ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tradicionalna manifestacija

Virske maškare otvara nastup Tarapana banda

Autor: Marija Orešković

03.02.2023. 13:40
Virske maškare otvara nastup Tarapana banda

Foto: Virski listTradicionalna virska manifestacija maškara vraća se u subotu 4. veljače na velika vrata unutar šatora na virskoj Ljetnoj pozornici, a trajati će čak do utorka 21. veljače. Na posljednji dan će se, tradicionalno, spaliti virski Karneval, a moći će se poslušati i uvijek raspoloženog Mladena Grdovića.


U Viru vas očekuju koncerti, fešte, nagrade za najbolje maske, spektakularno paljenje virskog Karnevala te najmasovniji dječji karneval u Zadarskoj županiji. Maškarana republika ponovno će se nakon gotovo dvije godine karnevalskog bezvlašća uspostaviti na otoku Viru. Tradicionalna virska manifestacija trajat će do 21. veljače kada će se paljenjem virskog Karnevala i koncertom Mladena Grdovića spektakularno zaključiti. Početak ove manifestacije obilježiti će se svirkom Tarapana banda, a lokalna virska vlast, po tradiciji i višoj sili, predat će ključeve općinske vlasti meštru i kraljici od maškara. Oni će ključeve ljubomorno čuvati do kraja maškara, o čemu svjedoči dio teksta iz njihovog standardnog proglasa:


– Dana 4. veljače na radost svih mještana uspostavljamo Maškaranu republiku. Svima dajemo svečano obećanje kako ćemo od navedenog datuma do kraja maškara uspostaviti diktaturu, samovolju, strahovladu i tiraniju smijeha i zabave. Nakon toga sve se nažalost vraća u normalu, a dotad uživajmo u feštama, koncertima, ludilu, maskama i nagradama koje uvijek pripadnu najboljim maskama, piše crno na bijelo.
Uz koncerte i druženja maškara u šatoru Ljetne pozornice, svake subote dijelit će se tri nagrade najboljim maskama, međutim još uvijek nije poznato o kakvim nagrada je riječ, s obzirom da u destinacijskoj menadžment kompaniji Vir turizmu, organizatoru Virskih maškara 2023., zasad tajnovito šute. Međutim, cjelokupan program smo uspjeli dobiti:


Subota, 4. veljače (20 sati): Otvaranje manifestacije Virske maškare 2023., predaja ključeva vlasti Maškaranoj Republici, koncert Tarapana Banda i dodjela nagrada najboljim maskama.


Subota, 11. veljače (20 sati): Koncert Zaratino Banda i dodjela nagrada najboljim maskama.


Petak, 17. veljače (10 sati): Dječji karnevalić 2023. s defileom virskim ulicama i zabavom na Ljetnoj pozornici. Dječji karnevalić u Viru je najmasovnije karnevalsko okupljanje dječjih vrtića u Zadarskoj županiji.


Subota, 18. veljače (20 sati): Koncert grupe Prvi plan i dodjela nagrada najboljim maskama.


Nedjelja, 19. veljače (20 sati): Kroz jutro tradicionalni gulaš od maškara i obilazak virskih naselja. Koncert grupe Vista i dodjela nagrada najboljim maskama.


Utorak, 21. veljače (20 sati): Obilazak virskih naselja tijekom dana, oko 19 sati procesija i paljenje virskog Karnevala te koncert Mladena Grdovića za kraj Virskih maškara 2023.


– Nakon dvije stanke, ove godine Turistička zajednica Općine Vir u organizaciji s Vir turizmom napravila je bogat program za vrijeme maškara. Spomenuti program izgledat će kao nikada do sada te očekujemo velik broj posjetitelja, kako iz Zadra, tako i iz cijele županije, kazao je direktor TZO-a Vir, Srđan Liverić.