Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Planinarsko društvo Paklenica

Dobro društvo za šetnje u planini, ali i za kvalitetno druženje u gradu

Autor: Đurđa Baljak

10.03.2023. 17:26
Dobro društvo za šetnje u planini, ali i za kvalitetno druženje u gradu

Foto: Osobna arhivaPlaninarsko društvo Paklenica djeluje od 1961. godine pod današnjim nazivom te predstavlja jedno od najstarijih, najaktivnijih i najangažiranijih planinarskih društava u Hrvatskoj. Društvo se razvilo iz Planinarskog i turističkog društva Liburnija osnovanog davne 1899. godine u Zadru, a koje je djelovalo s ciljem pronalaženja, istraživanja i opisivanja prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota na području tadašnje Kraljevine Dalmacije, objašnjava predsjednica društva Morana Vuković, s kojom smo, osim o povijesti, porazgovarali i o trenutnim aktivnostima društva.


Obljetnica doma


Ono na što su posebno ponosni je da se ove godine pripremaju za oblježavanje važne obljetnice – 60 godina od otvaranja planinarskog doma PD-a Paklenica, središnjeg mjesta predaha za sve planinare.


– Dom je nastao na nekadašnjoj lugarnici u centru NP-a Paklenica, a koja je snagama PD-a Paklenica proširena i nadograđena. Tako je to postala baza planinarskoga svijeta te ključna točka za članove našeg društva koji su održavali taj dom, pristupne puteve do njega, ali i od njega dalje u planinu. I danas je to središnja točka za planinarenje u NP-u Paklenica, kako za goste tako i za domaće planinare te je nezamjenjiva pozicija za predah, noćenje, boravak, informiranje ili traženje i dobivanje pomoći u nesreći, kaže Vuković.
Planinarski dom otvoren je 24. travnja 1963. godine, dvije godine nakon što je društvo počelo djelovati pod današnjim imenom, a 60. obljetnicu obilježit će s ekipom planinarskog doma na čijem je čelu domarica Irena Šaran. Programi će biti organizirani tijekom cijelog travnja, a odvijat će se, kako u domu u Paklenici, tako i u gradu Zadru.


Društvena srijeda


Planinarsko društvo Paklenica broji danas više od 800 članova, i, ako i nije najveće, svakako najutjecajnije planinarsko društvo u Zadarskoj županiji.


– Međutim, podržavamo rad i surađujemo s drugim planinarskim društvima na ovom području, a ponajviše s onima iz neposredne blizine: PK Sv. Bernard iz Zadra, PD Babulj iz Bibinja, PP Belveder iz Biograda i PD Kličevica iz Benkovca. Uz to aktivno surađujemo i s drugim institucijama i udruženjima poput NP Paklenica, PP Velebit, HGSS stanice Zadar, Stanice planinarskih vodiča Zadar, Športske zajednice Grada Zadra, Zajednice tehničke kulture zadarske županije i drugima, kaže Morana Vuković.


Osim ovogodišnje proslave obljetnice te tradicionalne Opće planinarske škole koja se ove godine održava 18. puta, svaki tjedan, još od jeseni 2015. godine, PD Paklenica održava i tzv. Društvenu srijedu.


– Cilj je ovog edukativno-zabavnog programa obogaćenje sadržaja u prostorijama društva u centru grada tijekom radnoga tjedna. Njime je omogućeno neposredno druženje uz zanimljive teme raznovrsnih predavača, širenje obzora, upoznavanje novih ljudi, druženje, učenje… To je program koji je obogatio ponudu samoga grada Zadra tijekom zimskih mjeseci, odnosno u razdoblju od listopada do lipnja. Do sada je održano više desetaka predavanja uz zanimljive prezentacije, projekcije filmova i fotografija, izložbe i kvizove. Nakon pauze koja je bila nužna zbog restrikcija zbog COVID-19 krize, naša je tajnica, Ana Majica, na jesen 2022. godine revitalizirala ovaj program i preuzela organizaciju. Tematike su razne, od Velebita i do inozemnih pohoda, kaže predsjednica PD-a te ističe kako je kultura, uz teme o rekreaciji, sportu i prirodnoj baštin,i uvijek dio njihovog diskursa. Pored toga, kroz taj program od jeseni 2022. u suradnji s Odjelom za etnologiju Sveučilišta u Zadru i Arheološkim muzejom Zadar, provode niz predavanja o kulturnoj baštini Velebita, osvješćujući planinare i širu javnost o važnosti očuvanja i tog aspekta naše velebne planine.Odgovorni zadaci


No ono što ih najviše veseli, kao i sve planinare, su izleti. U suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča redovito za svaku narednu godine sastave plan izleta po hrvatskim, ali i susjednim planinama.


– Ponovo organiziramo izlete u nekadašnjem obujmu, nakon COVID-19 krize, a radi se o nizu izleta na bliže i dalje destinacije, Velebit i druge hrvatske planine, ali i susjedne države, pretežno BiH. Tako se, uz tradicionalni noćni pohod na Sveto brdo planiraju izleti na druge lokacije diljem Velebita, primjerice Hajdučka vrata, Sadikovac, Šugarsku dulibu, Crnopac, na Klek, Mosor, Dinaru, Biokovo, ali i niz izleta u Zadarskoj županiji, na rijeku Bijelu, Vranu, Dugi otok…, opisala je predsjednica i ukazala na važnost Markacističke i Gospodarske sekcije čije su glavne zadaće održavanje planinarskih staza i objekata.


– Markacistička i Gospodarska sekcija imaju prilično »napet« program, s obzirom na količinu posla koji ih čeka svake godine, a o odrađenom poslu ovisi i sigurnost kretanja planinara kroz planinu. Naše Društvo održava pet planinarskih skloništa, jedan planinarski Dom i više od 180 kilometara planinarskih staza koji su u sustavu službene hrvatske planinarske infrastrukture. Održavati sve navedeno znači održavati objekte i unapređivati njihovo stanje, prosijecati, uređivati, popravljati i označavati staze, a sve to obično na predjelima satima udaljenima od prve asfaltirane ceste. Posao je to koji se odrađuje na volonterskoj bazi, voljom i zaslugom pročelnika i članova tih sekcija koji su uložili svoj trud i vrijeme da bi sve funkcioniralo. Naravno, to je i velika odgovornost, objašnjava te ističe kako je jedno od većih postignuća u posljednjih nekoliko desetljeća rekonstrukcija planinarskog skloništa Vlaški grad, koje je otvoreno u lipnju 2019. godine pod vodstvom pročelnika Gospodarske sekcije, tadašnjeg predsjednika Društva, Domagoja Diklića. Uz to ističe kako je prošle godine Gospodarska sekcija, pod vodstvom Milana Termana, realizirala kompletnu samoodrživu elektrifikaciju planinarskog Doma Paklenica, putem solarnih panela i novom vodenom turbinom. Pritom, u pomoć su im priskočili članovi HPS-a i HGSS-a Zadar.


– Markacističke sekcija je jedna od najaktivnijih sekcija s najvećim brojem članova. Osim redovnih aktivnosti koje se intenziviraju tijekom proljeća i jeseni, kada je povoljno vrijeme za poslove održavanja staza, prošle je godine organiziran prvi markacistički kamp u Hrvatskoj koji je okupio brojne planinare markaciste iz cijele Hrvatske. Inicijativa pročelnika Julija Žige bila je višestruko plodonosna. Bila je to prilika za upoznavanje, međusobni razgovor o problematici markiranja, uzusima označavanja staza, druženje, ali i za praktični rad. S nadom da će markacistički kamp prerasti u tradicionalni program Markacistička sekcija već priprema ovogodišnje novo druženje, kaže Vuković.


Krug divnih ljudi


– U društvu djeluje još nekoliko sekcija vrlo specifičnih usmjerenja. To su Speleološki odsjek Liburnija, kao jedan od najstarijih dijelova društva, sekcija turno skijanja te sportsko penjačka sekcija, a čiji se obujam djelovanja unutar društva znatno smanjio uvrštavanjem penjanja u red olimpijskih sportova te samim time organizacijom zasebnih sportsko-penjačkih saveza sasvim druge razine. Društvo se bavi još cijelim nizom raznih projekata, a jedan od njih, kojeg svakako valja istaknuti, je izrada monografije Društva, koja se u suradnji s Mladenom Masarom priprema već nekoliko godina te je plan da se tiska 2024. godine povodom 125. obljetnice planinarstva u Zadru i našeg Društva, objašnjava Vuković.


No, kako kaže, najvažniji dio njihovog društva su ljudi, kako oni koji su već spomenuti, tako i mnogi nespomenuti, od kojih neki više i nisu s planinarima PD Paklenica, ali su utkali sebe u priču o njegovoj povijesti i onome što je danas.


– Zato moram još jednom istaknuti da svi ovi programi počivaju na altruizmu, humanizmu, radu za opće dobro svih onih pojedinaca koji su odlučili dati svoj nesebični doprinos te na njihovoj ljubavi prema planini i čovjeku. Iznimno smo ponosni što u današnje vrijeme naša zajednica ne da opstaje, već pojačano raste i taj krug divnih ljudi iz dana u dan sve više se širi. Ipak je čovjeku neophodan taj moment ljudskosti, topline, zajedništva i nesebičnog davanja, i unatoč strahu da takvo što zamire, naše je Društvo pokazatelj da to baš i nije tako, kaže Morana Vuković.


Prema njezinim riječima, Zadrani su tradicionalno skloni sportovima, pa tako i rekreaciji u planinama, a posebice Velebitu.


– Sretni smo što je jedna takva divna planina u našem »dvorištu« i mislim da veliki broj građana prepoznaje taj potencijal neovisno o PD-u Paklenica i to je izvrsno! Ako se netko ipak odluči postati članom našeg Društva, pridružiti se može u dogovoru s našom tajnicom koja je na raspolaganju za sve informacije (023 301-636), pozvala je predsjednica zadarskog društva palninara, ističući upravu društvenu dimenziju cijele priče.


– Upravo to nudi PD Paklenica – rekreaciju, aktivnosti raznih vrsta, sigurno kretanje u prirodi i na kraju ono najvažnije – dobro društvo u gradu i planini, zaključuje Morana Vuković.