Dvostruki pobjednik akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije – „Biramo restoran i konobu s najboljom izvornom gastroponudom”, restoran Kornat, svoje priznanje postojano „nosi” već godinama. Kornat ima sve: vrhunsku gastroponudu, vrhunska vina, vrhunsku lokaciju, elegantno, decentno dizajniran interijer, „svjetsku” glazbenu „podlogu”, bilo snimljenu ili uživo na klaviru u izvedbi profesora glazbe Dražena Habuša, poslugu, birana umjetnička djela na zidovima te razne prezentacije, bilo različitih kuhinja, kuhara ili, pak, sezonskih jela. Nije stoga ni najmanje pretenciozno reći da je Zadar sretan što ima Kornat, što u gradu uspješno godinama egzistira ugostiteljski objekt kojem je manu teško naći. Zadnje dvije godine ga vodi Sandra Perinčić, sestra vlasnika Hrvoja Perinčića. Svjesna velikog gastronomskog „potencijala”, kako ističe, mediteranskog podneblja u kojem živimo, Sandra je jelovnik Kornata koncipirala na bazi domaćih namirnica, oplemenivši ih maštovitim receptima. U restoranu Kornat će vas stoga dočekati domaća riba i školjke, domaće povrće, domaće maslinovo ulje, meso, začini… sve one kvalitetne namirnice podneblja vrhunskog okusa, maestralno kombinirane i elegantno servirane. Sve što se može radi se direktno u restoranu, industrijska pakiranja bilo kakve vrste za njih su nepoznanica. Kruh sami peču, paštu sami rade, njoke također. Najbolje im ide riba i škampi na gradelama kada su u pitanju domaći gosti, a restoranske delicije su svakako i juha od velike gozbe (od riba, školjki, rakova i jastoga), biftek na rikoli, domaća pastrva, carpaccio od junetine, janjeći butići ili grdobina u umaku od tartufa kao i t-bone steak. Novinari Zadarskog dočekani su znalački odabranim menijem, s tri vrhunska slijeda, sve jednim jelom boljim od drugog. Startali smo s odličnim njokima s jakobovim kapicama i špagetima s gropama. Onda su stigli isto tako odlični rep grdobine na šarenom povrću i file kovača u limunu s palentom, a za desert su servirane dvije maestralne čokoladne torte – Kornat i Nikol.
Njoki s jakobovim kapicama
(za 4 osobe)
0,5 kg krumpira
15 dag brašna
1 jaje
sol, muškatni oraščić
1 kg jakobovih kapica
Krumpir skuhati u kori te ga ohlađenog samljeti i reducirati. Ohladiti te dodati jaje, sol, muškatni oraščić i brašno. Oblikovati njoke i kuhati ih u kipućoj vodi. Svježe jakobove kapice očistiti, nasjeći na rezance te ih staviti na maslinovo ulje i poprženi češnjak. Pustiti da malo kuha te zaliti brendijem, podliti s bijelim vinom i ribljim temeljcem te juhom od rajčice i kuhati 5 do 7 minuta. U umak dodati kuhane njoke, malo maslaca te kuhati minutu dvije.
najnovije
najčitanije
Košarka
Euroliga košarkaša
Real Madrid i trećom pobjedom protiv Baskonije osigurao završni turnir Eurolige
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres magnitude 4,3 kod Slunja, osjetio se i u Zagrebu i u BiH
Županija
voda