Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

43 milijuna eura

Osigurana sredstva za strateške projekte integriranog teritorijalnog razvoja

Autor: Marina Vlakić

04.01.2023. 12:54
Osigurana sredstva za strateške projekte integriranog teritorijalnog razvoja

Foto: Grad ZadarU protekloj financijskoj perspektivi Grad Zadar osigurao je sredstva za osam strateških projekata za razvoj urbanog područja iz područja poslovne konkurentnosti, zaštite okoliša i održivosti resursa te povezanosti i mobilnosti. U Upravnom odjelu za EU fondove saznajemo kako je riječ o nizu projekata za kvalitetan život građana i snažan gospodarski razvoj.


V.d. pročelnice Stefani Mikulec Perković, ističe kako su svi nabavljeni projekti u prošloj perspektivi sufinancirani ukupnim iznosom od 22 milijuna eura.


– U projekte se ubrajaju izgradnja infrastrukture poduzetničke Zone Crno – faza I, gradnja nove zgrade Poduzetničkog inkubatora, obnova kompleksa bivše crkve i Samostana sv. Nikole u Zadru, rekonstrukcija Centra za mlade i izrada novog urbanističkog rješenja prostora bivše vojarne u Ulici Stjepana Radić u Zadru, Centar za mlade – parterno uređenje okoliša Centra u sklopu bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića u Zadru, Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće, razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru te implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT – Zadar urban mobility, nabraja pročelnica Mikulec Perković.


Razvoj urbanih područja
Naime, mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja, ili ITU mehanizam, jedan je od alata kojim se kroz fondove Europske unije potiče integrirani teritorijalni razvoj. U prošloj perspektivi sedam je hrvatskih gradova činilo nositelje razvoja svojih aglomeracija i urbanih područja korištenjem ovog mehanizma. Jedan od tih, pojašnjava pročelnica, je i grad Zadar sa svojim urbanim područjem, ustrojenim 2015. godine kojeg čine dva grada i 13 općina Zadarske županije.


– O uspjehu i značaju provedbe ITU mehanizma u praksi dovoljno govori činjenica da je za novu financijsku perspektivu Europske unije 2021.- 2027. godine proširen s prvotnih sedam na čak 22 grada s pripadnim urbanim područjima. Tijekom provedbe ITU mehanizma prepoznate su brojne prednosti teritorijalnog pristupa. Ponajprije, radi se o pristupu koji prepoznaje osobitosti svakog pojedinog urbanog područja te polazi od njegovih potreba kroz uključivanje lokalnih dionika, a istovremeno pruža i veću sigurnost u vezi financiranja integriranih aktivnosti i projekata koji će na adekvatan način odgovoriti na konkretne potrebe tog područja i time osigurati dugoročniji razvojni učinak na predmetno područje, pojašnjava Mikulec Perković.


Što se tiče novog ITU mehanizma, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nedavno je objavilo Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. –2027. vrijedan 681,27 milijuna eura.


Novo financijsko razdoblje


– Ova sredstva koristit će 22 grada s urbanim područjem i ukupno 192 jedinice lokalne samouprave, a rok za prijavu je kraj veljače 2023. godine. Grad Zadar, kao i u prethodnom razdoblju kao središte urbanog područja priprema prijavu na taj poziv. U ovoj financijskoj perspektivi u sklopu novog programa tzv. ITU-a, Gradu Zadru s njegovim urbanim područjem indikativno su dodijeljena ukupno 43 milijuna eura. Temelj za provedbu ITU mehanizma su strategije razvoja urbanih područja, odnosno teritorijalne strategije u kojima urbana područja određuju svoje ciljeve i prioritete razvoja te ključne strateške projekte. Upravo tu predmetnu strategiju za UP Zadar izrađuje naše Sveučilište u Zadru. Novo financijsko razdoblje usmjerava investicije u brownfield lokacije, obnovu kulturne baštine, pametni gradski promet, inkubatore, turizam, energetsku učinkovitost te zelenu i višenamjensku infrastrukturu, kaže v. d. pročelnice, zaključujući kako će Grad Zadar, uz projekte sastavnica UP-a, u narednom razdoblju biti usmjeren na nastavak i širenje projekata iz financijske perspektive 2014.-2020. te pripreme mnogih drugih projekata.