Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VJEROVALI ILI NE!

Da bi obitelj u Zadru kupila stan mora sve prihode štedjeti čak 18 godina!

Autor: Portal ZL

03.01.2024. 12:33
Da bi obitelj u Zadru kupila stan mora sve prihode štedjeti čak 18 godina!

Foto: Zadarski list/Arhiva

Obitelj u Zadru treba štedjeti sve mjesečne prihode gotovo 18 godina, da bi kupila stan, u Dubrovniku skoro 17, a Splitu i Zagrebu nešto više od 15 godina, piše Danas.hr. Tri spavaće sobe s dvije kupaonice u Zadru, a cijena takvog stana je 405 tisuća eura.


“Stan ima cca 90 kvadrata i neka cijena je 4500 eura po kvadratu. Interesa ima jer se vraćamo opet na ono kada su nekretnine u pitanju, a to je lokacija, lokacija, lokacija. I kada je Zagreb u pitanju armirani beton”, objašnjava za Danas.hr vlasnik agencije za nekretnine Boro Vujović.
Po izračunima analitičara stranice Numbeo, obitelj u Zadru treba štedjeti sve mjesečne prihode gotovo 18 godina, da bi kupila stan. U Dubrovniku skoro 17, a Splitu i Zagrebu nešto više od 15 godina.


“Oni mladi koji bi trebali dobiti stanove, ne mogu dobiti stanove. Tko kod nas kupuje, pa oni koji imaju viška novca pa su shvatili da je bolje kupovati stanove i kuće nego ih držati u banci. To što postoji potražnja nije problem, nego mladi nemaju. Ako mladi nemaju, onda se iseljavaju i onda imate problem s demografijom”, govori ekonomist Boris Podobnik.