Mario Krog, osnivač OPG-a MILK BAR, iz Gornje Pačetine (blizu Krapine) i Zadranka Sandra Babac, vlasnica već svima poznatog OPG-a Babac/Damjanić dokazali su da se povezivanjem Zagorja i Dalmacija može dobiti voćni jogurt od kozjeg mlijeka. Mariova „Frajla koza“ i Sandrine „Šinjorine" (smokva/mandarina/maruška) za sada dostupne u Zagrebu i blizu Krapine, ali sudeći po pozitivnim reakcijama ljudi koji su kušali njihove proizvode, zasigurno na tome neće ostati.
Iz inata
O tome kako je krenula suradnja s Milk Barom, Sandra Babac kaže – iz inata!
– Mario me nazvao i rekao da mu je želja, svima u inat (jer su tvrdili da se ne može), napraviti voćni jogurt s voćnom bazom koja nije „nafilana“ svim i svačim, koja je bez dodanog šećera i ostalih primjesa (pektina, askorbinskih kiselina, konzervansa, zgušnjivača, aroma, bojila, itd.), tako da bude zdravo i najbliže voću. Kako mi proizvodimo upravo samo jedan sastojak voćne namaze, a našli smo se i među nominiranima u izboru za najbolji OPG u Hrvatskoj prije dvije godine, „zapeli“ smo mu za oko i nedavno iskomunicirali i dogovorili tu ideju, priča Sandra Babac dodavši kako ne zna hoće li zaživjeti i kako će se dalje razvijati jer to ovisi prije svega o tržištu.
– Biti mali proizvođač (pogotovo hrane!) u vrijeme kad veliki biju svoje poslovne i financijske bitke, nije jednostavno. Tim više što s jedne strane odnosi na tržištu nisu sređeni, s druge pak strane ne radimo ustupke u preradi, tj. ne friziramo okuse, ne uljepšavamo ih ne bismo li se dodvorili nepcu potrošača već se izdvajamo po tomu što prerađujemo ekološki uzgojeno voće bez ijednog drugog dodatka, pojašnjava Babac.
Mladi zagorski poduzetnik Mario Krog također nam je opisao kako je pronašao Šinjorinu smokvu, ali i tijek razvoja svog malog, ali uspješnog gospodarstva.
Kozja glava na ljudskom tijelu u svečanom odijelu
– Naša mala farma pataka bila je 2017. nominirana za najbolji OPG u Hrvatskoj i upravo tada smo krenuli i s izgradnjom farme koza, polako i u proizvodnju kozjeg mlijeka. Istovremeno smo držali i farmu pataka s obzirom na to da se nalazimo u Gornjoj Pačetini i da imamo dosta prirodnih preduvjeta za njihov uzgoj. No, puno je lakše pripremati sireve, kefir, jogurt,… S vremenom su ljudi pokazali veliki interes za kozje mlijeko i tako je nastao Milk Bar, mjesto na farmi gdje su ljudi mogli svakodnevno doći kušati i kupiti svježe mlijeko.
– S tim programom smo se i predstavili na natjecanju gdje smo čuli i za OPG Sandre Babac koja proizvodi namaze samo od voća. Tada sam pomislio kako bi bilo odlično te namaze staviti u naš jogurt. No, nisam bio spreman za tako nešto dok se ne izgrade sirana i cijela farma, te dok se ne probijemo na tržište, kazao je dodavši kako je to trajalo skoro godinu dana. .
– Nabavili smo kravu i osmislili jedinstven proizvod koji sadrži i kravlje i kozje mlijeko. Tada smo bili spremni uključiti i Sandru Babac. Poslao sam joj poruku s prijedlogom dizajna suradnje gdje bi glavni logo – našu kozu – stavili na njezin dizajn djevojke sa smokvinim listom jer naš dizajn isto budi kontroverzu kao i njihov. Naša cijela vizualna kampanja ide u smjeru kozje i kravlje glave na ljudskom tijelu u svečanom odijelu na zabavi na kojoj se toči mlijeko, priča Mario.
najnovije
najčitanije
Nogomet
navijački neredi
Dinamo od UEFA-e dobio novu kaznu
Zadar
završetak radova
Eliminirani najveći uzročnici neugodnih mirisa na pročistaču
Županija
33. obljetnica
Odana počast poginulom hrvatskom redarstveniku Damiru Šoši
Svijet
Luigi Mangione
Tisuće doniraju za obranu mladog ubojice američkog direktora
Zadar
ODLIČNA ZABAVA
Patrick Walker Duo donosi dašak Irske na zadarski Advent
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Kultura
VELIKI KONCERT U HNK ZADAR
Klapa Anima Maris vraća se na velika vrata: “Kada nam netko priđe i podijeli svoj dojam, tada znamo da…”
Županija
pitanje zaštite
RAT NA OTOKU Simbol čipke kao kamen razdora Pažana i Novaljaca
Zadar
sigurnosne mjere
Policija snima utakmicu Zadra i srpske momčadi
Crna Kronika
opirao se uhićenju