Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NENADMAŠNA DELICIJA

[FOTO] "Feštom od sira" još jednom proslavljen okus i miris otoka Paga

Autor: Nikolina Lucić

25.08.2023. 21:02
[FOTO]

Foto: Luka JeličićŠtorija o kvaliteti i prepoznatljivosti tradicionalnog paškog sira odavna je nadaleko poznata. Uz sol i čipku sir je stoljećima jedan od temelja paške kulture i običaja. Upravo se zato u njegovu čast i organizira “Fešta od sira”.


U Kolanu se sirevi tradicionalno proizvode po obiteljskim receptima koji se prenose s koljena na koljeno. Kvaliteta paškog sira nadaleko je cijenjena, što dokazuju sva priznanja, ali i domaće i međunarodne nagrade, te Zaštićena oznaka izvornosti.


Ova manifestacija okuplja brojne proizvođače sireva s cijelog otoka, kao i proizvođače ostalih proizvoda, poput pršuta, meda, ulja i suvenira, iz Zadarske županije. Festival je prilika za sve posjetitelje, domaće i strane, da upoznaju bogatu gastronomsku ponudu, ali i kulturnu baštinu i tradiciju cijelog otoka Paga.


Dom paškog sirarstva
Na području općine Kolan registrirana su 64 proizvođača s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dvije mljekare, a svi oni svoje proizvode predstavljaju na smotri koja se svake godine održava posljednjeg petka u kolovozu u Kolanu.


Nataša Stanić Belante iz studija Artefacto iz Novalje stvara prelijepe kreacije nakita od mjedi i bakra sa simbolima hrvatske kulturne baštine.– Moj je suprug također samostalan umjetnik koji ima svoje kolekcije nakita, a ja sam na ovoj fešti već treću godinu za redom sa svojom mediteranskom kolekcijom, inspiriranom našim morem, običajima i tradicijom, kazala nam je Nataša. Njezin je moderan nakit s tradicijskim potpisom samo jedan dio bogate ponude “Fešte od sira” koja je, iako slavi pašku sirarsku kulturu, posjetiteljima ponudila mnoštvo najrazličitijih proizvoda i delicija, od sira, ulja i smokava, do likera, umjetnina i nakita.


Štand Sirane “MiH” bio je okupiran zainteresiranim kupcima čim su pred njih iznijeli svoje vrhunske sireve različite zrelosti i mirodija. Istu smo sliku susreli i na štandu male obiteljske sirane OPG Branimir Čemeljić.


Ivana Čemeljić u Kolan je stigla sa zadnjim komadima sira koje imaju na prodaju prije nove sezone.


– Prošle smo godine rasprodali izloženi sir u rekordnom roku, tako da smo se ovo ljeto ipak bolje pripremili i sa sobom ponijeli sve što nam je za prodaju ostalo, dodala je Ivana, kazavši kako su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom prodajom svog certificiranog paškog sira koji proizvode isključivo od mlijeka iz vlastitog stada.


Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije sa zadovoljstvom je pozdravila vrijedne paške sirare, ikone zadarske gastronomije.


– Stoljetna tradicija proizvodnje ovu je deliciju učinila neizostavnom namirnicom svih pravih gurmana. Zato je naša regija jedna od najkonkurentnijih u gastro turizmu. Jedan od glavnih nam je ciljeva zato slaviti okuse i mirise naše regije, a jedan od najboljih je kralj svih sireva, kazala je Kadija.


Gastro delicije na svakom koraku


U velikoj se teći pripremao i tradicionalni gulaš od janjetine sa zeljem, mrkvom i krumpirima chefa Đuze.“Fešta od sira” prvenstveno je posvećena paškom siru, simbolu otoka Paga. Kolan je zahvaljujući ovoj gastronomskoj deliciji stekao brojna priznanja i nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima.


Svoja su vrata za sve posjetitelje u Kolanu otvorile i sirane Gligora, MiH, OPG Emil Oštarić te OPG Branimir Čemeljić u Mandrama gdje se mogao degustirati paški sir te saznati koliko je mlijeka, truda i vremena potrebno za izradu sira.


U subotu je, pak, na rasporedu radionica sljubljivanja sira i vina pod nazivom “Vinska priča”.


U uvjetima jake paške bure, kao lađa kamena, siva, stoji otok Pag, sa svoja tri zaštićena proizvoda. Bura, ovca i čovjek stvorili su najpoznatiji hrvatski autohtoni sir.


Sedmu “Feštu od sira” otvorila je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, koja je naglasila kako je Pag oduvijek otok poljoprivrede.


– Samo jedan dan posvetiti paškom siru malo je, ali mi se zato trudimo što ga bolje promovirati, iako je, zbog mnogobrojnih nagradi i priznanja kojima je ovjenčan, sam sebi dovoljan. Škrto aromatično bilje i sol dovoljni su za njegov nevjerojatan okus i zato je paški sir jedini hrvatski zaštićeni sir, naglasila je Pernar Škunca, nabrojivši certificirane proizvođače paškog sira.


– Oznaku izvornosti dobili smo u studenom 2019. godine i tako ga zaštitili za buduće generacije. “Fešta od sira” ideja je naše udruge, a u njenoj realizaciji imamo veliku podršku Općine i Turističke zajednice. Nastavljamo zastupati i štititi paški sir i sirare, jer sir je više od hrane. Dio je naše tradicije i naslijeđa, dodala je Pernar Škunca.


Posveta paškoj tradiciji


Ove godine manifestacija je okupila preko 35 izlagača, a posjetitelji su imali priliku degustirati razne vrste paškog sira, pršuta, vina, meda, ulja, slastica i ostalih domaćih specijaliteta.


Paški je sir poznat još od 18. stoljeća, kao i mnoga druga prirodna blaga otoka. Sir je oduvijek hrana i značajan izvor prihoda.


Foto


U Kolanu održana tradicionalna "Fešta od sira"


avatar

Snimio: Luka Jeličić


25.08.2023. 20:56


Galerija

Foto: Luka Jeličić


Fabijan Oštarić, prethodni predsjednik Udruge, tom je prilikom za svoj rad i neumornu promociju paškog sira dobio i posebno priznanje.


Šime Gligora, načelnik općine Kolan okupljene je pozdravio istaknuvši da je “Fešta od sira” i ove godine ispunila svoju najvažniju funkciju, promociju paškog sira i kulture njegova uživanja.


– U komadić paškog sira ulaže se cijeli život truda i zato je on način života, dio našeg DNK. Sedmo izdanje ovog slavlja, pokazalo je svoj društveni, kulturni i gospodarski utjecaj, postajući tako neizbrisivim dijelom kolanskog identiteta, kazao je Gligora, dodavši kako se na “Fešti” predstavilo osam sirara, te mnogi pršutari, vinari, maslinari i umjetnici.


– Naše su kolanske sirane ponosno otvorile svoja vrata i posjetiteljima pokazale kako se proizvodi i skladišti sir. Subota je bila rezervirana za edukacijski dio, tj. panel raspravu o unaprjeđenju proizvodnje sira na otoku Pagu, naglasio je Gligora.


Nakon fešti od skuta, janjetine i mora, ovo je posljednja ovoljetna manifestacija u Kolanu.


Pročelnik za gospodarstvo i turizam Zadarske županije Ante Sjauš na kraju je naglasio kako je priroda paški sir učinila svjetski poznatim.


– Sam vrh svjetske gastronomije poznat je po ljubiteljima paškog sira. Upravo nam je ovaj otok jedan od glavnih aduta u brendiranju naše regije kao eno – gastro destinacije, dodao je Sjauš.


Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek već je u Novalji obilježio kult paške ovce, a sada u Novalji onaj paškog sira.


– Kvalitete nema bez tradicije, a tradicije bez ljudi. Zato i pozdravljam one koji su temelj novaljske kulture, sirare i uzgajivače paške ovce, koji na svojim plećima ponosno nose stoljetnu slavu ovce i sira, poručio je Tušek.