Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

UČIJAK NA ČAŠE

Autohtona grickalica zainteresirala kontinentalce, evo kolika im je cijena

Autor: Portal ZL

27.05.2024. 19:05
Autohtona grickalica zainteresirala kontinentalce, evo kolika im je cijena

Foto: Šime Zelić/PIXSELLTijekom jutrošnje šetnje Zadrom, fotograf je uhvatio čovjeka koji je iz svog automobila prodavao – učijake. Fotografije su već obišle Hrvatsku, a mnogi su se tako zapitali što je uopće učijak. Iako je nama u Zadru ova poslastica itekako poznata, mnogi za nju nikad nisu čuli.


Dobra cijena privuče mušterije


Proizvod je to karakterističan za sjeverozapadni dio otoka Ugljana. Zove se ćoak, čijak ili učijak te je vrsta grahorice koja se od davnine rabi na prostorima Sjeverne Dalmacije kao prirodna grickalica. Gastronomska baština Zadarske županije možda nije toliko bogata kao ona nekih drugih europskih mikroregija, ali je zato sačuvala neke vrijednosti koje uistinu treba spasiti dok je još na vrijeme i potom ih ugraditi u turističku ponudu te im osigurati daljnji život kao sastavnim dijelovima proizvodnih procesa i zakona tržišta na kojem zasigurno imaju svoje mjesto.
Jedan od takvih proizvoda, posebnih za područje Zadarske županije, točnije za sjeverozapadni dio otoka Ugljana je ćoak, čijak ili učijak, vrsta grahorice koja se od davnine rabi na prostorima Sjeverne Dalmacije kao prirodna grickalica.


Prije kikirikija, čipsa ili indijskih oraščića i naši su krajevi imali svoj specijalitet za slobodno vrijeme koji se posebno rado uživao tijekom nogometnih utakmica na igralištu u Sutomišćici. Uzgaja ga se i u Sukošanu, no iako je nekad bio često viđenim prizorom na tržnicama u Zadru i okolici, sve ga je teže nabaviti, premda se još zadržao na Benkovačkom sajmu.
Čijak izgledom naliči na bob i raste u mahunama, a može ga se zasijati na svako tlo. Ono što je bitno, međutim, je način pripreme koji nije jednostavan i uključuje i obvezatno močenje u moru u jutenim vrećama, no zato je konačan rezultat izvrsna i zdrava gricakalica i k tome pravi autohtoni proizvod prostora Sjeverne Dalmacije.