Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Projekt AktiBiz

Društveni poduzetnici pozvani predstaviti se na specijaliziranoj web stranici, a potencijalni na konzultaciju u „Eko-Zadar“

Autor: Portal ZL

07.03.2023. 18:41
Društveni poduzetnici pozvani predstaviti se na specijaliziranoj web stranici, a potencijalni na konzultaciju u „Eko-Zadar“

Foto: Eko-ZadarUz potporu projektnih partnera AGRRA-e i udruge „Prospero“, udruga „Eko-Zadar“ je tijekom provedbe projekta „AktiBiz – društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu“, svoju gospodarsku djelatnost počela voditi po principima društvenog poduzetništva. Izradili smo poslovni plan razvoja udruge kao društvenog poduzetnika, pripremili i usvojili nužne izmjene Statuta, te se započele s educirati  o tome kako poslovati po principima društvenog poduzetništva u čemu nam je „vjetar u leđa“ dalo 5 webinara koje su pripremili i održali stručnjaci iz CEDRA-e Split, rekla je Ira Ćurković iz udruge „Eko-Zadar“, voditeljica projekta AktiBiz koji završava 12. ožujka 2023. 


Tim su povodom 7. ožujka 2023. projektni partneri održali završnu konferenciju kako bi rezimirali rezultate dvogodišnjeg projekta čija su dva primarna cilja bili upravo transformacija gospodarske djelatnosti udruge “Eko-Zadar” na poslovanje po društveno-poduzetničkim principima, te jačanje vidljivosti društvenog poduzetništva u društvu.  


-Uvijek nam je drago sudjelovati u projektima gdje se promiče svjesnost o tome da su organizacije civilnog društva važne i da ne ovisimo samo o privatnom i javnom sektoru i da je društveno poduzetništvo budućnost. Ovakva vrsta projekata nam omogućuje da se umrežimo, budemo koordinirani i razmijenimo iskustva, kazao je na završnoj konferenciji Ivica Pintur, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA-e). 
-Mi u Gračacu nemamo more, turiste i apartmane i moramo se sami izboriti ako želimo raditi i  pokrenuti proizvodnju. Krenuli smo kao proizvođači u tradicijskim obrtima i iz godine u godine smo sve više učili i sve više znali.  Došli smo do toga da danas proizvodimo kvalitetnu obuću, a osim toga radimo i suvenire. Održivo društvo d.o.o. danas zapošljava osam osoba. Mreža društvenih poduzetnika je također doprinijela da nas više ljudi upozna i svakim danom imamo sve više  narudžbi, rekla je Slavica Miličić, predsjednica udruge „Prospero“ koja je osnovala i razvila „Održivo društvo“ d.o.o. kao društveno poduzeće. Projekt AktiBiz u ukupnoj vrijednosti od 938.219,95 HRK odobren je za financiranje temeljem Poziva za dostavu projektnih prijedloga ”Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I” kojeg je 2019. raspisalo  Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sufinancirala ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, pri čem je, sufinanciranje EU-a  iznosilo 85% tj. 797.486,96 HRK dok je ostatak sredstva osigurao državni proračun RH.  Svrha poziva bila je financirati projekte novih i postojećih društvenih poduzetnika kako bi se poduprlo njihovo poslovanje, stvorila nove društvena poduzeća, a time  i nova radna mjesta.


 -U sklopu projekta smo, zajedno s 20-tak  društvenih poduzeća u Hrvatskoj, uspostavili  neformalnu mreža društvenih poduzetnika kao virtualno mjesto razmjene znanja, uzajamne podrške i savjetovanja. Također smo se uključili i u druge društveno-poduzetničke mreže, poput Hrvatske mreže za društveno poduzetništvo – HMDP. Zajedno s udrugom „Prospero“ pokrenuli smo i nastavljamo održavati web stranicu www.drustveno-poduzetnistvo.eu. Web stranica sadrži osnovne informacije o društvenom poduzetništvu, te je katalog proizvoda društvenih poduzeća u RH koja su na njoj otvorila besplatni profil. Neformalnu mrežu i dalje nastavljamo graditi, a web stranicu razvijati sadržajima novih društvenih poduzetnika koji i dalje mogu, naravno besplatno, otvoriti svoj profil i prezentirati proizvode i usluge, rekla je Ćurković te pozvala udruge, ali i pojedince i tvrtke, koji žele postati društvenim poduzetnicima, a ne znaju od kuda krenuti, da prve informacije potraže da spomenutoj web stranici, a konkretan savjet udruzi „Eko-Zadar“.