Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Nova riva

Otvorena izložba o zlatnom dobu zadarske rive

Autor: Nikolina Lucić

16.11.2022. 09:37
Otvorena izložba o zlatnom dobu zadarske rive

Foto: Mate KominaIzložba »Nova riva na prijelazu 19. u 20. stoljeće« autora Denisa Martinovića i Edija Modrinića u organizaciji Državnog arhiva u Zadru i suorganizaciji Narodnog muzeja Zadar sinoć je otvorena u Kneževoj palači. Izložba prikazuje novo razdoblje u oblikovanju grada i javnoga života koji se razvijao i mijenjao uz izgradnju Nove rive od 70 – ih godina 19. stoljeća do razaranja u Drugom svjetskom ratu. Posjetiteljima su dočarane vizualne mijene Rive kao javnoga prostora i važne odrednice zadarskog identiteta.


Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, svim je posjetiteljima izrazio dobrodošlicu te kazao kako je izložba i umjetnička i dokumentaristička, kao i da govori o prepoznatljivom zadarskom simbolu koji je u zadnje stoljeće i pol puno puta mijenjao svoje lice.

– Na rivama se događao život. Riva je bila smjesto sastajanja, trgovine i društvenog života. Od 70 – ih je godina 19. stoljeća Riva prošla kroz mnoge promjene, naročito nakon rušenja gradskih zidina, istaknuo je Gverić, dodavši kako je slika Rive stubokom izmijenjena nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.


– Vrijednost ove izložbe je u originalnim dokumentima koje izlažemo, kao i u plodonosnoj suradnji više zadarskih i hrvatskih institucija, kazao je Gverić.


Mir i razvitak


Druga polovina 19. stoljeća doba je mira i općega privrednog razvitka, kada prestaje potreba za vojnim fortifikacijama. To je razdoblje obilježeno velikom urbanističkom djelatnošću koja se najviše očituje rušenjem utvrda i zidina s morske jugozapadne strane te ubrzanom gradnjom na području Rive.


Autori izložbe Martinović i Modrinić istaknuli su kako je tema gradske rive svima zanimljiva i temelj za buduća istraživanja.


– Kroz ovu izložbu ne govorimo samo o povijesti grada i povijesnim mjenama, već i o identitetu grada i kulturi života, poručio je Modrinić, dok je Martinović naglasio kako je bombardiranjem Rive potpuno promijenjeno naličje grada.


– Riva kao umjetničko i arhitektonsko dijelo, iako nije centar ove izložbe, čini neoklasicističku cijelinu pod austrijskim utjecajem. Riva je bila salon Zadra, mjesto na kojem je trebalo biti viđen. Njom su hodali carevi i plemići, divili se zadarskom zalasku sunca i uživali u gradskom životu, zaključio je Martinović.