ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Od sljedeće školske godine

Ekonomska škola upisuje sportski razred u četverogodišnjem trajanju

Autor: Portal ZL

01.06.2023. 16:53
Ekonomska škola upisuje sportski razred u četverogodišnjem trajanju

Foto: Arhiva ZL/Marin Gospić

U školskoj godini 2023./2024. Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar upisuje sportski razred u četverogodišnjem trajanju, program komercijalist. Učenici koji se mogu upisati u sportski razred moraju biti kategorizirani sportaši, odnosno moraju biti uvršteni na rang listu određenog sportskog saveza.


– Kao odgojno-obrazovna ustanova koja na prvo mjesto stavlja dobrobit i zadovoljstvo učenika te ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda, dužni smo detaljnije razmotriti načine kojima tome možemo doprinijeti. Uloga koju sport ima u životu mladog čovjeka, njegov doprinos fizičkom i mentalnom zdravlju te utjecaj koji ima na razvoj ličnosti u najosjetljivijem periodu razvoja stvara poveznicu s glavnim ciljevima odgoja i obrazovanja. Temeljem navedenog, veliku važnost dajemo osiguravanju mogućnosti da se mladi obrazuju pri tome zadržavajući ulogu kategoriziranog sportaša. Mišljenja smo da je učenicima sportašima kao doprinos u postizanju ciljeva važno osigurati okolinu koja će poduprijeti njihov profesionalni razvoj. Kvalitetna organizacija vremena jedan je od mnogih faktora koji doprinosi uspjehu učenika sportaša. Kako bismo im dali podršku u tom aspektu, nastava sportskog odjeljenja u programu Komercijalist izvodit će se isključivo u jutarnjoj smjeni. Na taj način, učenici sportaši mogu ostatak dana organizirati prema rasporedu sportskih aktivnosti, bez izostajanja s nastave, naveli su iz Ekonomske škole.


Umanjivanje stresa


Nadalje, za sportaše je, osim fizičke spremnosti, važno razvijati i mentalnu spremnost kako bi bili u skladu sa zahtjevima izvedbe. Takva mentalna spremnost primarno se odnosi na emocionalnu stabilnost, održavanje motivacije i samopouzdanja. Budući da obrazovanje kao takvo nosi određene obveze i zahtjeve, kod ovih učenika može doći do razvoja stresa zbog prevelikih pritisaka s obje strane.


– Kako bismo učenicima sportašima omogućili uspostavu zdrave ravnoteže između obrazovnih i sportskih potreba, omogućit ćemo provjeru znanja prema dogovoru s predmetnim nastavnicima. Osim toga, Škola će izlaziti u susret učenicima vezano za izostanke zbog sportskih priprema i natjecanja te prema tome planirati školske zadaće i obveze kako bi učenicima omogućili ostvarivanje uspjeha u oba područja, obavijestili su iz Škole.