Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Prosječan iznos

Građani misle da bi zadovoljavajuća božićnica bila oko 2.800 kuna

Autor: Hina

05.12.2022. 12:31
Građani misle da bi zadovoljavajuća božićnica bila oko 2.800 kuna

Foto: Arif SitnicaBožićnicu ove godine očekuje 72 posto zaposlenih i to u prosječnom iznosu od 2.324 kuna, nešto više nego prošle godine, pokazuju rezultati istraživanja s internetske tražilice Moj posao, objavljeni u ponedjeljak.


Istraživanje provedeno na 400 ispitanika, pokazuje da među onima koji računaju na božićnicu gotovo svi (94 posto), kao i dosadašnjih godina, očekuje novac i to u prosječnom iznosu od 2.324 kune, što je 12 posto više od iznosa kojeg su u prosjeku dobili prošle godine (2.066 kuna).


Bon za kupovinu ove godine očekuje 24 posto ispitanih, dok sedam posto očekuje poklon paket.
Ispitanici smatraju da bi zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi oko 2.800 kuna, što je 20 posto više od prosječne očekivane božićnice i 35 posto više od iznosa koji su ispitanici dobili prošle godine.


Božićnicu najviše očekuju zaposlenici institucija, gdje je očekuje 91 posto anketiranih te zaposlenici državnih tvrtki – 85 posto. U privatnom sektoru u domaćem vlasništvu božićnicu očekuje 70 posto  zaposlenih te tri četvrtine (76 posto) zaposlenih u stranim privatnim kompanijama.


Kao i božićnicu, prošle godine poklon za dijete su u najvećoj mjeri dobili ispitanici zaposleni u velikim i srednjim tvrtkama i to prvenstveno u hrvatskim institucijama i tvrtkama u državnom vlasništvu.


Prosječan iznos dara za dijete prošle je godine iznosio od 500 do 750 kuna.


Da su prošle godine tvrtke dijelile dar za djecu izjavilo je 38 posto ispitanika, što je isto kao i godinu ranije.


Poklon za dijete dobili su i zaposleni u malim tvrtkama i privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, njih 29 posto.


Manje od polovice ispitanika koji su dobili poklon, dobili su ga u vrijednosti manjoj od 500 kuna.


Otprilike polovica ispitanika, 47 posto, smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 53 posto ispitanika koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ako je ne isplati.


Gotovo polovica ispitanika božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 22 posto obavilo kupnju božićnih darova.


Svaka deseta osoba bi božićnicom zatvorila barem dio dugovanja, a isto toliko ispitanika bi sebi nešto priuštili.


Dio ispitanika, njih 10 posto božićnicu bi iskoristili za štednju.