Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Akcija mladih traži hitno otvaranje Centra za mlade za udruge iz zdravstva i socijalne skrbi

Autor: Matea Guzalić

06.11.2023. 13:51
Akcija mladih traži hitno otvaranje Centra za mlade za udruge iz zdravstva i socijalne skrbi

Foto: Mislav KlanacU organizaciji Akcije mladih, održana je konferencija za medije na kojoj su Ante Rubeša i Roko Tadin predstavili ključne informacije o inicijativi za stvaranje “Centra za inkluziju” u Zadru. Osnovni cilj ove inicijative je ponuditi gradskoj vlasti prijedlog za uključivanje udruga iz područja zdravstva i socijalne skrbi u Centar za mlade, posebno naglašavajući važnost podrške Udruzi Svjetlo koja se nalazi pred gašenjem zbog nemogućnosti dobivanja gradskog prostora.


– Udruga Svjetlo se trenutno nalazi u derutnom prostoru koji nije adekvatan njihovim potrebama. Iz tog razloga predlažemo gradskoj vlasti da se prostor Centra za mlade, koji sa svojim punim obujmom od preko tri tisuće i dvjesto kvadrata trenutno zjapi prazan, po hitnom postupku otvori upravo za ovakve udruge. Pripremili smo prijedlog za koncipiranje tog centra, a od gradske vlasti tražimo da pokrene osnivanje ustanove, da raspiše natječaj za ravnatelja te da donese ovu točku na Gradsko vijeće. Izvršni odbor bi se koncipirao od svih udruga koje će biti budući korisnici, izjavio je Rubeša dodajući da je grad trebao poslati preliminarni poziv svim udrugama.


– Prije nekoliko tjedana smo tražili od pročelnika Ćurkovića da nas pusti u ovaj prostor kako bismo vidjeli kako uopće izgleda te smo ga pitali zbog čega nije izbačen preliminarni poziv svim udrugama kako bismo vidjeli koji bi to bili budući korisnici. Po nama, izvršna vlast nije poslala preliminarni poziv svim udrugama kako sebe ne bi morala dovesti u političku situaciju odbijanja istih udruga, jer su već zamislili svoju priču koja će se odvijati u ovom centru s udrugama koje su “blizu oltara” te će odvesti ovaj centar u nekom birokratskom i kontroliranom smjeru, što za nas nije nikako prihvatljivo. Kada bi sve udruge, pa tako i ove s područja zdravstva i socijalne skrbi, pronašle svoj prostor, tada bi ovaj centar dobio novi naziv – Centar inkluzije. Mislim da bi to bilo po prvi puta u Hrvatskoj da takve udruge imaju jedan zajednički prostor u kojem mogu međusobno promovirati svoje programe, a to je najveći cilj inkluzije, kazao je Rubeša te predstavio još jedan prijedlog za budućnost.


Foto: Mislav Klanac


“Vrijeme nam izmiče”
– Pored Centra za mlade postoji još jedna derutna zgrada koja se u budućnosti može iskoristiti za preseljenje udruga iz područja zdravstva i socijalne skrbi, a koje također rade i s mladima. Ovo možemo predložiti već na sljedećem proračunu u obliku amandmana, najavio je Rubeša. Na konferenciji za medije nalazila se i Irena Palčić, predsjednica Udruge Svjetlo, koja je istaknula da su već nekoliko mjeseci u pregovorima s Gradom, no – bez ikakvog napretka.


– Ako nam se može pružiti prostor, voljeli bismo da se to razmotri, jer smo zaista u situaciji u kojoj nam pod hitno treba neko mjesto. S Gradom pregovaramo već otprilike dva mjeseca, vrijeme nam izmiče, a još uvijek nismo blizu nikakvom rješenju. U velikom smo problemu, rekla je Palčić.


Podsjetimo, otvaranjem Centra za mlade riješit će se problem nedostatka društvenih sadržaja za mlade ljude. Ovaj centar će funkcionirati kao neprofitna, gradska institucija koja će mladim ljudima ponuditi nešto više. Zamišljen je kao ustanova koja će gradska sredstva usmjeravati prema udrugama mladih i nadzirati njihovu potrošnju na maksimalno transparentan način. Objedinjujući prostorije većina udruga na jednoj lokaciji, povećat će se kvaliteta međusobne suradnje udruga, poboljšat će se protok informacija o djelovanju i programu pojedinih udruga, a olakšat će se i financijski problemi te problemi s prostorom za rad pojedinih udruga, jer će prostorije Centra za mlade biti besplatne ili će se davati u najam po simboličnoj cijeni.