Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

INOVATIVNI PRISTUP

Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola prepoznala potrebu za formiranjem sportskog razreda

Autor: Matea Guzalić

19.02.2024. 17:36
Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola prepoznala potrebu za formiranjem sportskog razreda

Foto: Mislav KlanacEkonomsko-birotehnička i trgovačka škola (EBTŠ) Zadar u zadnjih je nekoliko godina primijetila porast upisa učenika koji su aktivni sportaši. S obzirom na specifične potrebe ovih učenika, škola je donijela hvalevrijednu odluku otvaranja sportskog razreda kako bi se uspješno uskladile njihove školske obveze s intenzivnim sportskim treninzima.


Tako su prošle godine dobili odobrenje resornog Ministarstva za upisivanje jednog sportskog razreda programa komercijalist, a posljedično tome je 1.ds razred danas ispunjen s 19 učenika koji čine šaroliko društvo muških i ženskih jedriličara, gimnastičara, nogometaša, rukometaša, tenisača, biciklista, i tako dalje. O velikom interesu za ovaj inovativni pristup obrazovanju svjedoči i činjenica da je na 22 odobrena mjesta pristiglo čak preko 70 prijava.


Isključivo u jutarnjoj smjeni


Kako ističe Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica EBTŠ, ovakav pristup omogućuje učenicima da se posvete svojim sportskim aktivnostima, bez stresa oko izostanka s nastave ili neusklađenosti rasporeda.
– Naša škola već dugo bilježi trend upisa učenika koji su sportaši, tako da smo primijetili da kategorizirani sportaši koji se intenzivno bave sportom ponekad nailaze na određene poteškoće prilikom usklađivanja treninga i školskih obveza. Kao odgojno-obrazovnoj instituciji, fokus nam je na dobrobiti učenika, stoga smo donijeli odluku oko upisivanja jednog sportskog razreda.


U Zadarskoj županiji gotovo sve škole rade u dvije smjene i samim time je teško uskladiti sportske i akademske obveze, pa smo mi donijeli odluku da će se nastava sportskog razreda izvoditi isključivo u jutarnjoj smjeni. Na taj način učenici ovog razreda mogu ostatak dana posvetiti svom sportskom životu, ističe Sršen Juričević osvrnuvši se na ulogu sporta u životu mladog čovjeka.


– Uloga koju sport ima u životu mladog čovjeka, njegov doprinos fizičkom i mentalnom zdravlju te utjecaj koji ima na razvoj ličnosti u najosjetljivijem periodu razvoja stvara poveznicu s glavnim ciljevima odgoja i obrazovanja.Temeljem navedenog, veliku važnost dajemo osiguravanju mogućnosti da se mladi obrazuju pri tome zadržavajući ulogu kategoriziranog sportaša. Mišljenja smo da je učenicima sportašima kao doprinos u postizanju ciljeva važno osigurati okolinu koja će poduprijeti njihov profesionalni razvoj.


Kvalitetna organizacija vremena jedan je od mnogih faktora koji doprinosi uspjehu učenika sportaša. Kako bismo im dali podršku u tom aspektu, učenici sportaši koji pohađaju nastavu sportskog odjeljenja u programu komercijalist mogu ostatak dana organizirati prema rasporedu sportskih aktivnosti, bez izostajanja s nastave, naglašava Sršen Juričević.


Bez stresa


Jedan od glavnih izazova s kojima se suočavaju mladi sportaši jest, dakle, balansiranje između treninga i školskih obveza. Ova je škola prepoznala potrebu za fleksibilnošću te je ovom vrstom inovativnog pristupa omogućila učenicima da se posvete svojim sportskim aktivnostima, istovremeno ne zapostavljajući školske obveze.


– Za sportaše je, osim fizičke spremnosti, važno razvijati i mentalnu spremnost kako bi bili u skladu sa zahtjevima izvedbe. Takva mentalna spremnost primarno se odnosi na emocionalnu stabilnost, održavanje motivacije i samopouzdanja. Budući da obrazovanje kao takvo nosi određene obveze i zahtjeve, kod ovih učenika može doći do razvoja stresa zbog prevelikih pritisaka s obje strane.


Kako bismo učenicima sportašima omogućili uspostavu zdrave ravnoteže između obrazovnih i sportskih potreba, omogućujemo i provjeru znanja prema dogovoru s predmetnim nastavnicima. Osim toga, škola izlazi u susret učenicima vezano za izostanke zbog sportskih priprema i natjecanja te prema tome planira školske zadaće i obveze kako bi učenicima omogućili ostvarivanje uspjeha u oba područja, objašnjava Sršen Juričević.


Ovih 19 talentiranih učenika svojom su pozitivnom energijom u školu donijeli jedan divan sportski duh. Učenici su organiziraniji, odgovorniji te se osjećaju podržano u svom sportskom i akademskom razvoju.– Jako su specifični, energija svakodnevno pršti, a nastava se često izvodi i vani. Imaju slobodu i opuštenost, bez ikakvog stresa. Primjerice, jedna učenica uskoro ide tri tjedna na pripreme, tijekom kojih će imati mogućnost online konzultacija sa svojim profesorima, kao i dogovoreno ispitivanje kad se vrati te eventualne dodatne konzultacije u slučaju potrebe nadoknađivanja gradiva.


Ona se na ovaj način, kao i svi ostali učenici, može potpuno posvetiti svom sportu i talentu. Ono što me fascinira kod učenika koji provedu tri ili četiri sata na treningu je činjenica da su oni često organiziraniji od ostalih učenika koji nemaju takve obveze u životu, a često su i odgovorniji od njih.


Disciplirani su jer ih je sport usmjerio na poštivanje obveza, a uz malu koordinaciju sa školom zaista postižu dobre rezultate. Pokušavamo što više osjetiti njihove potrebe, a uz to imaju i sve ono što im pravilnik omogućava. Ovo je jedna jako lijepa priča na temelju koje planiramo upisati još jedan razred, najavljuje Sršen Juričević osvrnuvši se i na potencijalne izazove te na uvjete upisa.


Kategorizirani sportaš


– Bit će nam izazov upisati još jedan sportski razred u materijalnim uvjetima zgrade jer će se opet ići na jutarnju smjenu, tako da će biti zahtjevno sastaviti raspored. Što se tiče uvjeta upisa, prvi je uvjet da učenik mora biti kategorizirani sportaš te registriran pri Hrvatskom sportskom savezu, ovisno o sportu kojem se bavi.


Prije samih upisa, mi ćemo ponovno proći sve zadarske osnovne škole s malom obavijesti, a učenici koji iskažu interes za sportski razred morat će se nakon predupisa aplicirati putem »Upisi.hr«. Također, resorno Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim sportskim savezom dodjeljuje bodove iz sporta koji se naknadno pridružuju uspjesima iz osnovne škole, navodi Sršen Juričević.


Roditelji i učenici ističu pozitivne promjene koje donosi sportski razred, koji svojim pristupom stvara pozitivnu atmosferu i potiče suradnju između učenika, nastavnika i roditelja.


Kako nam priča Kristina Kapitanović Bašić, razrednica ovog energičnog sportskog razreda, sretna je što je dobila upravo taj razred.– Riječ je o vrlo energičnom, živahnom i zdravom razredu u kojem vrijedi izreka »u zdravom tijelu, zdrav duh.« Složni su, odgovorni te borci za pravdu s kojima je komunikacija jako lagana. Zadovoljna sam što sam dobila upravo ovakvu energiju za vođenje.


Njihove povratne informacije, kao i od njihovih roditelja, zasad su zaista pozitivne. Naravno da postoje lakši i teži dani, ali uglavnom su svi zadovoljni. Program je isti kao i kod običnih komercijalista, jedina je razlika u isključivo jutarnjoj smjeni, dogovorenim ispitivanjima te u drugačijem pravilniku u vezi sportskih obaveza.


Kako nam učenici redovito izostaju zbog raznih sportskih razloga, a ne uvijek istovremeno, međusobno šalju jedni drugima nastavne materijale kako bi im bilo lakše pratiti nastavni proces. Organiziramo i terensku nastavu, orijentaciju u prostoru, a nedavno smo išli i u posjet Meteorološkoj postaji, govori razrednica Kapitanović Bašić.


Idealna opcija


Među brojnim talentiranim učenicima nalazi se Mikula Miočić, petnaestogodišnji skakač u vodu koji ovaj razred preporučuje svima koji se bave sportom.


– Bavim se skokovima u vodu već šest godina. U sklopu ovog sporta bio sam u New Yorku na pripremama gdje smo išli trenirati s boljim skakačima, a i kako bismo istražili potencijalne fakultete za upis nakon srednje škole. Što se tiče sportskog razreda, čim sam saznao da se otvara, odmah sam ga stavio prvog na listu upisa. Imao sam najviše bodova, a dobio sam i dosta dodatnih bodova od sporta.


Također, saznao sam da ovaj razred upisuje i dosta mojih prijatelja tako da je to jednostavno bila idealna opcija za mene. Ovakva mi vrsta programa iznimno pomaže u bavljenju sa sportom, usklađivanje obaveza je lakše, a ispitivanja su nam u potpunosti dogovorena.Puno je lakše nego u drugim školama i preporučio bih ovaj razred svima koji se bave nekim jačim i intenzivnijim sportovima te svima koji treniraju više sati na dan, ističe Mikula, dok njegova kolegica Elen Brok otkriva od kolike joj je pomoći ovaj razred.


– Bavim se tenisom već sedam godina, zasad mi ide odlično. Jedno sam vrijeme imala poteškoće sa zglobovima zbog kojih sam morala ići na terapije, no sad nastavljam dalje i jače. Sportski mi je razred odličan, sviđa mi se što mogu slobodno ići na turnire jer su izostanci uvijek riješeni, imamo sve dogovoreno i zaista mi je od velike pomoći. Trenutno se pripremam za teniski turnir, kaže Elen.


Uz olakšano usklađivanje obveza, predsjedniku ovog razreda te članu kadetske rukometne reprezentacije, Vici Lušiću, sviđa se i odlična ekipa te opuštena atmosfera.


– Treniram rukomet već pet godina, dio sam kadetske reprezentacije te sudjelujem u svakakvim natjecanjima i regionalnim okupljanjima. Prošle sam godine bio na okupljanju u Umagu, iduće okupljanje nam je uskoro u Zagrebu, krajem ožujka se ide u Prag, i tako dalje. Sportski program mi jako pomaže, puno lakše usklađujem treninge i školu, opušten sam i uopće nema stresa. Ekipa je također odlična, svi su mi se na prvu svidjeli i od prvog tjedna se osjećam kao da se znamo već godinama, zaključio je Vice.