Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TEŠKE ODLUKE

Dukić: Gradski vijećnici će se dogovoriti hoćemo li podići poreze ili smanjiti proračun

Autor: Iva Bucić

13.09.2023. 13:34
Dukić: Gradski vijećnici će se dogovoriti hoćemo li podići poreze ili smanjiti proračun

Foto: LUKA JELIČIĆZbog ukidanja prireza općine i gradovi od početka sljedeće godine ostat će bez dobrog dijela prihoda, pa do kraja godine moraju odrediti kako će popuniti rupu u proračunu. Poreznom reformom omogućeno im je da samostalno definiraju stopu poreza na dohodak, a na udaru bi se mogli naći i privatni iznajmljivači i vikendaši.


Prijedlog nacrta nove porezne reforme i dalje nije gotov, no s obzirom na to da će se provesti do kraja godine, gradovi već sada moraju moraju osmisliti kako će milijune eura namaknuti povećanjem nekih drugih poreza. Nova porezna reforma Gradu Zadru izbit će iz blagajne otprilike 6,5 milijuna eura godišnje, a prihodi koji su se dosad ostvarivali kroz prirez sada će se morati nadoknaditi na drugi način, odnosno kroz povećanje nekih drugih poreza.


– Prihod od prireza u gradskom proračunu čini udio od oko 15 posto ukupnih izvornih prihoda, a to je oko 6,5 milijuna eura. Ono što je sigurno, bez tih sredstava morat ćemo presložiti prioritete kada su u pitanju buduće investicije u komunalnu i društvenu infrastrukturu, tumači gradonačelnik Zadra Branko Dukić.


Oporezivanjem do boljeg standarda
Unatoč tome, gradonačelnik pozdravlja poreznu reformu u vrijeme općeg porasta cijena i inflacije u čitavoj Europi.


– Gradovi i općine od svojih prihoda ne ostvaruju dobit i zaradu, oni te prihode vraćaju građanima kroz godišnje programe podižući javni standard. U novim uvjetima svakako će trebati prije svega postići konsenzus u Gradskom vijeću ili makar dogovor najvećeg mogućeg dijela svih političkih opcija hoće li, kako i kojem iznosu nadoknaditi nužni dio dosadašnjeg prihoda od prireza, ili pak jednostavno smanjiti za toliko rashode. Dakle, nužno je definirati prioritete, osigurati sredstva za započete ili planirane investicije te održati dosegnutu razinu komunalnih standarda, standarda u odgoju i školstvu te socijalnoj skrbi, objašnjava Dukić.


Ako se u Gradu umjesto stezanja remena odluče na povećanje poreza, na raspolaganju imaju nekoliko opcija.


Jedna od njih je povećanje poreza na dohodak koji je trenutačno prema Zakonu o porezu na dohodak iznosi 20 posto za one koji zarađuju do 3.981.69 eura mjesečno, odnosno 30 posto za one koji zarađuju više od tog iznosa. No zahvaljujući novom zakonu, stopu poreza sada će moći određivati gradonačelnici i načelnici i to u rasponu od 15 do 23,6 posto za manje plaće i od 25 do 35,4 posto za veće plaće.


Osim poreza na dohodak, Grad Zadar rupu u proračunu može pokriti povećanjem iznosa paušalnog poreza koji plaćaju privatni iznajmljivači. To znači da bi paušalni porez po krevetu sa sadašnjih 40 eura mogao porasti na najviše 200 eura, odnosno pet puta. Dodatnu pozornost lokalne samouprave privukla je najava da će najnovija porezna reforma omogućiti povećanje poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice za nekomercijalni smještaj, s dosadašnjih 1,99 eura do maksimalnih pet eura po kvadratu godišnje.


Foto: ARIF SITNICA


Moguć udar na iznajmljivače


– Iako se novom preraspodjelom poreznih davanja ostavlja mogućnost jedinicama lokalne samouprave da samostalno odlučuju o lokalnim porezima, kao što su paušali na turistički smještaj, porez na kuće za odmor ili pak različite stope poreza na prihod, to ne znači da će se te mogućnosti i koristiti. Kažem, odluku o tome donijet će sve političke opcije koje su zastupljene u Gradskom vijeću, kaže prvi čovjek Grada.


Gradonačelnik Zadra ističe da je cilj reforme osigurati veći osobni standard građanima, pri čemu lokalna samouprava ima obvezu ne smanjivati javni standard.


– Kakva korist od ove reforme ako ona građanima ne donosi bolji osobni standard i veća primanja? Sigurno da će im ostati više novca na računu, a pritom ćemo posebno voditi računa o primanjima socijalno osjetljivih skupina, kazuje Dukić.


Gradonačelnik ističe da su sve prihodovne stavke od različitih poreza u Gradu Zadru danas daleko od zakonski definiranog maksimuma.


– Određene su u točno u onom obimu koji jamči održivost proračuna i komunalnih usluga te veći javni standard, poput sufinanciranja cijene dječjih vrtića, produženih boravaka za učenike i besplatnih radnih materijala, ulaganja u dodatnu bolničku opremu te širi spektar socijalnih mjera, zaključuje gradonačelnik Dukić.