U niz uspješnih Zadrana, dobitnika svjetskih priznanja, upisala se i Neda Grbin, odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Radost. Ona je dobila priznanje za projekt pod nazivom Jelovnik s okusom i mirisom Mediterana koji je predstavila u Pragu, na svjetskoj konferenciji OMEP- a (Organisation Mondiale pour l’Education Prescolaire), međunarodne, nevladine i neprofitne organizacije koja se bavi svim aspektima odgoja i obrazovanja u ranom djetinjstvu. Ovogodišnja tema OMEP-ove konferencije bila je održivi razvoj, a upravo projekt koji već osam godina u dječjem vrtiću Voštarnica provodi teta Neda, pomeo je konkurenciju iz 33 druge zemlje s nekoliko kontinenata. Stoga priznanje s kojim se vratila u rodni Zadar predstavlja veliki uspjeh ne samo za nju samu, DV Radost čija je zaposlenica, već i za grad Zadar i Hrvatsku koje je na konferenciji predstavljala.
Uče o prirodnim procesima
– Radi se o ekološkom, održivom projektu koji već godinama provodim u vrtiću Voštarnica gdje imamo naš mediteranski vrt. On je osnova svega i u njemu danas zaista imamo svega. Djeca u tom vrtu uče o prirodnim procesima, ekološkom uzgoju, načinu pripreme komposta, estetskom uređenju i slično. Sve što uberemo u našem vrtu koristimo za pripremu jela po tradicionalnim, gotovo zaboravljenim receptima, a organiziramo i prodajne akcije kada imamo višak proizvoda. Novac od prodaje koristimo za kupnju igračaka ili za humanitarne svrhe, kroz što djeca opet uče o ekonomiji, vrijednostima, a samim razmišljanjem o prirodnim procesima potičemo ih na logičko promišljanje, pojašnjava Grbin dodajući kako su prve sadnice koje su mališani zasadili u svoj mediteranski vrt bile masline. Potom su došli badem, smokva, rogač, dud pa i planika koja daje plod maginju. Ona im nije uspjela, no odgojiteljica Grbin ističe kako su i iz tog neuspjeha djeca nešto naučila o prirodnom procesu. Kao važno napominje da u plodovima bilja iz vrta ne uživaju uvijek ona djeca koja su sudjelovala u sadnji, iz prostog razloga što je, primjerice bademu, trebalo pet godina dok dade prve plodove.
– Iz toga su naučili kako za neke stvari treba vremena, a do takvog zaključka su došli sami dajući odgovore na pitanje zašto je to tako. U projekt su uključeni i roditelji koji nam pomažu kod pripreme jela nakon što poberemo plodove ili kad pripremamo prodajne akcije. Osim autohtonih starinskih jela, izrađujemo i svoje marmelade, rogačevo brašno koje koristimo za kolače. Djeca sama oslikavaju zatvarače teglica, čime se razvija kreativnost. Vrt nam služi i kod učenja o godišnjim dobima, a imamo i svog vjesnika proljeća – badem koji cvjetanjem najavljuje njegov početak. Dakle, kroz naš eko-projekt zapravo odgajamo društveno pozitivne i odgovorne osobe, ističe Grbin dodajući kako je u mediteranskom vrtu DV Voštarnica, osim spomenutih stabala, raste i ružmarin od koje s maslinovim uljem pripremaju ljekoviti pripravak. Sastavni dio vrta je i cvijeće, a ove su godine sadili i grahorice poput boba, jarog graha, čičvarde te su posijali blitvu.
Ekološki uzgojeni plodovi
– Naše bilje nije tretirano ničim pa djeca imaju priliku kušati ekološki uzgojene plodove, koji za razliku od onih koje nam nude po trgovačkim centrima, imaju i miris i okus, zaključuje Grbin te na kraju razgovora dodaje kako zahvalnost na uspješnoj realizaciji projekta s kojim je osvojila svjetsko priznanje u konkurenciji između 34 zemlje svijeta duguje i ravnateljici DV Radost Marijani Miočić, kao organizatorici predavanja na kojima je sudjelovala Andrijana Višnjić Jevtić, predsjednica OMEP-a Hrvatska.
– Ravnateljica Miočić je od početka podržavala i pomagala mi u provedbi projekta, kao i moj tim iz DV Voštarnica bez kojih ne bi sama mogla sve to odraditi. Mojoj obitelji – suprugu Emilu, kćeri Josipi i sinu Šimi sam zahvalna najprije što su me informatički opismenili, a potom i što su mi pomogli u pripremi projekta za prezentaciju u Pragu, kazala je Grbin koja je predstavljanje projekta započela riječima. „Ja sam odgojiteljica Neda Grbin i dolazim iz Hrvatske, iz grada Zadra…“
Kako OMEP dijeli ukupno pet priznanja, osim naše Zadranke, kao jedine nagrađene Europljanke, priznanja su primili i predstavnici Koreje, Čilea, Kolumbije i Novog Zelanda.
O OMEP-u
OMEP (Organisation Mondiale pour l’Education Prescolaire) je osnovana je 1948. godine, a OMEP Hrvatska 19. svibnja 2011., nakon čega je primljen u članstvo Svjetske organizacije u srpnju 2011. na Svjetskoj skupštini OMEP- a u Hong Kongu. Organizacija među ostalim brani i promiče prava djece na odgoj i obrazovanje u svijetu i podržava aktivnosti koje poboljšavaju dostupnost visoko kvalitetnog obrazovanja i skrbi za djecu. Kao ciljeve ističu borbu za prava djece u okviru Konvencije o pravima djece Ujedinjenih naroda, podupire istraživanja koja mogu utjecati na uvjete u kojima djeca žive, razvijaju se, uče i igraju, pomaže u svim akcijama koje doprinose poboljšanju obrazovanja u ranom djetinjstvu, a ujedno je i nositelj projekata koji doprinose razumijevanju među ljudima i miru u svijetu.
Svako dijete samo oslikalo staklenu šalicu
U DV Voštarnica djeca u sklopu eko-projekta uče i stare igre, a za primjerice trlju koriste plodove badema. Eko svijest su podigli na jednu višu razinu pa svako dijete ima svoju staklenu šalicu koju je samo oslikalo. Na taj način izbjegavaju plastične čaše, a isto tako naučili su kako je za okoliš najgora jednokratna upotrebljiva ambalaža. To su naučili u svom mediteranskom vrtu gdje su u zemlju, osim plastike, položili i primjerice, koru jabuke ili krumpira. To su zatrpali i nakon šest mjeseci ponovno otkopali kako bi vidjeli što će se razgraditi, a što će ponovno naći tamo. Kao zanimljivost odgojiteljica Neda Grbin ističe pripremu i konzumaciju brudeta od ljutike, začinske biljke koja je pomalo izlazi iz uporabe u kućanstvima.
– To tradicionalno jelo lako se priprema. Na maslinovom ulju se malo zaprži ljutika, nakon čega se doda voda i ubaci krompir. To jelo tako fino miriše, tako je slatko da su ga sva djeca redom rado kušala, pojela i pitala kad ćemo ga ponovno spremati, istaknula je Grbin kojoj je to jelo pripremala njezina baka. U nizu starih i gotovo zaboravljenih običaja ona je djecu iz svoje skupine naučila i što je pletar. Na njemu vrtićanci, kao što su to u ovim krajevima činili težaci godinama unatrag, suše smokve iz svog vrta.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira