Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

radni posjet

Ministar Bačić gradonačelniku i županu uručio 288 predmeta državne imovine

Autor: Iva Bucić

19.02.2024. 15:06
Ministar Bačić gradonačelniku i županu uručio 288 predmeta državne imovine

Foto: Luka JeličićNakon što je sredinom prosinca 2023. godine donesen novi Zakon o upravljanju pokretninama i nekretninama u državnom vlasništvu, ministar Branko Bačić u ponedjeljak, 19. veljače, gradonačelniku Branku Dukiću i županu Božidaru Longinu uručio je ukupno 288 predmeta državne imovine o čijem će daljnjem raspolaganju umjesto države odlučivati županije i gradovi.


Radni posjet potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Šime Erlić, započeli su sastankom s gradonačelnikom Zadra.


Tom je prilikom ministar Bačić gradonačelniku na daljnje raspolaganje uručio 42 predmeta državne imovine o kojima će dalje odlučivati Grad Zadar radi rješavanja statusa nekretnina u državnom vlasništvu. Tako bi se trebalo doskočiti neučinkovitosti upravljanja imovinom što je prepreka u ostvarenju brojnih infrastrukturnih i razvojnih projekata, pa je ministar Bačić izrazio nadu da će se ubuduće ubrzati raspolaganje državnom imovinom.
– Ministarstvo decentralizira upravljanje nekretninama na razini županija, središta županija i pet velikih gradova koji nisu županijska središta. Umjesto jedne državne uprave, sada će to raditi 46 upravnih odjela, pa sam uvjeren da će se brže i ažurnije upravljati tim predmetima, kazao je Bačić.


Međutim, istaknuo je ministar Bačić, prepuštanjem upravljanja držanim nekretninama županu i gradonačelniku nisu prepustili samo posao, nego i sredstva koja se uprihode od raspolaganja ovim predmetima.Naime, dosad su sredstva od prometa nekretninama bile prihod proračuna, a sada će se dijeliti 60 posto državi koja je vlasnik, 20 posto županiji i 20 posto jedinica lokalne samouprave.


– Ako se pokaže da je ovo dobro, a uvjeren sam da hoće, slijedi nam daljnja decentralizacija i podizanje limita upravljanju imovinom, najavio je Bačić.


Riječ je, valja napomenuti, o predmetima koji se odnose na zemljišta u vlasništvu RH, a za koje su zahtjeve za njihovim raspolaganjem poslale fizičke i pravne osobe. Sukladno novom Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, ti se predmeti prebacuju županijama i gradovima na daljnje rješavanje, dok će stanovima i poslovnim prostorima u državnom vlasništvu i dalje upravljati tvrtka Državne nekretnine.


– Ovo je korak u dobrom smjeru, ka daljnjoj decentralizaciji, koji vodi prema ojačavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave.


U vrijeme kada je Milanović bio premijer, punio se stvari otežalo, no nakon dosadašnjih nastojanja Vlade, decentralizacija će se ubuduće pojačavati i vjerujem da će gradovi polako imati sve alate u svojim rukama i u konačnici biti odgovorni za postupanja u jedinici lokalne samouprave, kazao je gradonačelnik Dukić prije svečanog potpisivanja Odluke o predaji na postupanje zahtijeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.Na sastanku ministara i gradonačelnika riječi je bio o nizu tema, uključujući donošenje urbanističkog plana uređenja Ravnica. Dogovoreno je, tako, da Bačićevo Ministarstvo preuzme financiranje izrade plana nove generacije za područje Ravnice, a u planu je izgradili objekte koji će u prometnom smislu uredili i dodatno obogatili život na području grada.


Osim toga, riječi je bilo o nacionalnom nogometnom kampu predviđenom na području Barutane, a Bačić je uz to najavio nastavak izgradnje poticane stanogradnje, pri čemu će dio stanova biti namijenjen za prodaju, a dio za najam mladima koji nisu kreditno sposobni, s mogućnošću otkupa.


– Dio stanova bio bi za kupoprodaju, a dio bi bio okrenut najmu za onaj dio građana koji nisu kreditno sposobni. Ministarstvo je u izradi Nacionalnog plana stambene politike koji će biti dostavljen javnosti i čiji je nacrt u planu do kraja ožujka, kazao je Bačić.


Osim najma stanova, planira se na državnom zemljištu omogućiti izgradnju obiteljskih kuća, što je i predviđeno prostornim planom.


Ministar Erlić i gradonačelnik Dukić potpisali su u ponedjeljak i Sporazum Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU o financiranju Tehničke pomoći u provedbi ITU mehanizma za Urbano područje Zadar.Do sada je, naime, u Zadru realizirano 25 milijuna eura ITU sredstva, utrošenih na izgradnju Gospodarske zone Crno, na rekonstrukciju stare Tehničke škole i crkve sv. Nikole, na izgradnju Centra za mlade te implementaciju pametnih prometnih rješenja.


U idućoj financijskoj perspektivi, Zadru je namijenjeno 43 milijuna eura, što je Erlić opisao kao povijesnu priliku za Zadar jer će grad uz pomoć tih sredstava postati zeleniji i tehnički napredniji grad s nizom projekata koji će se realizirati u ovoj i sljedećim godinama.


– Ovo je jedan vid decentralizacije koji dozvoljavanje gradovima da odlučuju o sredstvima iz EU fondova. Svako središte županije dobiva svoj ITU grad sa 160 milijuna eura, čime će se pokrenuti investicijski ciklus, a gradovi će postati motori razvoja županija i države.


Uskoro krećemo uskoro s objavom novih natječaja iz novog ITU mehanizma, a prije toga Gradu je osigurana 691 tisuće eura koje služe ITU jedinici da bude efikasnija, ima adekvatna znanja da bi se procedure mogle provesti u skladu s EU pravilima, objasnio je Erlić.


Naglasio je da je to velika prilika za pokretanje novog investicijskog ciklusa u Zadru, a osvrnuo se i na blokirani zadarski proračun izrazivši nadu da će se proračun uskoro osloboditi. To ne bi trebalo biti pitanje političkih uvjetovanja, nego zdravog razuma, smatra Erlić.Nakon sastanka s gradonačelnikom Dukićem, delegacija se uputila na sastanak sa županom Zadarske županije, Božidarom Longinom, i načelnikom Općine Poličnik, Davorom Lončarem.


Ministar Bačić županu je na raspolaganje uručio 246 predmete državne imovine o kojima će dalje odlučivati Zadarska županija. Zbog toga je u Županiji formiran novi odjel i zaposleno je ukupno osam novih djelatnika.


– Predano nam je ukupno 246 predmeta fizičkih i pravnih osoba, što je samo dio od ukupno 1500 predmeta koliko ih čeka ovu županiju bez Grada Zadra. Pripremili smo se već zadnjih nekoliko mjeseci i spremno dočekujemo ovaj posao koji je pred nama, poručio je Longin.


Na sastanku u Županiji riječi je bilo i o skorom seljenju županijskih odjela i ustanova u zgrade na području bivše vojarne Stjepana Radića. Županija je, naime, dobila tri zgrade, a danas se razgovaralo i o četvrtoj koja će Županiji također biti dodijeljena i to po žurnoj proceduri.


Seljenje na novu adresu može se očekivati krajem ove ili početkom sljedeće godine, a još se treba utvrditi za što će se koristiti postojeća zgrada Županije, smještena nedaleko od Morskih orgulja i Pozdrava suncu.


Bilo kako bilo, Bačić obećava da će se zgradom upravljati ovisno o željama građana, a u međuvremenu će Županija na fasadi trebati obaviti određene zahvate kako bi se spriječilo eventualno padanje žbuke s fasade i slično.