Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

MALE SUDSKE NAKNADE

Sudski vještaci razmatraju mogućnost štrajka

Autor: Marina Vlakić

17.08.2023. 15:30
Sudski vještaci razmatraju mogućnost štrajka

Foto: Luka JeličićPredsjednik podružnice Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja u Zadru, diplomirani inženjer građevine Oliver Jadrijev, sazvat će sjednicu podružnice kako bi s članovima raspravio o problemu sudskih naknada, odnosno mogućnosti štrajka koji je u medijima već najavila njihova predsjednica Melita Bestvina. Naime, Bestvina je naglasila kako su zbog malih naknada već pet puta imali sastanak s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom te da se na štrajk nisu odlučili samo zato što time građanima neće pomoći, već će im samo odmoći. Napominje kako razumiju sudske djelatnike koji imaju krvav posao te su zavrijedili kvalitetne plaće, ali da bi te plaće trebalo korigirati jednom godišnje s obzirom na porast troškova života.


Čelnik zadarske podružnice ovog društva kaže kako se zbog godišnjih odmora nisu sastali dva mjeseca, ali će se uskoro sastati i provesti raspravu na ovu temu.


– Tada ćemo vidjeti slažemo li se ili ne sa štrajkom ili ćemo ići u nekom drugom smjeru i pričekati okolnosti. Podružnica u Zadru ima 75 članova te ćemo svi zajedno uskoro raspraviti ovaj problem, najavljuje Jadrijev. Ukoliko i sudski vještaci krenu u štrajk pravosuđe će funkcionirati još teže nego sada, s obzirom da su u štrajku gotovo dva puna mjeseca bili i sudski službenici. Od 5. lipnja u štrajku su tako bili sudski savjetnici i zapisničari, pa čak i spremačice i domari.