-a kojim je dogovoreno je povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna. To pravo pripada svim zaposlenicima neovisno o tome rade li u punom ili nepunom radnom vremenu, na određeno ili neodređeno radno vrijeme. Ipak, visina božićnice koja se isplaćuje ovisi o poslodavcu i mogućnostima da se ona radnicima isplati.