Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Brojčani podaci

Brojni građani tijekom pandemije propustili produljiti isteknute dokumente

Autor: Nikolina Lucić

31.08.2023. 09:30
Brojni građani tijekom pandemije propustili produljiti isteknute dokumente

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLLjetni su mjeseci redovito period kada se u Odjelu za upravne poslove Policijske uprave zadarske izdaje veći broj dokumenata. Broj ljudi koji traže izdavanje dokumenata povećalo je i proglašenje kraja pandemije, kada je prestala važiti odluka da građani zbog epidemiološke situacije ne moraju produljivati isteknute dokumente,


Brojčani podaci koje smo dobili od PU zadarske pokazuju trend povećanja upravnih poslova, tj. izdavanja osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, ne računajući ostale upravne poslove. Osobnih je iskaznica tako u odnosu na isto razdoblje prošle godine izdano za 137 posto više, putovnica 14 posto manje, a vozačkih dozvola 113 posto više.


– Što se tiče brzine obavljanja upravnih poslova, čekanja i gužvi stranaka, naročito u ljetnim mjesecima oni su, u prvom redu, posljedica povećanog opsega poslova po svim linijama rada. Isto tako, vrijeme čekanja stranaka nije isto svakog uredovnog dana i za sve radne procese, kazala nam je Sonja Šimurina, zamjenica glasnogovornice PU zadarske.
Zbog iznimno povećanog broja stranaka koje se obraćaju zahtjevima za izdavanje osobnih iskaznica, ukinuta je od 24. srpnja 2023. godine i trajat će do 31. kolovoza 2024. godine mjesna nadležnost za izdavanje osobnih iskaznica, tako da stranke, koje imaju pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu, mogu u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na njeno prebivalište ili boravište, podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice.


Mobilna aplikacija


– Na taj način bi se trebale rastereti policijske uprave u kojima se podnosi veliki broj zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica jer stranke sada imaju mogućnost odlaziti u okolne policijske postaje ili u druge policijske uprave, pojasnila je Šimurina.


Isto tako, Zakonom je dopuštena mogućnost da stranka može podnijeti zahtjev za izradu putovnice i vozačke dozvole u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji koja obavlja i upravne poslove u RH.– Kako mi na našem području imamo veliki broj turističkih dolazaka naših državljana, nije ni čudo da imamo povećani broj takvih stranaka koje tijekom svog turističkog boravka i godišnjeg odmora, iskoriste to vrijeme i dođu na naše šaltere sa zahtjevom za izdavanje osobne iskaznice, dodala je Šimurina.


Što se tiče korištenja mobilne aplikacije za naručivanje termina svakodnevnih 25 termina bude vrlo brzo zauzeto i to dva tjedna unaprijed, u slučaju rezervacije termina za izradu osobne iskaznice i putovnice, dok obavljanje ostalih usluga možete danas rezervirati za sutra.


– I dalje bilježimo da jedan broj rezerviranih termina, njih oko pet posto nije iskorišten, odnosno naručene stranke se ne pojave. Stoga molimo građane da u slučaju spriječenosti dolaska otkažu svoj termin kroz aplikaciju, kako bi se taj termin omogućio drugim građanima da ga preuzmu, kazala je Šimurina.