Pitanje je koliko bi se restoranima, konobama, gostionicama isplatilo raditi poštujući sve novopropisane upute epidemiologa za rad. Dok se uloži u pleksiglas, plati posebne ljude za posluživanje, posebne za naplaćivanje, dok se plati zakup javne površine za terase, za stolove s razmakom, sve to za puno manji obujam posla… Teško, govori Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, komentirajući nove upute epidemiologa pod kojima bi ugostitelji smjeli raditi.
Radi 413 ugostitelja
Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 11 točaka koje trebaju ispunjavati restorani, barovi i catering objekti. Ukratko – ne smije se posluživati unutar objekta, preuzimanje je na prozoru ili ispred objekta, s propisanim razmacima između kupaca i djelatanika, jedan djelatnik poslužuje, drugi naplaćuje, pregrada od pleksiglasa, dezinfekcija….
Knežević kaže da od ukupno 1.753 ugostiteljska objekta u Zadarskoj županiji, trenutačno radi njih 413. Nekolicina njih radi i na način pruzimanja na prozoru ili na stolu ispred objekta, a tu je i drive in američkog lanca restorana brze prehrane koji navodno radi jako dobro.
– Ipak, to je drugačija spiza no što je u restoranima i konobama. Smatram da nove upute neće potaknuti značajniji broj ugostitelja da se odluče na otvaranje. Možda jedan manji dio njih koji ne moraju ništa investirati. Što se tiče fast foodova, druga je priča i dobar dio njih radi. Isto tako, vlasnici ugostiteljskih objekata koji rade u vlastitom prostoru te oni u kojima bi mogli raditi članovi obitelji, možda bi našli svoju računicu da rade u ovim uvjetima, govori Knežević, koji je i sam vlasnik restorana na Poluotoku.
Morali bi uložiti 30 do 40 tisuća eura
Kako govori Knežević, u pregrade od pleksiglasa za stolove na terasama, ugostitelji bi morali uložiti 30 do 40 tisuća eura. Ukoliko bi smjeli otvoriti terase s većim razmacima, opet je pitanje isplativosti s obzirom da bi većina njih zakup terase morala platiti, a trenutačno, dok ne rade, to ne moraju plaćati.
– Vlada i Grad Zadar su nam dosta dobra učinili sa svojim mjerama i pomogli da se prilagodimo trenutačnoj situaciji. Mislim da bi većina nas još malo pričekala da se situacija smiri pa da možemo raditi s onim što smo dosad ulagali u svoje objekte i poslovanje. Mi smo spremni i nadamo se da će se sve što prije vratiti u normalu, govori Knežević.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Predsjednik Vlade
Plenković: ‘Veća izdvajanja za obranu nisu na uštrb zdravstva, socijale i obrazovanja’
Zadar
Na zadarskoj Tržnici
Klapske divojke i momci pozivaju Zadrane na klapski koncert u božićnom duhu
Kultura
Od 17. do 24. prosinca
Donosimo tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji
Crna Kronika
Zloporaba droge
Diler doma skrivao 6,5 kilograma marihuane, kokain, hašiš i amfetamine
Crna Kronika
Prometni prekršaji
Vozaču u Pakoštanima izmjereno 2 promila, a u Pagu upravljao vozilom iako mu je vozačka poništena
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar
netransparentnost
OŠ Šimuna Kožičića Benje i ravnatelj Dražen Adžić prekršajno kažnjeni zbog zapošljavanja bez ugovora
Zadar
Paprene cijene
Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca
Zadar
remake
Zadarski band aid okupio se nakon 31 godinu i zapjevao pjesmu “Božić u Zadru”
Zadar & Županija
260 dana