Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

vinska manifestacija

FOTO Na 26. Vinkovu u Stankovcima dodijeljene nagrade za najbolja vina

Autor:

29.01.2023. 09:41
FOTO Na 26. Vinkovu u Stankovcima dodijeljene nagrade za najbolja vina

Foto: Arif SitnicaŠampioni ovogodišnjeg, 26. po redu Vinkova održanom u Stankovcima su PZ Maslina i vino Rade Bobanovića pobijedili su u kategoriji crnih vina, OPG Stjepan Vučemilović dobio je nagradu za bijela vina, te Rajko Uzelac za najbolju maraštinu, nagradu koja je po prvi put dodijeljena na ovoj manifestaciji.


Svečano i veselo je bilo na 26. po redu vinskoj manifestaciji koja u Stankovcima ima svoju tradiciju, a koja je ove godine, nakon dvogodišnje stanke okupila najbolje vinare iz Sjeverne Dalmacije.


Ove godine zaprimljeno je 66 uzoraka u kategoriji bijelih vina, od toga je nagrađeno njih 33, 13 brončanih isto toliko srebrnih i sedam zlatnih medalja, u kategoriji crnih vina zaprimljeno je 79 uzoraka, a nagrađedno je njih 55, od čega 20 brončanih, 18 srebrnih 17 zlatnih medalja.
Ocjenjivačka komisija nije imala jednostavan posao prilikom ocjenjivanja uzoraka vina vinara iz Zadarske i Šibensko-kninske županije, a nagrade su zasluženo pripale u ruke najboljih.


– Kada je prije 26 godina krenula manifestacija Vinkovo koju su zajedničkim snagama osmislili bivši načelnik Stankovaca Željko Baradić i poznati vinar Rade Bobanović, zaprimljeno je tek 90 vinara s 85 uzoraka, od čega ih je 14 prošlo kvalifikacije. Danas je to druga priča, uzoraka je više, vina su bolja i kvalitetnija i prepoznata diljem zemlje, rečeno je.


Rade Bobanović, osim šampionske titule, za svoja vina nagrađen je i sa četiri zlatne medalje, što je, kako je kazao, potvrda njegova dugogodišnjeg uspješnog rada. Šampionsku titulu osvojio je za vino merlot, berba 2022.


Foto


Stankovci Vinkovo


avatar

Snimio:


28.01.2023. 21:04


Galerija

– U Stankovcima mi je ovo četvrti put da sam dobio medalje. To je potvrda da znamo trajati, nisam očekivao ovoliko medalja, iako znam da radim odličan posao. Zadarska županija i njezine institucije nam pomažu u svakom segmentu u radu i to je potvrda da će Ravni kotari i naša županija, Stankovci, Polača, Benkovac, Škabrnja, trajati dugo po pitanju vinarstva.


Ostale tri medalje došle su za merlot, syrah i cabarnet sauvignon, za crljenak mi za njega kažemo da je ćaća plavcu malom, interesantno dva muška napravila jedno krasno vino, kroz smijeh je rekao uvijek osebujan Bobanović.


Ističe kako bi veliki napredak za razvoj vinarstva i vinogradarstva bio osnivanje Vinskog doma koji se davno predvidio kako će biti upravo u Stankovcima. Na tome, mišljenja je Bobanović treba dalje ustrajati jer su vina Zadarske županije najjači proizvod koje, uz ribu i maslinovo ulje, imamo.


Od skoro 150 prijavljenih uzoraka, sama brojka govori kako je ova manifestacija prepoznata u županiji i šire. Veseli to i načelnika Željka Pericu što se već 26 godina ova manifestacija događa upravo u Stankovcima.


– Veliki broj uzoraka, dobrih vina, rezultat je što vinari sve više slušaju struku i napreduju. Nastavljamo s ovom našom tradicijom i dalje i to nas veseli, izjavio je načelnik Perica.


A uspjeh zadarskih vinara i vina kao prepoznatljivog brenda u županiji, posebice Ravnih kotara, pozdravio je i Vanja Čvrljak, direktor TZ Ravni kotari.


– Vinkovo u Stankovcima je jedna od prvih vinskih manifestacija u Zadarskoj županiji koja je utrla put ostalim manfestacijama i vinarstvu na našem području da bi bilo na razini na kojoj je danas. Danas naša vina osvajaju najprestižnije nagrade i postaju brend i Ravni kotari po njima postaju sve poznatiji.


Kako bi se kvaliteta podignula na viši nivo treba i dlaje raditi na infrastrukturi, poticati agroturizam, kušaonice…, kada to spojimo u jednu cjelinu, kvalitetenu priču tada ćemo imati Ravne kotare i zadarsko zaleđe kao brend, zaključio je Čvrljak.