Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Konferencija Zadarskog lista

[FOTO] Ministar Butković: Luka Tkon predstavlja preteču investicijskog ciklusa Ministarstva

Autor: N.L., K.E.

11.12.2023. 12:02
[FOTO] Ministar Butković: Luka Tkon predstavlja preteču investicijskog ciklusa Ministarstva

Foto: Luka JeličićUz značajna sredstva iz Europske unije, Ministarstvo je u proteklih sedam godina provelo niz projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, a uz to posebno pažnju posvećuju modernizaciji, obnovi i izgradnji ribarske infrastrukture. Kroz EU sredstva u Zadarsku je županiju uloženo više od 25,3 milijuna eura za tri značajna projekta lučke infrastrukture.


Upravo je taj razvoj lučke infrastrukture tema konferencije Zadarskog lista na kojoj sudjeluju panelisti konferencije Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar, Krešimir Laštro, pročelnik UO – a za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije, Darko Kasap, pročelnik UO – a za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra te načelnici općina Preko i Bibinje Jure Brižić i Šime Sekula.


Prije panel rasprave, nazočnima su se obratili Ankica Kruljac, predsjednica uprave Novog lista, gradonačelnik Dukić, Župan Longin te ministar Butković.

Okupljene je pozdravila Ankica Kruljac, predsjednica uprave Novog lista, te se zahvalila svim prisutnima na dolasku.


– Posebno se zahvljajujem i pozdravljam ministra prometa, mora i infrastrukture Olega Butkovića, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Bilavera, župana Longina i te gradonačelnika Dukića. Svima se zavhaljujem što ste danas ovdje i što ćete sudjelovati ovoj raspravi. Za Zadarsku županiju je važno napomenuti kako je investirano više od 33 milijuna u lučku infrastrukturu. Sva ta ulaganja koja se tiču lučke infrastrukture potiču i ostala ulagaja, u šetnjice, rive te samo okruženje gradova.


Zadarska županija je meka nautičkog turizma jer je ovdje 59 luka nautičkog turizma, dok je na cijeloj obali 225. Ovaj segment je jedan od potencijala za rast Županije. Mi kao medijska grupa s dnevnim novinama, kroz prezentiranje ovakvih tema pridonosimo upoznavanju o ovakvim projektima te koji su rezultati ulaganja i u kojem smjeru Zadarska županija ide.


Gradonačelnik Dukić je također pozdravio sve prisutne te zahvalio Zadarskom listu na inicijativi održavanju ove konferencije. Kazao je i kako je nautički turizam s Gaženicom iznimno bitan za grad Zadar.– Zadarsko gospodarstvo naslonjeno je na more, a najbolji poslovni rezultati stižu nam iz sektora pomorstva, turizma, marikulture i prerade ribe. Nimalo slučajno! Sjećamo  se izgradnje i rekonstrukcija svih otočnih pristaništa koje su ubrzo svoju dodatnu vrijednost dobile i kao luke nautičkog turizma, velebnog projekta putničko – trajektne luke Gaženica s najsuvremenijom infrastrukturom, pa i uređenja Istarske obale još iz vremena ministra Kalmete. Gaženica je u međuvremenu postala intermodalno čvorište, u njoj je izgrađena i ribarska luka sa svom pratećom logističkom infrastrukturom, rekao je Dukić.


Kruna je svakako nedavni završetak rekonstrukcije Liburnske obale i zadarske Rive. Poštovani ministre, vjerujem kako ste ponosni na ovaj projekt poput svih Zadrana. Gledajući lokalno, samo u proteklih pet godina središnji obalni pojas Zadra od komunalnog škvera u uvali Jazine do vrha gata u Foši potpuno je rekonstruiran. Ali, osim lučke infrastrukture, dobili smo u cijelosti komunalno opremljen i uređen javni prostor koji je Zadrane vratio moru i obratno.A to je rezultat partnerstva i suradnje na svim razinama, od Grada, Županije, županijske i državne lučke uprave do resornog ministarstva i provjereni obrazac zadarskog uspjeha u provedbi strategije razvoja gospodarstva, zaštite mora i uređenja šireg obalnog područja.


U ovom trenutku fokus naše lokalne uprave su komunalne luke – od Bregdeti, preko Maestrala i Draženice, do Dikla i Kožina. Projekti su već spremni ili su u visokoj fazi izrade. Vjerujem kako ćemo zajedno nastaviti ovaj sjajni niz u gradu koji živi s morem, uz more i na moru, zaključio je zadarski gradonačelnik.


Župan Longin se također zahvalio na organiziranju ovakve konferencije te nešto više rekao o uspješnosti Zadarske županije u razvoju Lučke infrastrukture.


– Svojim smještajem na središnjem dijelu istočne obale Jadranskoga mora, razvedenom obalom i 150 otoka, naša je županija bez sumnje prostor orijentiran prema moru i svemu onome što more čovjeku može pružiti.Županija je u punom smislu riječi koordinator razvoja na svom području. Od važne uloge donošenja prostorno-planske dokumentacije kojom se promišljeno upravlja razvojem, ali i u kontekstu današnje konferencije, kao osnivač Županijske lučke uprave Zadar, utemeljene sad već davne 1998. godine.


Svima nama koji živimo uz more potpuno je jasno koliki značaj za svakodnevni život, a samim time i razvoj općenito, ima kvaliteta lučke infrastrukture. Naše područje i kroz povijest je bilo orijentirano prema moru, jer su upravo dvije najbliže točke koje povezuju dvije obale Jadrana, Zadar i Ancona, značajno utjecale na razvoj ovog područja kroz pomorstvo, ribarstvo i trgovinu…


Osim putničke luke, Lučka uprava Zadar kvalitetnim promišljanjem i velikim trudom uspjela je provesti i druge velike projekte. Naribarskija smo županija, uz ostalo, i zbog najmodernije ribarske infrastrukture koja je izgrađena u Gaženici i Kalima. Uz to, svakako treba istaknuti izgradnju teretnog dijela luke Gaženica s Ro-Ro rampom te rekonstrukciju zadarske rive, na čijoj provedbi čestitam cijelom timu Lučke uprave Zadar.Niz je projekata i aktivnosti koje je ostvarila i naša, Županijska lučka uprava, koja danas upravlja s ukupno 113 luka otvorenih za javni promet. Istaknut ću samo podatak da je u razdoblju od 2017. do danas kroz ŽLU, samo u lučku infrastrukturu uloženo više od 30 milijuna eura čime se povećao i broj komunalnih vezova, koji bi prvenstveno trebali biti namijenjeni lokalnom stanovništvu.


Jedan od najvećih projekata bila je izgradnja trajektne luke u Tkonu, prvog velikog EU projekta lučke infrastrukture, a proveden je i niz drugih investicija diljem županije, poput uređenja i sanacije luka u Pagu, Sukošanu, Dragama, Pakoštanima, Silbi, Rtini, Ugljanu, kao i u zadarskim Jazinama, kazao je župan Longin.Ministar Butković pozdravio je sve prisutne te istaknuo važnost ove konferencije.


– Ova konferencija progovara o jednoj bitnoj temi te temi koja je bitna i za Zadarsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. Vrijednost projekata za obnovu lučke infrastrukture iznosi više od 3,5 milijarde eura. Posebice posljednjih nekoliko godina otkako se povlače sredstva iz EU fondova.


Ovaj investicijski ciklus vrijedan je više od 300 milijuna eura, a ulaganja su učetverostručena u odnosu na 2015. godinu. Tada su na razini cijele Hrvatske ulaganja bila 25 milijuna kuna. Sredstva smo kada sam postao ministar prije osam godina podigli na 80 milijuna kuna te smo donijeli pretpostavke na temelju dokumenata, zahvaljujući kojima smo počeli izvlačiti više sredstava.– Luka Tkon predstavlja preteču investicijskog ciklusa. Pokazali smo da Hrvatska može provoditi velike infrastrukturne projekte. Tu smo s lukom Tkon krenuli dakle u veliki ciklus. Tu je naravno obnova zadarske rive koja je projekt svih projekata, rekao je ministar Butković.


– Osigurano je 13,6 milijuna eura, 9,8 milijuna od toga je predviđeno za županijsku upravu, dok je ostatak predviđen za gradove i općine za obnovu pomorskoga dobra. To je velika zasluga Vlade, tijekom provedbe EU projekata smo dobili mogućnost i za razvoj drugih projekata. Do kraja ćemo raspisati jani poziv od 120 milijuna eura od kojih će dio ići Zadarskoh županiji, koja već ima identificirane neke projekte, kazao je Butković.


Foto


Konferencija ZL "Razvoj lučke infrastrukture Zadarske županije"


avatar

Snimio: Luka Jeličić, Mislav Klanac


11.12.2023. 12:44

Galerija

Foto: Luka Jeličić, Mislav Klanac