Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PRVI PUT

Muzej odbačenih predmeta 11. ožujka u Zadru

Autor: Alen Plahinek

03.03.2023. 08:39
Muzej odbačenih predmeta 11. ožujka u Zadru

Foto: Autorice projekta Muzej odbačenih predmeta - Ana Katulić i Irena BoćkaiPrvi put početkom ožujka u Zadar dolazi Muzej odbačenih predmeta. Ovaj Muzej postoji već od 2019. godine, a u Zadru svoj dom će mu na jedan dan pružiti prostorije Eko-Zadra. U cijeli ovaj jednodnevni događaj uputile su nas autorice ovog projekta, Ana Katulić i Irena Boćkai.


– U Zadar stižemo u subotu 11. ožujka kad ćemo na jedan dan useliti u prostor udruge Eko-Zadar. Muzej je cjelodnevno događanje koje je podijeljeno u dva dijela, pa ćemo tako prvo od 10 do 15 sati u prostoru udruge prikupljati vaše odbačene predmete. Pravilo je da jedna osoba donese jedan predmet. To je predmet koji je za vas izgubio vrijednost (bilo da mu je vrijednost bila sentimentalna, dekorativna ili uporabna…). To su oni predmeti kojih se teško rješavamo, stalno ih spremamo po kući u nadi da će nam za nešto poslužiti, nerado ih bacamo, kazale su nam autorice projekta.


Izložba i performans


– Građani koji donesu predmet, nastavljaju naše sugovornice, potom pričaju priču o tom predmetu, zatim ih fotografiramo i oni ulaze u našu bazu odbačenih predmeta, a njihov predmet kasnije je dio zbirke/ izložbe Muzeja odbačenih predmeta. Izložbu otvaramo isti dan, od 18.30 sati, a u sklopu izložbe izvodimo i performans koji je najčešće karakterističan za prikupljene predmete, mjesto ili atmosferu u kojoj boravimo. Performans će nakratko okupirati i vanjski prostor na trgu ispred Kazališta lutaka Zadar, a u sklopu performansa bit će održano i udomljavanje. Naime, svi prikupljeni predmeti bit će ponuđeni publici na izložbi da ih udome i tako im daju novu vrijednost, kažu Katulić i Boćkai.
Kažu kako je kroz njihov Muzej u ove četiri godine prošlo više od 150 predmeta.


– U suradnji s gradovima, udrugama, turističkim zajednicama ili kulturnim institucijama, komunalnim poduzećima, dosad smo gostovali nekoliko puta u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, Rijeci i Splitu, a nakon Zadra, u travnju stižemo i u Biograd na Moru, u sklopu manifestacije »Slovenski vikend« od 28. travnja do 1. svibnja, ističu autorice.


Ovakvim muzejom potiče se ljude, odnosno publiku da aktivno sudjeluju u njegovom nastojanju, da nisu samo pasivni promatrači raznih eksponata.


Novi sjaj


– Muzej odbačenih predmeta prvi je hrvatski održivi muzej kojim se kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuju kultura i umjetnost s područjima ekološkog, društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama. Ovim projektom želimo afirmirati i novu publiku u kulturi gdje pojedinac iz uloge pasivnog promatrača/korisnika/konzumenta kulturnog sadržaja postaje aktivni sudionik u kulturnom procesu, u ovom slučaju izlagač. Osim toga, cilj nam je također probuditi svijest građana o tome da »smeće« nije samo ono što akumuliramo u svakodnevnoj proizvodnji, poput bio otpada, plastike, stakla i slično, već da je smeće sve ono što (za nas osobno) više nema vrijednost, objašnjavaju nam autorice.
Različite memorabilije


Na dosadašnjim izložbama u velikoj količini predmeta ipak je bilo nekoliko posebnih.


– Puno je predmeta i puno je različitih, zanimljivih priča. Bio je tu jedan stari radio koji nije radio, stare ploče, ukrasne memorabilije, gobleni, jedan neobičan sat ili pak raspelo koje je ostalo u staroj kući nakon smrti vlasnika. Također, tu su se našle i mokasinke, laboratorijska kuta, flak s udicom i plovak, prisjećaju se autorice dodajući kako jedva čekaju doći u Zadar i nadaju se nekom novom posebnom predmetu i posebnoj priči.