Foto: iStock
I to bez majoneze!
S obiljem hrskavog povrća i mekim krumpirima, ova salata predstavlja lagan ali zasitan obrok prepun salata mediteranskih okusa.
Prema francuskoj tradiciji, u ovoj salati nema majoneze, već slastan vinaigrette začinjen slanim maslinama, kaparima i svježim začinskim biljem.
Ova je salata odličan prilog ili cjelovit obrok, a tvrdo kuhana jaja transformiraju ju u sjajan ručak!
Možete ju napraviti i za dan poslije, jer će tada, nakon što se dobro ohladi, biti još ukusnija. Možete ju prirediti klasično već pomiješanu i pripremljenu, ili pak možete pripremiti krumpir, mahune i jaja posebno, a vinaigrette dodati par sati prije posluživanja.
Sastojci
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 900 g mladog krumpira, oguljenog i prepolovljenog
- 1 žlica soli
- 450 g mahuna
- 12 crnih maslina
- 4-5 grančica svježeg peršina
- 4-5 grančica vlasca
Za vinaigrette:
- 75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 30 ml soka od limuna
- 30 ml bijelog vinskog octa
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- 2 žličice senfa
- 1 žlica nasjeckanih kapara
- 1 žlica nasjeckanih crnih maslina
- pola žličice soli
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra
Priprema
Napravite tvrdo kuhana jaja i kad se ohlade, ogulite ih pod mlazom hladne vode i narežite ih na četvrtine.
Narežite male krumpire na pola ili na četvrtine ako su veći, stavite ih u veliki lonac i prekrijte vodom. Dodajte jednu žlicu soli i pustite da zavriju na srednje jakoj vatri. Kad voda zavrije, smanjite vatru na srednju temperaturu i kuhajte oko 12 minuta dok krumpir ne omekša, ali pripazite ne bude potpuno kuhan.
Dodajte mahune koje ste prethodno očistili i narezali na trećine i nastavite kuhati još par minuta.
Prelijte mahune i krumpir u cjedilo i zalijte s hladnom vodom – time se zaustavlja proces kuhanja i zadržava svijetlo zelena boja mahuna.
Dok se hlade, napravite vinaigrette tako da u staklenci pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, mljeveni češnjak, senf, nasjeckane kapare, nasjeckane crne masline, sol i crni papar. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
U veću zdjelu dodajte začinsko bilje i pomiješajte s otprilike pola vinaigrettea. Dodajte kuhani krumpir, mahune i masline i promiješajte da se sjedini. Dodajte jaja i ostatak preljeva. Dodatno začinite po želji, ako je potrebno, piše Pardon Your French.
Ohladite salatu i dobar tek!
najnovije
najčitanije
Hrvatska
irena hrstić
SDP zbog skandala u Osijeku traži ostavku ministrice zdravstva
Ostalo
za svakog ponešto
VEČER KONTRASTA Porto Morto i Jole večeras nastupaju na zadarskom Adventu
Moda
Bijeg u glamur
Hrvatski modni brend Alduk, dizajnera Ivana Alduka, predstavio je novu kolekciju pod nazivom »Amichezza«
Hrvatska
duboko podijeljeni
VELIKE PROMJENE U HSS-U: Krešo Beljak danas odlazi, njegovi nasljednici – žele s HDZ-om
Zadar & Županija
pu zadarska
SVE ZBOG JEDNE APLIKACIJE Prevarant od 69-godišnjakinje ukrao 8 tisuća eura
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar
Prihvaćena ostavka
Ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović-Petani razriješena na vlastiti zahtjev
Zadar & Županija
boris jović