ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

BLAGDANSKO DRUŽENJE

Domaćice iz Vrsi nadmetale se u spremanju uskrsne namirnice

Autor: Toni Perinić

10.04.2023. 20:38
Domaćice iz Vrsi nadmetale se u spremanju uskrsne namirnice

Foto: Toni PerinićDrugu godinu za redom, u organizaciji Turističke zajednice općine Vrsi i Općine Vrsi na Uskrsni ponedjeljak na Trgu Kolište održana je natjecateljska manifestacija »Bokun bublije«. Glavna i neizostavna namirnica svakog blagdanskog stola je uskrsna pogača koja se u Vrsima naziva bublija. Nitko nije u potpunosti siguran odakle taj posebni naziv vuče korijene, ali sličan je »obliji«, kako na otocima nazivaju uskrsnu pogaču.


Deset vrijednih domaćica zasukalo je rukave te izložilo svoje pogače na degustiranje, koje su potom ubacivanjem žetončića u kutije ocjenjivali mještani.


Nakon prebrojenih glasova, pobjedu je odnijela bublija Karmele Mrkela koja je kao nagradu dobila darovni bon od stotinu eura. Drugo mjesto i sedamdeset eura osvojila je Božica Perković, a treće mjesto i pedeset eura Monika Maraš. Karmela Mrkela nije u potpunosti htjela otkriti svoj recept, ali ističe kako je potrebno puno strpljenja i iskustva.
– Ni sama ne znam koliko sam ih dosad napravila, ali nema Uskrsa bez domaće bublije. Više ni ne pratim recept, već sve stavljam »od oka«, istaknula je pobjednica natjecanja.


Direktorica Turističke zajednice općine Vrsi Rafaela Maraš zahvalila se svim prijavljenim domaćicama na očuvanju tradicije i običaja. Na manifestaciji su izloženi proizvodi i rukotvorine školske zadruge Vlastelica koja djeluje u sklopu osnovne škole. Vrijedni četvrtaši su u pratnji svoje učiteljice Milene Predovan lokalnoj zajednici prikazali svoj rad i trud.


– Djeca su izradila uskrsna jaja i čestitke od papira te razne ukrase, a u ponudi imamo platnene torbe i pernice. Također, izložili smo i maslinovo ulje koje se proizvodi od maslina koje se nalaze iza naše škole, kazala je učiteljica Milena Predovan te pohvalila sve učenike koji sudjeluju u radu zadruge.


Nakon ocjenjivačkog dijela programa, zabava je nastavljena uz besplatno piće te glazbu uživo u izvedbi trija Arta.