Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ključni dokument

Grad izradio proračun za 2024. godinu, slijede teški pregovori s klubovima vijećnika

Autor: Goran Šimunov

20.11.2023. 19:25
Grad izradio proračun za 2024. godinu, slijede teški pregovori s klubovima vijećnika

Foto: Luka JeličićGradonačelnik Zadra Branko Dukić je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 16. studenog, ispunio obvezu iz Zakona o proračunu te je utvrđeni prijedlog proračuna za 2024. godinu podnio predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću na donošenje. Svi gradovi i općine ove prijedloge proračuna moraju podnijeti predsjednicima Vijeća do 15. studenoga tekuće godine. U klubovima zadarskih vijećnika nam je potvrđeno kako su i oni na toj sjednici Vijeća dobili prijedlog proračuna za 2024.


Gradsko vijeće ima zakonski rok o donošenju proračuna do kraja tekuće godine kako bi se omogućila njegova primjena od 1. siječnja godine za koju se donosi proračun. No s obzirom na nepostojanje većine u Vijeću pravo je pitanje kakav proračun će vijećnici usvojiti na sjednici na kojoj se on nađe na dnevnom redu, a čije održavanje se može očekivati u drugoj polovici prosinca.


Javnost još pamti kako su oporbeni vijećnici 22. prosinca prošle godine usvojili proračun za 2023. u koji su uvrstili cijeli niz amandmana svojih klubova prekrajajući prihode i rashode koje je predložio gradonačelnik, a zbog čega je Branko Dukić šest dana nakon toga donio Odluku o obustavi izvršenja proračuna te je zatražio od Ministarstva financija da izvrši uvid u proračun.
Ministarstvo je utvrdilo da ovaj proračun nije u skladu sa Zakonom, zbog čega su se potom u pregovorima gradonačelnika i klubova vijećnika usklađivali prihodi i rashodi dok nije postignut dogovor, a zakonit proračun u iznosu od 106,6 milijuna eura usvojen je tek u svibnju.Grad Zadar još bez odgovora


Kako bismo doznali nešto više o prijedlogu proračuna za 2024. koji je podnesen predsjedniku Gradskog vijeća i klubovima vijećnika, kao i pitanje o tome kada se mogu očekivati pregovori s klubovima vijećnika na ovu temu, obratili smo se Gradu Zadru, ali u petak do kraja radnog vremena nismo dobili odgovor na ovo pitanje, već nam je najavljeno kako ćemo odgovore dobiti u ponedjeljak.


Odgovarajući na upit oko očekivanih pregovora gradonačelnika Dukića s klubovima vijećnika oko proračuna, nezavisni vijećnik Enio Meštrović je uime svog kluba kazao kako su njihovi predstavnici dosad sudjelovali na jednom sastanku s gradonačelnikom i njegovim suradnicima gdje su im objasnili i pokazali izvršenje prošlogodišnjih amandmana.


– Naš Klub nezavisnih vijećnika ima jedini i glavni uvjet za uopće započeti razgovor o proračunu za 2024. Čekamo odgovor na naš zahtjev o uvjetima gradnje u novom Prostornom planu, kazao nam je Meštrović.


I Klub vijećnika SDP-a ima uvjete za pregovore oko proračuna za 2024. Predsjednik ovog kluba Daniel Radeta rekao je kako su te uvjete gradonačelniku poslali prije tjedan dana te da SDP neće sudjelovati u ovim pregovorima sve dok se ne ispune njihovi uvjeti.


– Od gradonačelnika Branka Dukića tražimo da po hitnom postupku uputi pročelnika Dujelu i izda rješenja za uklanjanje grafita ustaškog vojnika u Ulici Ante Starčevića, Bulevaru, škrabotina po novoizgrađenom Centru za mlade i uklanjanje spomen-obilježja s fašističkim obilježjima ispred Doma županije, ističe Radeta dodajući kako vide problem u gradu Zadru te kako u vezi toga ne mogu zatvarati oči.Uvjeti Meštrovića i SDP-a


– Znam provjereno kako su neki mediji u vezi ovog murala i grafita pokušali dobiti odgovore od gradonačelnika i njegovih suradnika, ali ih dosad nisu uspjeli dobiti. Ne znam zbog čega zatvaramo oči pred tim, a to se događa u javnom prostoru. Na Gradu je da vidi što je s tim problemom i da se s njim pozabavi.


Dogodili su se nedavno napadi na ljude iz košarkaškog kluba, kao i eksces ispred Centra za mlade gdje su vandali sprejem oštetili novu zgradu vrijednu više od 40 milijuna kuna, kaže SDP-ov vijećnik koji je rekao kako njihov Klub vijećnika na temelju prijedloga proračuna za 2024. godinu može predlagati amandmane.


– Hoće li biti dodatnih pregovora gradonačelnika i klubova vijećnika oko proračuna tek treba vidjeti. Naš uvjet za pregovore je poznat. Nismo još stigli proučiti prijedlog proračuna pa ne znamo, s obzirom na to da izmjenama poreznih zakona Grad u 2024. ostaje bez prihoda od prireza od 6,5 milijuna eura, hoće li i gdje naći druge izvore prihoda.


Bitno je da je prirez bio nenamjenski novac i trošio se na udruge i donacije u predizborne svrhe, tako da mi tog novca nije toliko ni žao. Jedino što mi je poznato iz razgovora s gradonačelnikom i njegovim suradnicima je da nisu spominjali kako će podizati visinu nekih drugih poreza, naglašava Radeta dodajući kako Klub vijećnika SDP-a ima projekte za amandmane u proračunu za 2024., a vezali su ih za Prostorni plan.Utjecaj izbora


– Nakon što Prostorni plan izađe na javni uvid organizirat ćemo javnu tribinu kako bismo predstavili naše prijedloge kojima želimo očuvati zelenilo i okoliš u gradu, kao i provedbu većih infrastrukturnih projekata koji se uglavnom tiču prometa u mirovanju, montažnih garaža po kvartovima i drugog.


U Prostornom planu (PP) se Grad najviše bavi pozicijama budućih hotela. Mislim da je to greška s obzirom da nikome ne možete uvjetovati gdje će graditi, već morate stvoriti uvjete da bi netko uopće gradio hotel. Na tribini bismo predložili sve mjere koje želimo u PP-u, a one su usko vezane za proračun. Tek trebamo vidjeti je li Grad spreman za takvu suradnju. U ovom trenutku SDP je protiv proračuna, poručuje ovaj vijećnik.


Ovakve najave SDP-a nisu baš dobra vijest za gradonačelnika Dukića, ali i za brojne korisnike proračuna, s obzirom na to kako su ponovno izgledne političke igre oko njegovog donošenja, a što je i očekivano u godini u kojoj će se održati parlamentarni izbori.


S pbzirom na to da članovi klubova vijećnika, HDZ-a, Enija Meštrovića, SDP-a i Akcije mladih imaju ambicije naći se na listama za parlamentarne izbore, za očekivati je kako će svoje politike u gradskom parlamentu usklađivati sa svojim procjenama povlačenja poteza koji bi im donijeli bodove kod birača. To se osobito odnosi na suradnju s HDZ-ovim gradonačelnikom i suradnjom unutar Vijeća.