ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Zlatna generacija

Gimnazijalci Vladimira Nazora proslavili 50. godina mature

Autor: Vesna Benić

28.05.2023. 20:16
Gimnazijalci Vladimira Nazora proslavili 50. godina mature

Foto: Vesna BenićMaturanti Gimnazije Vladimira Nazora, generacija 1973., proslavili su ovog vikenda 50 godina mature. Zlatna generacija od ukupno šest razreda ponovno se okupila i sastala ispred škole, a na svečanu proslavu došlo je 80 nekadašnjih maturanata.


– Htjela bih reći da mi već 25 godina generacijski baš slavimo i proslavljamo godišnjicu mature, a na ovu 50. godišnjicu dosta je veliki odaziv. Svaki razred ima svog predstavnika i to je naš organizacijski odbor. Mi se koordiniramo, usaglašavamo i dogovaramo i uspjeli smo ove godine okupiti 80 sudionika i zbog toga smo jako sretni jer to je jako puno ljudi. Što je čovjek stariji malo nostalgija sve više »krpa« pa onda je svima drago, svi su uzbuđeni, kazala je prof. Stanka Pera Martinac.


Jedino nisu bili političari


Davne 1973. godine maturirala je generacija od oko 180 učenica i učenika koji su pohađali gimnaziju u šest razreda. Četiri razreda su bila prirodnog smjera, a dva razreda društvenog smjera. Nakon završetka školovanja svoje daljnje obrazovanje nastavili su na fakultetima u Zadru, Zagrebu, Splitu i Rijeci. Jedan dobar dio se vratio u Zadar i ta je generacija dala značajan doprinos Zadru i zadarskoj regiji. Radni su staž odradili kao doktori u zadarskoj bolnici, kao profesori na zadarskim srednjim i osnovnim školama, kao suci na zadarskom sudu, u socijalnom i mirovinskom, u Poreznoj upravi, u Fini, u zadarskim tvrtkama, kao projektanti i šefovi proizvodnje. Jadan dio je ostao u Zagrebu i Rijeci. Danas je veći dio u Zadru, ali ih ima i u Americi, Kanadi, Italiji, Bosni i Hercegovini. Bili su i sportaši i sportski treneri, glazbenici u slobodno vrijeme. Jedino nisu bili političari, nitko nije bio politički aktivan u nijednoj stranci.

– Rekao bih da je ovo jedna vrlo uspješna generacija. Do danas smo ostali svi dobri, pomažemo se međusobno koliko možemo. Družimo se svakih pet godina, ali viđamo se češće. Imali smo izuzetno dobru generaciju profesora koja nas je usmjerila na pravi put tako da nam njihovi predmeti tijekom studija nisu bili problem za razliku od kasnijih generacija gdje to baš i nije bilo tako. Bilo je i zaljubljenosti, ali neću o imenima jer među nama ima i bračnih parova, rekao je dr.sc. Mladen Srzentić dr. med. specijalist otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije koji je početkom 2022. otišao u mirovinu iz Opće bolnice Zadar.


Neki se nisu vidjeli pola stoljeća


Umirovljeni sudac Boris Babić, bivši predsjednik Županijskog suda u Zadru, kazao nam je kako mu je drago sresti prijatelje, kolege koje nije vidio, neke dvadeset, trideset godina, a neke i pedeset godina.


– Drago mi je sresti se s njima ovdje gdje smo provodili krasne gimnazijske dane od 1969. do 1973. godine. Od posebnih dana i doživljaja pamtim prve ljubavi i taj poseban osjećaj našeg najljepšeg razdoblja u životu. Večeru ćemo proslaviti u restoranu u neposrednoj blizini košarkaške dvorane Jazine, bit će glazbe, malo ćemo se družiti, pričati, a one koji su zaboravili neke događaje podsjetit ćemo na njih, oduševljenjem je kazao Babić.


Silvio Panović prisjetio se i jednog tragičnog događaja u školi.


– Tadašnji ravnatelj gimnazije bio je prof. Anđelo Miškov. Zadnje godine pohađanja gimnazije dogodio se i nezapamćen zločin u našoj školi. Naime jedan učenik gimnazije ubio je dva naša profesora Vicu Vlatkovića prof. povijesti i Gojka Matulinu prof. sociologije. Taj se nemili događaj urezao u pamćenje svih učenika, a ova generacija se i danas sjeća tih ubijenih profesora kao dobrih pedagoga i kao dobrih ljudi, kazao je Panović.