Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

“S ponosom mogu reći da smo uspjeli spriječiti porezni udar na građane”

31.01.2019. 14:43
“S ponosom mogu reći da smo uspjeli spriječiti porezni udar na građane”


Nakon donošenja odluke o visini turističkog paušala u  Biogradu na Moru, vijećnik MODES-a i potpredsjednik biogradskog  Gradskog vijeća Ante Fuzul, uputio je priopćenje u ime Inicijative  građana protiv povećanja paušala poreza na postelje odnosno smještajne jedinice.
Sjednica biogradskog Vijeća, 13. po redu, donijela je, naime, epilog  oko dvomjesečne borbe da se donese odluka o paušalu poreza po postelji odnosno kamp jedinici za iznajmljivače (građane u domaćinstvu).


Djed Mraz i lovac u mutnom
– Gradonačelnik nikad, u ovih nekoliko godina kroz koje pratim rad Vijeća, a ni zadnje dvije godine koliko sudjelujem u radu istog, nije napravio duži uvod u raspravu pri predstavljanju njegove verzije odluke. Bilo  je tu nazivanja mene kao jednog od pokretača svih akcija oko donošenja  ove odluke, organiziranja peticije, imenima poput Djeda Mraza i lovca u  mutnom, jer su mu, eto, 'tako rekli neki građani'. Moj odgovor je sljedeći,  a to sam ustvrdio i na sjednici, pa ću i ponoviti. Kad živite u mjestu u kojem se sve dogovara, a dio i izgleda kao na benkovačkom sajmu, a za dokaz dovoljno je poći na šetnicu prema Solinama i vidjeti svu silu sklepanih priručnih štandova i kioska koji naružuju izgled prirode isključivo radi korištenja ljeti, onda se morate u svom djelovanju prilagoditi toj situaciji. Tako smo se tome prilagodili i mi kao inicijativa građana koja je pokrenula peticiju protiv povećanja paušalnog poreza za iznajmljivače postavljajući letvicu poreza na 200 kn, da bismo dobili ono što i piše u nazivu inicijative: inicijativa građana protiv povećanja poreza. I odmah da  se razjasni na početku, nije nam ovim uvodom namjera nekoga uvrijediti, ali da sve tako funkcionira, mi smatramo da funkcionira, navodi u  svom priopćenju Ante Fuzul, pojašnajvajući kako je sve što su radili bilo  usmjereno željom prvenstveno da se probudi javnost, da se ukaže na  opasnost onoga što bi se desilo u slučaju da se ne donese Odluka.
– U zapisniku s prethodne sjednice navodi se ono što smo ustvrdili da  se, ukoliko se ne donese odluka, može dovesti u nepovoljan položaj 720  obitelji u Biogradu koje popunjavaju kućne budžete iznajmljivanjem  svojih stambenih prostora. Isto tako, imali smo sumnju da će se namjerno propustiti donijeti takvu odluku, jer bi u takvom slučaju porez po postelji, odnosno smještajnoj jedinici, bio 840 kn (750 kn + 12% prireza).  Pokretanje peticije koju je potpisalo 425 mještana grada Biograda poslužilo je da se javnost obavijesti o istom, jer smo testirali portale i medijske kuće iz Biograda pozivom na konferenciju za medije koji smo uputili  samo njima. Porazno je da se nijedan nije odazvao na konferenciju za  medije koja se trebala održati drugog dana potpisivanja 22. prosinca  2018. godine, navodi Fuzul, istaknuvši kako se dogodilo ono što su predvidjeli – gradonačelnik se, naglašava Fuzul, oglušio na na zahtjeve i prijedloge, odnosno Gradska uprava s gradonačelnikom Knezom nije prihvatila prijedlog.


"Ne živimo u istom svijetu"
– Donijeli su prijedlog odluke, uz koju se u obrazloženju odluke koja je  prihvaćena na 13. sjednici, navodi da je prosjek 65 dana popunjenosti  obiteljskog smještaja u godini. Kamo sreće da je tako, no to je podatak  koji se odnosi na cijelu RH. Statistički podatak TZ Biograd kaže da je prosjek 61 dan, ali se pri tome u taj statistički podatak uzimaju noćenja u  hotelima, kampovima i turističkim naseljima tipa Crvena Luka na koje  se ovaj paušal uopće ne odnosi. No, hoteli, kampovi i turističko naselje  krenu s popunjavanjem smještaja oko Uskrsa svake godine i to traje  obično do Boat showa, što je još jedan pokazatelj naše procjene za koju  smo dobili potvrdu na terenu prikupljanjem potpisa, a to je prosječno  30-40 dana iznad magistrale, te 40-50 dana ispod magistrale. Biograd  očekuje jako puno posla da opravdamo izjavu koju sam nedavno  pročitao u jednom našem mediju gdje je gradonačelnik naveo kako smo  mi top destinacija. Potvrde za tu izjavu ne nalazimo u izvješćima Turističke zajednice RH za 2018. godinu koji su objavljeni na stranicama HTZ,  Biograda nema u top 10 destinacija, tako da ne znam gdje je uporište  takvoj izjavi, ali se iz toga vidi da očito ne živimo u istom svijetu, piše Fuzul, navodeći kako Biograd od 2007. godine i Srebrnog cvijeta Europe  stagnira i vrti se na brojci od 1,2-1,3 milijuna noćenja, a u tom periodu  povećao se broj postelja u obiteljskom smještaju, te se povećao broj  ležaja u hotelima, kampovima i TN Crvena luka.
Intencija  Inicijative građana
– S druge strane, na sjednici sam je naveo kao primjer, općina Vir koja  je 2001. godine imala svega 11.000 noćenja ima konstantan rast i ove godine bilježi 2,7 milijuna noćenja te im ovim putem i čestitam na tom uspjehu jer su 7. destinacija u RH po broju noćenja, ističe Fuzul dodajući  kako s ponosom može reći da su uspjeli spriječiti porezni udar na  građane, zahvaljujući prvenstveno potpisima građana, što je i bila intencija Inicijative građana koju su pokrenuli vijećnik Krsto Milačić i on kao  vijećnici MODES-a u Gradskom vijeću Biograda na Moru.
– Uspjeli smo spriječiti da porez iznosi 840 kn koliko bi imali da Vijeće  nije donijelo odluku, a donesenom odlukom s minimalnim povećanjem,  koliko je meni poznato, postali smo jedini u Zadarskoj županiji koji su  podignuli ovaj porez pa makar i simbolično. Ovim angažmanom,  građanima smo htjeli dokazati da sami mogu biti vladari vlastite sudbine, te da vlast zazire od uključivanja građana u proces donošenja odluka.  U prvom smo uspjeli, a ovo s građanima, pokazati će budućnost, mi  imamo volje služiti im u toj budućnosti, kao i do sada. To bi, konačno, i  trebala biti svrha političara, služiti narodu koji ih bira, zaključuje Fuzul.