ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Napokon

Gotova blokada! Usvojen je gradski proračun

Autor: Marina Šaponja

10.05.2023. 12:54
Gotova blokada! Usvojen je gradski proračun

Foto: Arif SitnicaPrva točka dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća bio je Prijedlog odluke o prihvaćanju proračuna grada Zadra za 2023. godinu u iznosu od 106,6 milijuna eura. U svom izlaganju pročelnik za financije Ivan Mijolović istaknuo je kako je u odnosu na proračun predstavljen u prosincu ovaj proračun veći za dva milijuna i 600 tisuća eura. Gradonačelnik Branko Dukić u predstavljanju proračuna naveo je daljnja ulaganja u infrastrukturu, u dječje vrtiće za koje je u ovoj godini predviđen iznos od 11 milijuna eura, u što spada i izgradnja dva nova dječja vrtića, Pčelica i DV Smiljevac, ulaganja u pametna prometna rješenja, uređenja zadarske rive, kupnje dodatnih šest stanova iz APN-a koji će se dodijeliti potrebnom kadru u Zadru.


– Predviđena su i ulaganja u poboljšanje zdravstvene skrbi, izgradnja novih dječjih igrališta, atletski i nogometni centar na Barutani, nabrojio je Dukić.


Nakon gradonačelnika, vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša predstavio je 24 amandmana koje su uputili u uvrštavanje u proračun.
Više sredstava za Nasade, za izradu prostorne dokumentacije za izgradnju osnovne škole na Žmirićima, za dodatak od dvije kune za kvalitetniju prehranu učenika u osnovnim školama, subvenciju cijene pokaza za učenike, za besplatan gradski prijevoz umirovljenicima, za uređenje obalnog pojasa MO Kožino, za povećanje naknada za novorođenčad, financiranje udruga socijalnih skrbi, povećanje sredstva s područja zdravstva, povećanje sredstava za rad socijalne samoposluge, obnova starih i neuvjetnih stanova, izgradnja novog parka na Petrićima, obnova pormetnica i izgradnja infrastrukture u Ulici Stanko Vraz, izgradnja dvorane za stolni tenis, KK Zadar, nabava 80 madraca antidekubitus za potrebe OB Zadar i subvencioniranje umirovljenika.


Žestoka rasprava o KK Zadru


Rasprava o proračunu na kojoj je naglasak stavljen na KK Zadar, odnosno sredstva koja su za njega osigurana u gradskom proračunu bila je žustra i dugotrajna, a izazvala je i trzavice među vijećnicima.


– Proračun je nebitan, u pregovorima oko proračuna nije sudjelovao gradonačelnik, pa on ispada nebitan. Važnije je što ćemo u demokratskom smislu dalje raditi, ako prođe proračun. Formiranje Centra za mentalno zdravlje mladih je najvažnija tema i to se mora realizirati sljedeću godinu. Mi našu djecu pretvaramo u ubojice, ubijamo im kritičnost, dostojanstvo, mogućnost da žive u kreativnom svijetu. Ono što Burčula najviše zanima, KK Zadar je nebitna tema. Riječ je o profesionalnom klubu.


– Ako tebi nije bitan KK Zadar, nije ni meni tvoj Aristotel, dobacio je vijećnik Burčul Vučetiću.


Bruno Milin, dopredsjedik Vijeća Burčulu je tada izrekao opomenu, no ni to ga nije spriječilo da nastavi dalje s dobacivanjem.Radeta predložio svim klubovima da se uskoro napravi kako bi se vidjela budućnost KK Zadra jer direktiva iz EU-a je takva da se profesionalni sport ne financira iz proračuna.


Nakon poduže rasprave oko proračuna, završna riječ pripala je gradonačelniku.


Dva protiv i dva suzdržana


– Hvala svima koji su radili na ovom proračunu. Usvajanjem ovog proračuna Grad vadimo iz krize. Tražili smo rješenja za sve prijedloge koji su došli, pa je dugo trajalo. Ovaj proračun je zakonit, uravnotežen, socijalan. Ovaj proračun ide u korist svih građana, to nije moj, HDZ-ov, SDP-ov ni Enijev proračun. Akcija mladih na žalost odbila je sudjelovati u svim pregovorima oko proračuna. Prihvatili smo sve amandmane koji su zakoniti i koje smo mogli prihvatiti. Imali smo i one koje nismo mogli prihvatiti pa smo zajednički zaključili koji su prihvatljivi, koji nisu, rekao je gradonačelnik.


Na glasovanju nisu prošli amandmani Akcije mladih, dok je proračun usvojen s tek dva glasa protiv i jednim suzdržanim.


– Eto riješili ste uhljebe i možete ići doma, rekao je Rubeša, na što mu je Vučetić izrekao opomenu jer nije dobio riječ te je udaljio vijećnika Rubešu sa sjednice.