Posolica ima vrlo dobar učinak na kvalitetu ishrane paške ovce jer ovce ispašom dobivaju dovoljno minerala i ovčari ne moraju u hranu za ovce dodavati sol, kaže Ivica Peranić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu
Posolica utječe na kvalitetu biljnog pokrova jer ga na određeni način konzervira, što se posebno odnosi na aromatična bilja koja ovce jedu i to utječe na kvalitetu mlijeka pa onda i sira. Posolica, slikovito rečeno, začini sve te mirise aromatskih trava koje su primarna hrana ovaca, kaže Nenad Škoda, rukovoditelj u „Paškoj sirani”
Na pašnjacima otoka Paga od siječnja traje mužnja, a to je vrijeme kada ovčari, kako vole reći, rade dvokratno, ujutro i poslijepodne. Dva do tri sata provedu u mužnji, pa sat, dva u traženju janjadi, zbrinjavanju stada, hranjenju, dovozu mlijeka, pravljenju sira. Od siječnja do lipnja je najintenzivnije razdoblje u otočnom ovčarstvu jer kroz to se vrijeme radi bez predaha.
– Nema se u to vrijeme pravo na bolovanje, na godišnji ni na slobodne dane, kažu ovčari.
Južina je nepogoda
Nesretni su kada u vrijeme mužnje, upravo kada ovce trebaju kvalitetnu hranu, puše jugo, kada se zaredaju tmurni i kišoviti dani. Za ovčare južina je nepogoda jer vlaga i hladan zrak mogu štetiti janjadi, ali i utjecati na kvalitetu ovčjeg mlijeka koje je sirovina za proizvodnju paškog sira.
Po svemu je izgledalo kako ove godine neće biti bure. Nestrpljivo su paški ovčari svakodnevno gledali prema Velebitu ne bi li zapazili dugačak, ukočeni, tamni oblak kao nepogrešiv vjesnik jake bure. Uzaludno. Dva i pol mjeseca nije zapuhala bura, zaredali su se topli dani s kišom. I onda je konačno pri kraju veljače tamni oblak nad Velebitom izmamio osmjeh na lica ovčara.
Bura i to ona prava
Zapuhala je bura i to ona prava, ledena i dugotrajna, koja kao da je htjela dokazati kako zima najjače udara repom, pri svom kraju, kada se na livadama već pojavljuju prvi znaci proljeća. Olujna, šestodnevna bura na mahove je puhala jačinom od 180 do 200 km/sat i pravila je silovite vrtloge na morskoj površini, nosila morsku pjenu na kopno koja se hvatala na sve na što se mogla uhvatiti i nastala je posolica od koje se otok zabijelio kao da je pao snijeg.
„Eto ga, konačno,” govorili su ovčari i zadovoljni, s osmjehom na licu odlazili na pašnjake.
S pokoljenja na pokoljenje se prenosi mišljenje kako posolica, što se nakupi na pašnjačkim površinama, utječe na kvalitetu ovčjeg mlijeka i zbog toga ovčari s toliko radosti čekaju buru.
Posolica kao začin
– „Posolica utječe na kvalitetu biljnog pokrova jer ga na određeni način konzervira što se posebno odnosi na aromatična bilja koja ovce jedu i to utječe na kvalitetu mlijeka pa onda i sira. Posolica na neki način i slikovito rečeno, začini sve te mirise aromatskih trava koje su primarna hrana ovaca” kače Nenad Škoda, rukovoditelj u „Paškoj sirani”.
Ivica Peranić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu navodi kako je šteta što utjecaj posolice na kvalitetu ovčjeg mlijeka još nije znanstveno istražen.
Prirodna selekcija bilja
– Znanstvenim radom bi se trebalo dokazati do koje mjere posolica utječe na kvalitetu ovčjeg mlijeka i paškog sira. Nesumnjivo je da takav utjecaj postoji i to prije svega u prirodnoj selekciji bilja. Naime, ne mogu sve vrste bilja podnositi veliku količinu soli, što znači da je na otoku opstalo ono bilje kojem posolica ne smeta, a upravo je to bilje u većem dijelu aromatično i mlijeku i siru daje poseban okus. To je poznato iz iskustva, ali bi sve to trebalo potvrditi i znanstvenom obradom, kaže Ivica Peranić.
Zdrava za ovce
Posolica je, kaže Peranić, zdrava za ovce.
– Posolica ima vrlo dobar učinak na kvalitetu ishrane paške ovce jer ovce ispašom dobivaju dovoljno minerala i ovčari ne moraju u hranu za ovce dodavati sol, kao što se to primjerice radi na kontinentu, navodi Peranić.
Ovčari posolicu smatraju darom prirode. Za njih je ona velika radost, ali je radost i ljubiteljima paškog sira koji u svakom zalogaju, posebice ako se radi o odležanom siru, osjećaju bogate mirise aromatičnih trava i zrnce soli što se, u kapljicama nalik jantaru, prelijevaju u odlomljenom komadu paškog sira.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PRUŽILI PRVU POMOĆ
Vojnici u Okučanima pomogli vozaču nakon prometne nesreće
Hrvatska
SJEĆANJE NA POKOLJ
Obilježena 80. godišnjica tragedije sela Lipa u Drugom svjetskom ratu
Hrvatska
ZATVORENE PRIJAVE
Na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću bit će oko 10 tisuća sudionika
Zadar
ZAŠTITNICA ARBANASA
U četvrtak počinju Dani Gospe Loretske, donosimo program
Hrvatska
PREDSJEDNIK VLADE
Plenković prozvao Milanovića: Sakrio se kao mali miš nakon što je kršio Ustav
Zadar & Županija
BOGAT PROGRAM
Ne znate gdje za Praznik rada? U Zadarskoj županiji organizirano niz prigodnih događanja
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Zadar & Županija
PROPALI POGON