Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

30. godina

Dan općine Preko: Prilika koju treba najsvečanije proslaviti

Autor: Nikolina Lucić

29.09.2023. 14:15
Dan općine Preko: Prilika koju treba najsvečanije proslaviti

Foto: Luka JeličićDan općine Preko i blagdan sv. Mihovila svečano je proslavljen sjednicom Općinskog vijeća u hotelu Dunatovi dvori, prvom otočkom hotelu nakon dugog niza godina, gdje su se, osim lokalnog vodstva, okupili i brojni zadarski političari te visoki predstavnici potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić te državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, te tajnice Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Zrinka Raguž, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Sjednici su prisustvovali i zadarski župan Božidar Longin sa suradnicima, te Ante Babić, zamjenik zadarskog gradonačelnika.


30. godišnjica utemeljenja Općine proslavljena je u svečanim stilu sa svim najvažnijim predstavnicima otočke i lokalne zajednice.


U ime nagrađenih okupljenima se obratio profesor Robert Bacalja naglasivši kako je kao sveučilišni profesor i znanstvenik često istraživao povijest Preka, stvarajući tako čvrste veze između zadarske akademske zajednice i općine Preko.
– Drago mi je biti slavljenikom na 30. rođendan Općine. U našem nas radu sve sigurno vodi naš otočki, priješki identitet i ljubav prema otoku, kojem se uvijek vraćamo, bilo kroz rad ili susrete sa dragim ljudima, koji su nas oplemenili i dali novu dimenziju našoj svakodnevici, poručio je Bacalja, istaknuvši kako se svojim radom odužio zajednici koja ga je oplemenila i voljela.


– Ovu nagradu zato i posvećujemo našim starima, koji su nas učili da uvijek budemo znatiželjni i otvoreni za dijalog, kako bi kroz život mogli hodati uzdignute glave znajući da imamo potporu svoje zajednice u svemu što radimo, zaključio je profesor Bacalja.


30 godina Općine Preko


Svečanu je sjednicu otvorila predsjednica Općinskog vijeća Ingrid Melada istaknuvši kako ovo nije samo prilika da se općinsko vodstvo osvrne na godinu iza njih već i ono najvažnije, nagrade zaslužni mještani i pokaže slika budućnosti Općine Preko.


– Tijekom 14 sjednica, koliko smo održali, donijeli smo i realizirali brojne važne odluke i projekte kojima smo na viši nivo podigli razinu komunalne, društvene i gospodarske infrastrukture, učinivši Preko ne samo najatraktivnijom otočkom općinom, već i zajednicom koja ima svjetlu budućnost za sve generacije, kazala je Melada.


Načelnik općine Preko Jure Brižić naglasio je pak da je najvažnije istaknuti kako je 30 godina Općine prilika koju treba najsvečanije proslaviti.


– Imao sam samo pet godina kada je Općina osnovana, tako da je u prvom redu najvažnije se zahvaliti onima koji su taj projekt realizirali i koji su na početku naše općinske povijesti radili za dobrobit naše općine. Nema projekata bez zajedništva i napretka bez zajednice. Upravo zato i stojimo u hotelu Stipe Dunatova koji je dokaz uspjeha naše zajednice i dokaz kako lokalna zajednica stoji na usluzi svojim mještanima, započeo je Brižić, naglasivši kako je sinergija općine, županije i državnih instanci recept za uspjeh svih projekata.


– Kroz mjesec – dva počinju i radovi na još jednom hotelu Hilton grupacije. Prijavljen je na EU fondova i ima sve dozvole za investiciju od 12 milijuna eura. Njegovim će završetkom otpočeti nova stranica u našoj povijesti i turističkom razvoju. Važan projekt, koji je odobrila i Vlada je onaj vrijedan sedam milijuna eura za izgradnju pročišćivača u sklopu Aglomeracije Preko – Kali. Odobren nam je temelj projekta, a ostatak vrijedan 25 milijuna eura prijavit ćemo ba nadolazeće natječaje, najavio je načelnik Brižić, dodavši kako projekt ima sva odobrenja, pa i ono za izvođenje radova na pomorskom dobru.


– Imamo i još mnoge iznosom male, ali vrijednošću velike projekte za naše žitelje, kao što su završetak radova na Domovima u Ugljanu i Lukoranu, a radimo i na projektima na otocima Sestrunj i Rivanj. Preko već godinama ima potrebu za izgradnjom novog, većeg groblje, vrijednog više od tri milijuna eura, pojasnio je Brižić i rekao kako će Općina pokušati sniziti cijenu vrtića.


– Projekt uređenja tvrđave sv. Mihovila nadamo realizirati uz pomoć Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kako bi našem dragulju podarili sjaj koji zaslužuje, zaključio je načelnik.


Ogledni primjerak projektne aktivnosti


Očuvanje ruralnih i otočkih dijelova županije zalog su ravnomjernog i održivog gospodarskog i komunalnog razvoja, gdje Zadarska županija potpomaže mnoge projekte obnove i unaprjeđenja. Upravo je zato župan Božidar Longin naglasio da je Preko jedna od najdinamičnijih zadarskih općina.


– Kao i u velkiom dijelu županije i tu je turizam nositelj gospodarstva. Iako su brojke rekordne, održivi je turizam ipak najvažnija odrednica turističke budućnosti i ciljanog podizanja kvalitete jedne destinacije. Turizam traži dobru komunalnu infrastrukturu, gdje Općina ima našu punu podršku. Proširenje trajketne luke počet će ove godine, a luka u Čeprljandi u punom je jeku, istaknuo je župan, rekavši kako pružaju maksimalnu podršku projektu Aglomeracije Kali – Preko.


– Nabavili smo prošle godine brod za sanitetski prijevoz, koji je već opravdao svoju investiciju. OŠ Valentin Klarin pohađaju djeca s cijelog otoka, a klub sv. Mihovil je dobitnik ovogodišnje županijske nagrade. Očekujemo rekordnu zaposlenost. Pa tako i ovdje na otoku, gdje gospodarstvenici rade punom patom, zaključio je Longin.


Zadarska je prva otočko – obalna županija koja se prijavila na natječaj ministarstva EU fondova i time podebljala financijsku omotnicu namijenjenu otočanima, što je potencirao i ministar Erlić.


Izaslanica predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića bila je saborska zastupnica Nikolina Baradić, koja je u kratkom obraćanju naglasila kako je općina Preko promjer eksponencijalnog razvitka i unaprjeđenja kvalitete života.


– Danas se ponajprije prisjećamo onih bez čije hrabrosti i umješnosti danas općina Preko ne bi bila na razini na kojoj jest. Podizanje životnog standarda naše regije sami je jedan od rezultata koje ostvarujemo unatoč svim globalnim krizama, rekla je Baradić, najavivši daljnja ulaganjanu razvitak otoka kroz financijske instrumente usuglašene s Otočkim vijećem.


– Kvalitetan dijalog od likalne, preko regionalne do nacionalne razine zalog je bolje bufućnosti i još duže tradicije prosperitetnih općina kao što je Preko, zaključila je Baradić.


Općina Preko jedna je od rekordera po povlačenju europskih sredstava i realizaciji projekata, zbog čega i uživa status jedne od najkvalitetnijih otočkih sredina za život i odgoj obitelji.


Strateški razvoj otoka


Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić u svom je govoru istaknuo kako je otočka politika i razvoj otoka jedan od najvažnijih strateških politika na nacionalnoj razini.


– Mjere su tako uspješne jer su krojene prema potrebama otočkog stanovništva. Možete biti ponosni na to kako vaša općina danas izgleda. Predmetom je pohvala i divljenja mnogih drugoh lokalnih zajednica i poznata kao jedan od predvodnika u povlačenju europskog novca na županijskoj razini. Zato je općina Preko i doživjela razvojni uzlet kakvim se malo koje područje može pohvaliti. Vuče razvoj čitavog otoka Ugljana, naglasio je ministar Erlić, istaknuvši kako ju njezin otočki identitet ne koči u razvoju, već suprotno služi kao poticaj daljnjem razvoju i unaprjeđenju kvalitete života.


– Vjerujem i kako ćemo naći rješenje za tvrđavu sv. Mihovila, jer se maksimalno zalažemo za ulaganja u otoke. Kroz program vrijedan 150 milijuna eura, definirana su sredstva za daljnja infrastrukturna ulaganja u otoke, energetsku učinkovitost, kulturu i komunalnu infrastrukturu, kako naši otoci ne bi samo živjeli, već i procvjetali u svojem autohtonom ekosustavu, zaključio je ministar Erlić.


Na kraju se Sjednice okupljenima obratio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, istaknuvši kako su ulaganja u razvoj otoka samo jedan od bisera u lepezi mjera i poticaja za bolji i ujednačeniji razvoj otočkih sredina.


– Ono što je počelo unaprjeđenjem pomorske flote i osuvremenjivanjem pomorskih linija kako bi se izgradio novi život na otocima, danas je tek uspomena na početke razvoja otočkih zajednica. Hrvatski otočki proizvod sa više od 1500 izvornih otočkih proizvoda najboljih otočkih poduzetnika samo je jedna od prilika koje mogu navesti, a koje su pokrenule lavinu novih ideja i projekata na otocima. Sudina naših otoka bremenita je borbom i povješću, a često smo bili poznati po iseljavanju, koje je danas na sreću zasutavljeno i okrenuto u drugom smjeru. Mladi se vraćaju i žele živjeti na otocima, te sa svojim obiteljima baštiniti i čuvati njihovu dugu povijest i tradiciju, poručio je ministar Bačić, podsjetivši kako svaki četvrti turist u Hrvatskoj bira odmor na otocima.


– Našom smo politikom prema otocima i priobalju tu gdje jesmo, a otočke su sredine sve propulzivnije i popularnije, ne samo za odmor, već i rad i život, poručio je ministar Bačić, zaključivši kako sami sinergija i zajedništvo otočkih zajednica mogu pomaknuti i najteže terete.


– Financijska i projektna decentralizacija samo će pomoći lokalnim zajednicama i dati im odriješene ruke prilikom donošenja najvažnijih odluka za budući razvoj svoje sredine, zaključio je ministar Bačić.


Dobitnici nagradi i priznanja Općine Preko


– Postumno MARTINA DUBOLNIĆ GLAVAN za razvoj kulturno – povijesne i arheološke baštine Općine Preko i Malog Lukorana


– DRUŠTVO SV. EUFEMIJE iz New Yorka za višegodišnje donacije sutomiškoj župi


– MARIJA RUŠEV za doprinos u promicanju kulture i otočke baštine


– MAESTRO IVO NIŽIĆ za doprinos u razvoju kulture i otočke baštine


– PROFESOR ROBERT BACALJA za očuvanje otočke baštine i čakavskog govora