Četvrtak, 12. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Svestrane uloge maslačka

31.03.2019. 12:07
Svestrane uloge maslačka


Eh da nam je kristalna kugla! Znati točno što nam nose ljudi, situacije, ljubavi i život kao takav. No nemamo je. Pa sve pokušavamo staviti u male identifikacijske kutijice, gdje ljudi budu okarakterizirani kao dobri, loši, neobični… Zaboravljajući da smo svi mi, pomalo spoj svega. Sinergije osjećaja, iskustva i genetike. No to je ujedno i ljepota življenja. Sve se da predvidjeti, ništa nije novo pod kapom nebeskom, pa opet iznenađenja su stalna kako dobra, tako i loša.
Ponovno dolazi proljeće. Zna se desiti nakon zime. Pa opet osjećaj koji nam daje je okus novoga i slutnje promjene. Na ustima smješak koji nam je proljeće nalijepilo, nježan, sanjiv i pomalo blesav poput smješka zaljubljenosti. Ponekad to rezultira umorom. Zimski nakupljeni toksini se uznemire i gnjave. Nakon mirovanja na kauču pod dekicom, ljudi izlete, pa bez kondicije pušu i uzdišu u trci za prvim šparogama.
Ima tome lijeka. Priroda u pravo vrijeme nudi potrebno. Maslačak, Taraxacum officinale latinsko ime grčkog porijekla, znači doslovno: ja liječim ljekovitim vrlinama. Ne ostavlja puno mašti za razrađivanje. Banalno baš kako nam se sveprisutni maslačak ponekad čini. Ali u njemu je sva sila bioaktivnih principa: triterpeni, stigmasterin, inulin, folna kiselina, nikotinska kiselina, vitamini A, B, C i K, karotenoidi, minerali poput željeza, magnezija, silicija, natrija i mangana. Superhrana i superlijek za: mokraćne i bubrežne infekcije, manjak apetita, hepatitisa, bradavica, probavnih smetnji, zatvora, za poticanje stvaranja žuči, čišćenja jetre, smanjenja kolesterola, nečiste kože, mrlja, pjega i akni, mršavljenja, menstrualnih tegobi, a izrazito ozbiljna laboratorijska istraživanja upućuju da možda pomaže kod borbe protiv raka ubijajući loše stanice, a potpomažući dobre.
Ukratko maslačak bi se mogao smatrati čistaćem i obnoviteljem organizma. Diuretičan, ubrzava metabolizam, u jetri, našem filtru za krv- čisti od toksina i regenerira stanice. Riboflavin je esencijalan, kako za proizvodnju energije koja nam je toliko potrebna u proljeće, tako i za pravilnu diobu i stvaranje novih, zdravih stanica.
No tu se možemo vratiti na ono da kao i ljudi, tako i biljke možda imamo jedan osnovni karakter i osobnost koja dominira. No ovisno o situacijama i ljudima sa kojima dolazimo u dodir, mi se mijenjamo. Pa iako smo možda pretežno dobre osobe, sigurno smo svi kad-tad stali na žulj, bili zločesti, živčani, ali i prekrasni. Sveci i vragovi su na ovom svijetu izuzetno rijetki. Uglavnom smo svi i sve pomalo šareni ukupni proizvod. Maslačak ne smiju konzumirati ljudi sa gastritisom i oštećenim bubrezima. A ide i na periode baš kao i ljudi. U proljeće korijen maslačka ima puno više kalija koji je jako važan za zgrušnjavanje krvi, a u jesen ima do 40% više inulina koji je odgovoran za smanjenje dijabetesa i pravilnu probavu. Ono što je posebno kod maslačka je to što osim što se mijenja po sezonama, pa postaje ponešto drugačiji u odnosu na naše zdravlje, ujedno i nudi korist od svih svojih dijelova, a svaki pomaže kod nečeg drugog. I ne samo to, nego od svakog dijela možemo napraviti hrpu različitih pripravaka.
Cvijet. Dok je još u pupu, možemo ga ukiseliti kao kapare. Prokuha se s bijelim vinom, octom i soli, stavi u bočice i konzervira sa maslinovim uljem. Sirup ili takozvani med. Pa vino. Rižot od listova i cvjetova, no pazite da uklonite u potpunosti cvjetne stapke koje su izrazito gorke. Na kajganu kao šparoge, dodatak u salate. Prženi u tijestu slani uz ručak ili slatki pa prelivenim sirupom umjesto javorovog kao desert.
Listovi. Mogu biti punjenje za ravjiole sa ovčjom puinom, pa na maslacu sa mladom kapulicom, ili za onoga koji voli začinske okuse maslac i par listova kadulje, koja tada dodatno pomaže čišćenju organizma. Na salatu sa slatkom mrkvicom za kontrast gorkastim listovima i tvrdo kuhanom jajima za proteine postaje potpuni svježi obrok pun vitamina i hranjivosti. Pesto sa ovčjim sirom i bajamima ili pinjolima. Lazanje od listova sa mozzarelom i bešamelom. I osim klasično prilog „na lešo“ super je i gusta juha. Polpete od lišća i krumpira pržene ili u pećnici. Krumpir može biti zamijenjen slanutkom. Gorkasti okus je izazov. Količina recepata je ograničena samo maštom.
Korijen. Kao čaj je beskrajno ljekovit. U proljeće se jede kao mlade mrkvice, a prepržen postaje ukusni i zdravi nadomjestak za kavu.
Maslačak, često zanemaren jer je sveprisutan, u sebi nosi skrivenu simbologiju. Kao djeca često smo mu povjeravali naše najskrivenije želje, a vjetar ih je tada nosio na put. I baš kao odrasli koji smo se otisnuli u život poput sjemenki maslačka, sa nadom, dobro je ponekad osvrnuti se u nazad i sjetiti se da je svaki udisaj jedna nova mogućnost. I vidjeti novo u onome što je poznato, da nam da hrabrost da se otisnemo u nepoznato. Bez predrasuda prema nikome, cvijeću ili ljudima, sve nam može ponuditi nove odgovore u poznatim pričama…