Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tradicionalna manifestacija

[FOTO] Paška robinja za pretposljednji dan zimskog karnevala

Autor: Vanja Mirčeta

21.02.2023. 20:24
[FOTO] Paška robinja za pretposljednji dan zimskog karnevala

Foto: Luka JeličićPretposljednjeg dana tradicionalnog zimskog Paškog karnevala 2023. KUD »Družina« izveo je »Pašku robinju«, pučku dramu koja se izvodi u doba zimskog i ljetnog Paškog karnevala, jedinu takve vrste u Hrvatskoj osim korčulanske Moreške. Sačuvala se u Pagu kao dio tradicije, a temelji se na pučkim i pastirskim igrama koje su stoljećima postojale u Pagu, te na »Robinji« Hanibala Lucića.


Nakon »Paške robinje« na programu je bila i Pagovizija 2023., a potom je uslijedila Tumbula koja se uvijek čeka s nestrpljenjem jer se dodjeljuju bogate nagrade, paški sir i janjac koje osigurava Turistička zajednica grada Paga. Uz fritaju od ričavca podijeljen je i satirični list »Baš nas briga.« Da bi se svi dobro zabavili pobrinuo se bend Mejaši. Za razliku od većine drugih gradova i mjesta, kojima je Pokladni utorak posljednji dan karnevala, na Pagu je to malo drugačije te je posljednji dan u srijedu na blagdan Pepelnice koja označava početak korizmenog vremena. Tako sutra, s početkom u 15.30 sati kreće pogrebna povorka od kina do glavnog gradskog trga gdje će se tradicionalno pročitati oporuka i nakon toga spaliti Marko, krivac za sve nevolje Pažana.


Paško kolo


U organizaciji Turističke zajednica grada Paga i Grada Paga, od 19. do 22. veljače i ove godine održani su zadnji dani tradicionalnog Paškog zimskog karnevala 2023. uz bogat kulturno-zabavni program. Tako se u vrijeme održavanja maškara u Kneževom dvoru mogla razgledati izložba likovnih radova polaznika Dječjeg vrtića Paški mališani i učenika OŠ Jurja Dalmatinca na temu karnevala. Osim toga svaki dan nakon programa na trgu održani su i tradicionalni maškarani tanci u II Magazinu. Nedjelja je tradicionalno bila rezervirana za karnevalsku povorku koja se kretala od trajektnog pristaništa do središnjeg gradskog trga gdje se održala primopredaja vlasti i podigao karnevalski barjak. Kako nalaže tradicija, prvo paško kolo vodio je paški gradonačelnik, Ante Fabijanić. Karnevalski program počeo je tradicionalnim paškim kolom na glavnom gradskom trgu, akoje se plesalo sva tri dana. Na trgu su nastupali KUD »Družina« i Glazbeno društvo iz Stankovaca, dok su članovi Gradske glazbe Pag izveli stogodišnji letrat i karnevalski intermezzo.

Svi posjetitelji, a osim domaćih bilo je tu i fureštih, uživali su u karnevalskoj atmosferi uz fažol od ričavca. Ponedjeljak je bio prepun događanja za najmlađe ljubitelje karnevala, a uz animatorice klaunicu Neliju i hodačicu na štulama nastupila su djeca iz skupina Tići, Leptirići i Duga iz Dječjeg vrtića Paški mališani. Nastupio je i Dječji zbor Vijolice i učenici OŠ Jurja Dalmatinca, dok su članice udruge Kissa izvele plesnu točku Volim se gibat. Nakon zabavnog programa uslijedila je podjela nagrada za najbolje literarne i likovne radove učenicima OŠ Jurja Dalmatinca i polaznicima Dječjeg vrtića Paški mališani te darova za djecu sudionike karnevalske povorke i karnevalskog programa. Učenici IV. i VI. razreda OŠ Jurja Dalmatinca organizirali su i prigodnu prodaju slastica.


Privukli velik broj ljudi


Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice grada Paga iskazala je zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom tradicionalnog zimskog Paškog karnevala, a ujedno i odazivom, kao domaćih tako i gostiju, ponajviše iz Zadra i okolice, s obzirom da Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra ove godine nisu organizirali Zadarski karneval.


– Tri dana karnevala su prošla, srećom poslužilo nas je i dobro vrijeme. S obzirom da smo privukli veliki broj ljudi u Pag jako smo zadovoljni odazivom. Sve smo odradili onako kako smo zamislili. Najviše pažnje su privukle vrhunske maske »Peružini« i »Paškinje u budućnosti«. U programu smo imali sve ono bitno za tradiciju našeg kraja, od Gradske glazbe Pag, KUD-a Družina i »Paške robinje«, ričavca, paškog kola i sl. Pag zaista njeguje tradiciju karnevala, i u zimskom, ali i u ljetnom periodu i smatram da smo i po tome prepoznatljivi izvan granica naše županije. Zadovoljni smo s organizacijom ovogodišnjeg karnevala, a nadamo se i vjerujemo kako već onaj sljedeći može i mora biti samo bolji i uspješniji, zaključila je Karavanić.


Foto


Paški karneval


avatar

Snimio: Luka Jeličić


21.02.2023. 20:18

Galerija

Foto: Luka JeličićNagrađeni likovni i literarni radovi


Učenici nagrađeni za likovne radove – OŠ Jurja Dalmatinca Pag: Filip Vidović, Tene Hemetek, Toni Dabo, Silvio Škoda i Lucija Brkljača.


Učenici nagrađeni za literarne radove – OŠ Jurja Dalmatinca Pag: Gabrijel Fabijanić, Lara Vuleta, Bruna Čepulo, Laura Rapajić, Marta LJumeži i Tonka Paro Vidolin.


Dječji vrtić Paški mališani – nagrade za likovne radove:
Jaslička skupina: Đana Uršula Škunca Skakelja- »Šarena krika« i Sara Vidović– »Klaun«;


Vrtićke skupine: Antea Jurić – »Zaljubljena maska«, Josipa Maržić- »Leptir i Batman« i Luce Fabijanić -«Sladoled«;


P.O. Povljana – Vrtićka skupina: Nela Bakac- »Karneval«.