Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

"Festival pijeska"

[FOTO] Na ninskoj plaži maštovite kreacije sirena, dvoraca, zmajeva

Autor: Nikolina Lucić

22.08.2023. 14:35
[FOTO] Na ninskoj plaži maštovite kreacije sirena, dvoraca, zmajeva

Foto: Luka JeličićŠto je to što nastaje s prvom osekom, a nestaje s prvom plimom? Čarolija koja nastaje i nestaje? Naravno, to je umjetnost u pijesku, a najbolji su se primjeri jutros mogli vidjeti na ninskoj Kraljičinoj plaži, gdje je održan 9. “Festival pijeska”, na kojem su se okupili amateri i umjetnici iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva.


Od sirena, kula od pijeska, dvoraca, pa čak i zmajeva, na plaži ste mogli vidjeti razne kreacije koje su nastajale satima, da bi ih potom nadolazeća plima polako vratila plaži. Prvo mjesto osvojio je zmaj Ferdo, drugo David protiv golijata i treće rionioc.

Umjetnost koja nastaje i nestaje osmišljena je s ciljem popularizacije i predstavljanja pješčanih plaža Ninske lagune, najvećeg kompleksa pješčane lagune u Hrvatskoj.


– Natjecalo se 20–ak ekipa, devetu godinu zaredom. Jako smo zadovoljni odazivom i prepoznatljivošću festivala. Ono što je nastalo za oseke, nestalo je s plimom i stopilo se s morskim dnom.


Sve ovo radimo s ciljem promocije oko 30 kilometara pješčanih plaža ninskog područja,m kazala nam je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, istaknuvši kako su prelijepe plaže jedan od najjačih faktora dolaska na ninsko područje.Zmaj kao simbol


– One su simbol našeg kraja. Cilj nam je da Kraljičina plaža, koja je već zaštićeno stanište Natura 2000, razvojem održivog turizma bude još bolje zaštićena, kako bi ju se više poštivalo i voljelo, dodala je Dejanović, dok su nam pobjednici 9. “Festivala pijeska”, obitelj Petrici iz Zagreba koja je na ljetovanju u Biogradu na Moru kazala kako je zmaj Ferdo nastajao satima i to tik uz more.


– Naš smo četvero iz Zagreba i tu smo na odmoru. Zmaj je naš svojevrstan simbol, a skulptura izgleda kao da ponire u zemlju. Radimo ih od marcipana, gline, ali ovo je najveći i najteži kojeg smo napravili.Izrađen je i u najtežem materijalu, a prvi smo na udaru plime. Dugo smo vremena potrošili na obranu od mora, gradnjom bedema, no uspio je preživjeti i donijeti nam pobjedu, poručila je Pia Petrici.


Drugo je mjesto osvojio David pobijedivši Golijata, tj. u ovom smislu svoj strah. Njegove autorice Božena i Blaženka Gržan i njezina majka ovom su skulpturom od pijeska željele poslati poruku o snazi i samopouzdanju.


Umjetnost koja ovisi o prirodi– Svatko ima nekog svog golijata, neki strah koji ga prati. Upravo smo zato napravile našeg Davida i ostvarile svoju malu pobjedu uspješno ga završivši po ovom jakom suncu, kazala nam je Božena, istaknuvši kako je proces tg, težak i fizički iscrpljujući.


– Poruka je ovo da svi imamo dijete u sebe koje čuči i čeka da izađe. Poruka je ovo da nikada ne odustajemo, jer uvijek ima izlaza, dodala je Božena, dok je njezina majka istaknula kako je pijesak bio zahtjevan, zbog čega su Davida gradile oko tri sata.– Naša mala dvočlana ekipa, koja voli kreativu uvijek nađe načina kako da završi započeto. Zato je naš frajer najjači na plaži, rekla je Blaženka, dok se Božena prisjetila kako im je prošlo ljeto plima nagrizla skulpturu prije završetka rada.


– Skulptura je bila odlična, no plima nas je iznenadila, iako su gledatelji uživali u polaganom nadolaženju mora, zaključila je Božena, naglasivši kako je ovo umjetnost koja ovisi o prirodi i onom što ona nudi.


Foto


9. Festival pijeska u Ninu


avatar

Snimio: Luka Jeličić


22.08.2023. 14:34


Galerija

Foto: Luka Jeličić