Festival smokve Zadarske županije završio je okruglim stolom o problematici modernog smokvarstva u Gradskoj knjižnici u Zadru. Nazočnim proizvođačima ove voćne vrste kao i onima koji se još dvoume u izboru, nakon vrlo iscrpnog izlaganja o aktualnostima i problematici modernog smokvarstva, govorio je Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik u Savjetodavnoj službi Podružnici Zadarske županije.
Poseban naglasak stavljen je na izbor lokacije, sortimenta, sustava uzgoja, oplodnje ili kaprifikacije, te na pravovremenu provedbu agrotehničkih mjera kao što su zimska i ljetna rezidba i zaštita od bolesti i štetnika u plantažnim nasadima.
Sve veća popularizacija ove voćne vrste, a dakako i sve veća potražnja tržišta za njom otvorila je nove proizvodne mogućnosti poljoprivrednim gospodarstvima. Mogućnosti njenog daljnjeg širenja su velike, jer vrlo uspješno može se uzgajati na našim otocima, u priobalnom dijelu, kao i u podvelebitskom kraju. Osim u svježem stanju plodovi ove izuzetno hranjive voćne vrste mogu se preraditi u pekmez, marmeladu, sirup, sok, smokvenjak, rakiju, vino od smokava, slatko od smokava, kompot i dr. Najrašireniji i najisplativiji način njene prerade je sušenje. Cijena kilograma sušenih smokava kreće se od 35 do 60 kn, a nerijetko u jačim turističkim destinacijama prođe i za 100 kn.
O iskustvu s ovom kulturom u proizvodnji i preradi govorio je Radoslav Bobanović iz PZ Mas-Vin koja uz sušenu smokvu proizvodi EDMU i visokokvalitetna vina u sustavu ekološke proizvodnje.
– Sušena smokva traži puno ruku, posebno se to odnosi na berbu i sam proces sušenja tako da po mojoj procjeni idealna obiteljska plantaža ne bi trebala biti veća od 300 stabala, zaključio je Bobanović.
O potrebi navodnjavanja, obrocima i sustavima u postizanju visokih i redovitih prinosa govorio je mr.sc. Miro Barbarić iz Agromediteranskog zavoda u Mostaru.
Vrijedan dvojac Babac/Damjanić iz Poljica ne suši smokve i ne radi smokvenjake, ali radi pekmez od smokava zaštićenog imena “Šinjorina smokva”, izuzetno dizajniranog pakiranja. Izuzetnost ovog dvojca je i popularizacija ove voćne vrste putem organizacije ovog hvale vrijednog festivala smokava koji traje već gotovo desetljeće. Oni su i prvi ekološki proizvođači smokve u našoj županiji, a među prvima i korisnici sredstava Ipard mjere za opremanje postrojenja za preradu. O sve težem plasmanu svog proizvoda i konkurenciji govorila je Sandra Babac, a Danijel Segarić pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije i Ivica Katić pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo grada Zadra proizvođače su ukratko upoznali s zakonima tržišta sugerirajući udruživanje bilo zadružnog tipa ili proizvođačke organizacije u kojima proizvođač nije nužno i trgovac.
Samo sinergijom svih čimbenika u lancu od proizvođača do poljoprivrednog savjetnika preko gradskih i županijskih službi koristeći maksimalno sredstva iz EU fondova, možemo prebroditi problematiku modernog smokvarstva zaključak je ovog okruglog stola.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
Najulov 2024.
Josipov impresivni ulov: ‘Kaos je bio toliki da sam mislio da ću je izgubit koliko je podivljala’
Zadar
OBAVIJEST
VAŽNA OBAVIJEST Zbog utrke Wings for Life zatvaraju se ova parkirališna mjesta
KK Zadar
Premijer liga, doigravanje
ZADAR VEČERAS OTVARA DOIGRAVANJE: Od prve minute ozbiljno prema obrani titule
Style
ČUVARI ŽIVOTA
Biljno bogatstvo Lijepe Naše: ovo su zakonom zaštićene i endemske vrste biljaka u Hrvatskoj
Style
Pomladite se
Predlažemo nekoliko prirodnih maski za lice koje će vašoj koži vratiti sjaj
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST
HEP JAVLJA Ove ulice u županiji u četvrtak ostaju bez struje
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA