Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ŽUTI OKVIR

Bez održivosti nema budućnosti za nas i našu djecu

Autor: Matea Guzalić

15.12.2022. 18:27
Bez održivosti nema budućnosti za nas i našu djecu

Foto: Mirna Bartolić i Robert GašpertPrestižna dodjela nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2022. godinu i ove je godine održana u Zagrebu u hotelu Hilton Garden Inn, a brojni uzvanici podržali su nastavak ovog hvalevrijednog projekta održanog već četvrtu godinu zaredom.


Nagrade se dodjeljuju zaslužnim pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama koje u Hrvatskoj najviše pridonose održivosti, a tako je i Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari osvojila nagradu u kategoriji iskorjenjivanja gladi i promoviranja održive poljoprivrede.


Održiva Hrvatska


– Ova nagrada je potvrda da smo svih ovih devet godina radili dobre i kvalitetne stvari i da na tragu takvog priznanja trebamo graditi još kvalitetnije i bolje priče. Ovo je meni, ali i svim članovima udruge poticaj da još jače i intenzivnije radimo na prostoru razvoja Ravnih kotara.
Ovo nam puno znači, pogotovo zato što udruge ponekad nemaju to neko javno priznanje, a kada vas struka nagradi onda je to stvarno vjetar u leđa, tako da nam je svakako bilo drago primiti ovu nagradu, podigla nam je energiju i pozitivu, izjavila je Marta Pintur Bosna, dopredsjednica Udruge koja je preuzela nagradu na svečanoj dodjeli.


– Udruge u Hrvatskoj su često samozatajne i rade velike stvari u polju održivosti, vrlo često se posao odrađuje volonterski kako bi udruga imala svoj stabilan tijek djelovanja. Želja nam je da cijela Hrvatska, a posebni naši Ravni kotari budu poljoprivredno održivi, da ruralni razvoj zasjaji punim svjetlom na svim razinama i mi ćemo se truditi svim svojim snagama da u tome i uspijemo. Naš narod mora jesti svoju hranu, svi znamo koliko je važno znati što unosimo u svoje domove i tijela pogotovo u vremenima ugroza. Svima nam je jasno da bez održivosti nema budućnosti za nas i našu djecu, zaključila je Pintur Bosna.


Projekt Žuti okvir pokrenuli su časopis National Geographic Hrvatska i Adria Media Zagreb, ima podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske i održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Nagrade za održivi razvoj, znanost i obrazovanje dodjeljuju se u sklopu sveobuhvatnog projekta Održiva Hrvatska.


Kao medijski lider u promicanju ideje održivog življenja National Geographic Hrvatska svečanu nagradu dodjeljuje u 17 kategorija održivog razvoja koje su definirali Ujedinjeni narodi radi promicanja i nadahnuća onih koji doista pridonose stvaranju održive sadašnjosti i bolje budućnosti, onih koji skromno kroče žutim tepihom i koje možda ne znamo, a bez njih dobre sutrašnjice ne bi ni bilo.


Gorući planet


Časopis National Geographic Hrvatska proteklih je mjeseci pozivao čitatelje da nominiraju svoje kandidate, a stručni žiri odabrao je dobitnike za 2022. godinu. Dodjelu je vodio glavni urednik National Geographica Hrvatska Hrvoje Prćić, koji je ujedno bio i član ocjenjivačkog suda Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje uz Mariju Vizner, glavnu urednicu stručnog časopisa Hrvatska vodoprivreda, te Roberta Kakarigija, znanstvenog eksperta ekotehnologije i održivog razvoja.


– Umjesto gorućega grma, suočavamo se s gorućim planetom – biblijskom je alegorijom António Guterres, glavni tajnik UN-a, opisao stanje Zemlje na nedavno održanoj međunarodnoj klimatskoj konferenciji COP27 u Egiptu, koja ipak nije donijela konkretne i učinkovite mjere te sveopće suglasje u borbi protiv globalnog zatopljenja, zagađenja i klimatskih promjena.


I dalje su glavne smjernice 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda o kojima su se u kolovozu 2015. usuglasile 193 zemlje u želji da se oni ostvare do 2030. godine. I dok ih mnogi u svijetu zanemaruju, oduševljava me što ih u Hrvatskoj sve više pojedinaca, skupina, udruga i institucija slijedi na sve inovativnije načine. Dokaz je stotinjak nominacija za nagradu Žuti okvir već četvrtu godinu zaredom! Zakoračimo svi tim žutim tepihom, istaknuo je Hrvoje Prćić.