Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

REKTOR SVEUČILIŠTA

Josip Faričić komentirao uhićenje Dijane Vican: 'Nisam o ovome do sada imao nikakve spoznaje'

Autor: R.H.

06.11.2023. 13:09
Josip Faričić komentirao uhićenje Dijane Vican: 'Nisam o ovome do sada imao nikakve spoznaje'

Foto: UNIZD



USKOK je jutros izvijestio o uhićenjima na području Zagreba i Zadru, a kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, akcija je usmjerena prema donedavnoj rektorici Sveučilišta u Zadru Dijani Vican, koja sada radi na mjestu voditeljice Centra “Stjepan Matičević” pri zadarskom sveučilištu. Osim nje, na meti istražitelja našao se i direktor jedne zagrebačke građevinske tvrtke.


Uhićenje Vican komentirao je novi rektor Sveučilišta u Zadru, Josip Faričić.


– Za sada od mene ništa nije zatraženo, ali dostavit ćemo svu potrebnu dokumentaciju čim se to od nas zatraži. Nisam o ovome do sada imao nikakve spoznaje. Tvrtka Graditelj svratišta iskazala je interes i za radove na studentskom domu i za obnovu stare Tehničke škole, ali u konačnici nisu odabrani kao izvođači. Ovo je nešto što nije dobro za Sveučilište, no radi se o ustanovi sa 660 zaposlenih i pet tisuća studenata, oni svi obavljaju svoje zadaće, znanstveni daju sve od sebe, naši studenti također savladavaju svoje redovne zadaće. Nije moguće poistovjećivati bilo koju problemsku situaciju s cijelom ustanovom. Bilo kakva istraga koja uključuje potencijalnu inkriminaciju je neugodnost za Sveučilište, no ne raspolažem svim informacijama pa mogu jedino iskazati nadu da će ova istraga rezultirati pozitivnim ishodom za gospođu Vican, kazao je Faričić.




Podsjetimo, kako piše N1, Vican je uhićena jer se sumnja da je tražila da Sveučilište ne naplati bankovnu garanciju koju je tvrtka Graditelj svratišta priložila u sklopu natječaja za radove na studentskom domu. Tijekom natječaja ta je garancija bila među dokumentacijom, no, doznaje N1, USKOK je utvrdio da Graditelj svratišta nije imao još neke potvrde koje su bile tražene. Navodno se, prema zasad dostupnim informacijama, radilo o potvrdama o nevođenju kaznenog postupka. Zbog toga je, sumnja USKOK, Graditelj svratišta odustao od radova te je Sveučilište odlučilo naplatiti bankovnu garanciju od oko 1,5 milijun kuna.


– Međutim, prema tvrdnjama Tužiteljstva, Josipa Rimac, bivša državna tajnica na zahtjev direktora Graditelja svratišta Ante Stanišića, traži od Vican da se bankovna garancija ipak ne naplati. Sumnja se također da je Rimac u zamjenu za to trgovanje utjecajem, od Stanišića dobila mito. Navodno je riječ o mogućnosti da ne plaća režije u stanu u Zagrebu u kojemu je stanovala za vrijeme obnašanja funkcije državne tajnice u Ministarstvu uprave, a koji je bio u vlasništvu Graditelja svratišta te je, sumnja se, dobila i jednu tendu, piše N1.